Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Необоротні активи у постачальників зерна: які з них не беруть участі в перерахунку?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Необоротні активи у постачальників зерна: які з них не беруть участі в перерахунку?

Підприємство разом з оподатковуваними операціями здійснює й пільгові операції за п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Чи повинне таке підприємство розподіляти вхідний ПДВ за придбаними необоротними активами й надалі проводити перерахунок частки використання необоротних активів згідно з нормами п. 199.4 ПКУ: за допомогою «загального» перерахунку, а також «необоротних» перерахунків, що проводяться за підсумками одного, двох і трьох років після введення таких об’єктів в експлуатацію?

(м. Харків)

 

Одразу зазначимо: усе залежить від періоду придбання об’єкта основних засобів. Розберемося, чому так.

До 1 січня 2014 року від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД, крім (п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ):

першого постачання таких зернових і технічних культур сільськогосподарськими підприємствами — виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств — виробників;

постачання таких зернових і технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з ПДВ.

Від обкладення ПДВ звільняються й операції з вивезення в митному режимі експорту зернових товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД.

З 01.07.2012 р. завдяки змінам, унесеним Законом № 4834, п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено абзацом третім, у якому зазначено, що при формуванні податкового кредиту за придбаними та/або виготовленими необоротними активами, які одночасно використовуються в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях, норми ст. 199 ПКУ не застосовуються. Сплачені (нараховані) суми податку на додану вартість за такими необоротними активами включаються до податкового кредиту.

Тому з 01.07.2012 р. весь сплачений (нарахований) «вхідний» ПДВ за необоротними активами, які одночасно використовуються в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях, уключається до податкового кредиту в повній сумі, без будь-якого розподілу.

Що стосується «вхідного» ПДВ за необоротними активами, виготовленими або придбаними для одночасного використання в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях до 01.07.2012 р., то вважаємо, що норми ст. 199 ПКУ поширюватимуться на них у загальному порядку, що, відповідно, вимагатиме від підприємства враховувати їх при проведенні річного перерахунку ПДВ згідно з правилами, встановленими п. 199.4 ПКУ, тобто:

наприкінці року придбання — в «загальному» перерахунку;

наприкінці одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, в якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію), — у «необоротних» перерахунках.

Причому майте на увазі: перераховувати податковий кредит за необоротними активами, які не потрапили під звільнення, доведеться, навіть якщо платник ПДВ уже не здійснює неоподатковувані операції (це особливо актуально у зв’язку з тим, що «зернова» пільга діє до 1 січня 2014 року). На цьому наполягають і фахівці Міндоходів (детальніше див. на с. 20 цього номера).

Так, наприклад, постачальник зерна — платник ПДВ у березні 2012 року придбав об’єкт основних засобів для одночасного використання в оподатковуваних і пільгових «зернових» операціях. У тому ж періоді ввів його в експлуатацію. За результатами 2012 року цей об’єкт основних засобів мав взяти участь у «загальному» перерахунку податкового кредиту за підсумками 2012 року.

Далі у грудні 2013 року об’єкт основних засобів візьме участь у «необоротному» перерахунку податкового кредиту за результатами одного року.

І хоча з 01.01.2014 р. пільгових (неоподатковуваних операцій) у платника ПДВ при продажу зерна вже не буде*, «необоротні» перерахунки за придбаним «подвійним» об’єктом основних засобів доведеться ще здійснити:

— у грудні 2014 року — за результатами двох років;

— у грудні 2015 року — за результатами трьох років.

 

Дзюба Наталія, податковий експерт

 

* Якщо, звісно, законодавець не продовжить для постачальників зерна цю пільгу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі