Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Розподіляємо ПДВ за запізнілою податковою накладною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

торішня ПН

img 2

Розподіляємо ПДВ за запізнілою податковою накладною

Підприємство здійснює оподатковувані та неоподатковувані операції й розподіляє «вхідний» ПДВ. Із запізненням отримано торішню податкову накладну, що підлягає розподілу. Як за нею розподіляти «вхідний» ПДВ: на підставі ЧВ періоду виписування чи ЧВ періоду отримання (тобто значення ЧВ, яке використовувалося при розподілі протягом минулого чи поточного року)? Як бути, якщо схожий випадок повториться наступного року, коли неоподатковуваних операцій у підприємства вже не буде?

(м. Житомир)

 

Нагадаємо, що відобразити податковий кредит за запізнілими податковими накладними ви можете завдяки п. 198.6 ПКУ. Він дозволяє платнику податків формувати податковий кредит за податковими накладними, що надійшли протягом 365 календарних днів із дати виписування податкової накладної. Причому приємно, що документально підтверджувати причини запізнення таких податкових накладних більше не потрібно — податківці на радість усім цього вже не вимагають (див. про це запитання 9 УПК № 127 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 17, с. 9).

img 3При цьому майте на увазі важливий момент (!): запізнілі податкові накладні разом зі звичайними («своєчасними») податковими накладними формують податковий кредит поточного періоду. Тому в декларації з ПДВ їх відображають у загальному порядку. Тобто включають:

— або до «загального» рядка 10.1 — якщо необхідність ПДВ-розподілу не виникає і вся сума ПДВ за ними включається до складу податкового кредиту;

— або до «розподілюваного» рядка 15 (як у нашому випадку) — якщо ПДВ за ними підлягає розподілу.

А якщо така «розподілювана» запізніла податкова накладна при отриманні потрапить до рядка 15, то автоматично до неї застосовуватиметься «поточне» (тобто те, що використовується в поточному році при ПДВ-розподілі) значення ЧВ. Тим самим за запізнілою податковою накладною ПДВ розподілять згідно зі значенням ЧВ, що діє в такому поточному періоді, — ЧВ періоду отримання.

До того ж пам’ятайте: розраховане «на рік» значення ЧВ — величина стабільна. Її використовують при розподілі ПДВ у рядку 15 увесь календарний рік (на що вказує також виноска «*» до таблиці 1 додатка Д7). Отже, використати якесь інше значення ЧВ при заповненні в поточному році рядка 15 декларації з ПДВ просто не вдасться.

Урахуйте також і такий нюанс: якщо торік велася «подвійна» (оподатковувана та неоподатковувана) діяльність, то задекларувати значення ЧВ вам потрібно й наступного року. Для цього розрахунок значення ЧВ вам потрібно навести в рядку 1 таблиці 1 додатка Д7, подавши його разом із декларацією за січень/I квартал (див. ту ж саму виноску «*» до рядка 1 таблиці 1).

Припустимо, що до вас наступного року надходить запізніла податкова накладна «подвійного» призначення. «Вхідний» ПДВ за нею розподіляти доведеться. Адже придбані у минулому товари/послуги фактично мали «подвійне» призначення та взяли участь одночасно і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності. Причому таке «подвійне» їх використання буде вирішальним, оскільки змушує проводити розподіл «вхідного» ПДВ. А отже, наступного року таку накладну потрібно відобразити в «розподілюваному» рядку 15. При цьому суму ПДВ за нею — розподілити на підставі задекларованого в січні (на цілий календарний рік) значення ЧВ.

І тут заслуговує на увагу ще такий момент. Торішню «розподілювану» податкову накладну, включену до рядка 15, до річного (грудневого) перерахунку ПДВ включати не потрібно. Адже вона насправді вже з самого початку розподілялася за «потрібним» значенням ЧВ (задекларованим у січні та розрахованим за даними минулого року, в якому товари / послуги фактично і використано за «подвійному» призначенням). Тому потреби в річному ПДВ-перерахунку щодо неї не виникає.

Інша справа, якщо наступного року буде отримана звичайна («нерозподілювана») запізніла накладна, що не потребує ПДВ-розподілу. Тобто коли придбані товари (послуги), необоротні активи не призначалися для одночасного використання в оподатковуваній і неоподатковуваній діяльності, а купувалися, скажімо, лише для оподатковуваної діяльності. Тоді вся сума «вхідного» ПДВ за нею включатиметься до податкового кредиту. І відобразити його доведеться наступного року в загальному порядку — у «загальному» рядку 10.1 декларації з ПДВ.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі