Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо основні засоби з «розподілюваним» ПДВ ліквідовані раніше 3-річного строку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

«необоротні» ПДВ-перерахунки

img 2

Якщо основні засоби з «розподілюваним» ПДВ ліквідовані раніше 3-річного строку

Підприємство у 2012 році придбало об’єкт основних засобів для одночасного використання в оподатковуваній і неоподатковуваній діяльності. При придбанні було розподілено «вхідний» ПДВ, а за підсумками 2012 року об’єкт узяв участь у «річному» (грудневому) перерахунку ПДВ. Проте в поточному 2013 році внаслідок аварії об’єкт довелося ліквідувати. Як підприємству бути з річними перерахунками ПДВ? Чи потрібно продовжувати перераховувати ПДВ за таким об’єктом і далі після ліквідації — за підсумками одного, двох і трьох років (тобто у 2013, 2014 і 2015 роках), наступних за роком початку його використання?

(м. Севастополь)

 

Отже, розподіливши за придбаним необоротним об’єктом «вхідний» ПДВ, а після (за підсумками року) перерахувавши його при «загальному» річному (грудневому) перерахунку, підприємство вчинило правильно. Проте на цьому «пригоди» з необоротними активами не закінчуються. Адже ПДВ-перерахунок за ними проводиться і далі. А тому перерахувати «необоротний» ПДВ платникові податків також потрібно буде і за підсумками одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, у якому такі об’єкти почали використовуватися (введені в експлуатацію) (абзац другий п. 199.4 ПКУ).

Отже, необоротні активи «подвійного призначення» повинні брати участь у перерахунку кілька разів. Тобто після «загального» річного перерахунку (що проводиться в році придбання об’єкта) ще три рази — за підсумками 1, 2 і 3 наступних календарних років. Причому для відображення їх результатів у додатку Д7 до декларації з ПДВ призначена своя «необоротна» таблиця 3.

Однак як бути, якщо об’єкти вибувають «достроково» — до спливання 3 календарних років із року початку використання? На жаль, у ПКУ така ситуація не обумовлюється. Нічого не зазначають щодо неї наразі і податківці. Хоча в минулі часи в контролерів була цікава консультація із цього приводу (яка на сьогодні, щоправда, уже значиться в підкатегорії 101.17 БЗ як така, що діє «до 01.07.2012 р.»). Нагадаємо: тоді під колишній (і тепер уже застарілий) порядок «необоротного» перерахунку ПДВ (детальніше про який див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 23, с. 17) на запитання про те, як бути, якщо необоротні активи продані до спливання 36 місяців, податківці роз’яснювали, що ПДВ-перерахунок за ними проводиться в періо­ді продажу. І про подальші «річні» перерахунки ПДВ за ними вже нічого не говорили. І хай з того моменту правила «необоротного» перерахунку змінилися (детальне про них див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 102, с. 21, а також на с. 9), ідею (скориговану «під» сьогоднішні правила — що ЧВ перераховують по «останній» рік вибуття) варто взяти на озброєння та керуватися нею й у наші дні.

А тому вважаємо, що необоротні об’єкти, які вибувають, востаннє повинні включатися до річного (грудневого) перерахунку в році вибуття. Адже в такому році вони ще використовувалися за подвійним призначенням — і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності одночасно. А отже, є всі підстави включити їх до річного перерахунку з ПДВ.

А от у подальших роках, на наш погляд, перераховувати ПДВ за об’єктами, яких уже немає у платника податків, — безпідставно. Адже фактичне використання таких об’єктів у діяльності платника податків закінчилося. Тому вважаємо, що в інших роках, наступних за роком вибуття, у річних перерахунках такі необоротні об’єкти брати участь у платника податків не повинні. А отже, після року вибуття об’єкта перерахунок ПДВ за об’єктом має закінчитися.

Так, повертаючись до поставленого запитання, вийде, що востаннє платник податків уключить ліквідований об’єкт до річного перерахунку в році вибуття, тобто при проведенні за підсумками 2013 року грудневого перерахунку ПДВ (за підсумками одного календарного року, наступного за роком початку використання об’єкта, з відображенням його результатів у рядку 1 таблиці 3 додатка Д7). А от надалі, у річних перерахунках 2014 і 2015 років (за підсумками двох і трьох календарних років) такий об’єкт вже не візьме участі.

І для порівняння інший приклад. Якби об’єкт ліквідовувався, скажімо, у 2014 році, то він тоді б узяв участь у двох «необоротних» перерахунках: відповідно за підсумками 2013 року (тобто одного календарного року, наступного за роком початку його використання) і за підсумками 2014 року (за підсумками двох календарних років, наступних за роком початку його використання). А от у третьому річному перерахунку за підсумками 2015 року він би участі не брав.

І наостанок про всяк випадок ще одне нагадування: від нарахування ПДВ-зобов’язань при ліквідації об’єктів основних засобів рятує абзац другий п. 189.9 ПКУ. Отже, при дотриманні зазначених у ньому умов (належному документальному оформленні ліквідації) нараховувати податкові зобов’язання при ліквідації основних засобів платнику податків не потрібно (детальніше про всі нюанси ліквідації читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 94, с. 19).

 

 Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі