Теми статей
Обрати теми

З якої дати цей СП стане платником ЄП? (про проблеми з переходом на ЄП новостворених фіз- та юр-СПД)

Редакція ПБО
Стаття

З якої дати цей СП стане платником ЄП?
(про проблеми з переходом на ЄП новостворених фіз- та юр-СПД)

Новозареєстровані СПД, що рвуться в підприємницький бій, частенько на практиці намагаються якнайшвидше «осідлати» спрощену систему. Проте вливання їх до лав єдинників може спричиняти і певні проблеми, пов’язані з тим, з якої саме дати починати «ідентифікувати» таких СПД як платників єдиного податку та, відповідно, як оподатковувати їх доходи, отримані до і починаючи з цієї дати. Це і буде темою нашого сьогоднішнього обговорення.

Олексій Павленко, податковий експерт

 

Стартуємо, як завжди, з нормативки.

Для обрання спрощеної системи оподаткування (переходу на ЄП) платник повинен подати до місцевого податкового органу Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Форму цієї заяви затверджено наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 3, с. 8).

Одразу хочемо звернути увагу, що в п. 5.1 заяви платник сам повинен вказати точну дату, з якої він просить перевести його на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Це передбачено п.п. 8 п. 298.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

«Крейсерський» (для більшості випадків) строк подання заяв про перехід на ЄП визначено як «не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного календарного кварталу».

Проте він прямо не стосується випадків із новозареєстрованими суб’єктами підприємництва (причому як ФОП, так і юрособами).

Для них передбачені спеціальні норми/строки — у п.п. 298.1.2 ПКУ.

Звертаємо увагу, що «спрощенські» норми, уключаючи і цей підпункт ПКУ, з 01.01.2014 р. зазнають певних змін. Ми вже їх частково торкалися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 25) у коментарях до змін до ПКУ, що вносяться Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» від 24.10.2013 р. № 657-VII (далі — Закон № 657).

Тому розглянемо окремо ситуації до 01.01.2014 р. і після цієї дати.

До 01.01.2014 р.

Норми поки що чинного п.п. 298.1.2 ПКУ передбачають два випадки.

1. Для новостворених (що пройшли держреєстрацію) ФОП, які бажають працювати на спрощеній системі оподаткування в групі 1 або 2, установлено таке. Якщо вони подадуть за згаданою формою заяву про обрання «спрощенки» до закінчення місяця, в якому відбулася їх державна реєстрація, то вони вважатимуться платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому виписане свідоцтво платника єдиного податку.

2. Для новостворених СПД (як ФОП, так і юросіб), які бажають працювати на «спрощенці» у групах 3 — 6, передбачено інше: якщо вони подадуть згадану заяву протягом 10 днів із дня їх державної реєстрації*, то вважатимуться платниками єдиного податку із дня їх державної реєстрації.

* Власне, день реєстрації до цих 10 календарних (а не робочих) днів не входить.

Перший випадок (групи 1 і 2). Що стосується цього випадку (із вливанням «свіжонароджених» ФОП до лав «спрощенців» груп 1 і 2), то тут, як бачимо, момент становлення як єдинника пов’язаний із датою виписування податківцями свідоцтва платника ЄП. А така дата згідно з п. 299.6 ПКУ має збігатися із днем подання новозареєстрованим суб’єктом господарювання заяви до податкового органу. Зауважимо, що «новим» ФОП, які прагнуть сплачувати ЄП, особливо тим із них, що проходять держреєстрацію наприкінці місяця, краще встигнути подати податківцям заяву до кінця цього місяця*. Інакше для переходу на ЄП їм доведеться потім чекати наступного кварталу. Та ще й звітувати (та сплачувати податки) за загальною системою за цей період, що «випав в осад» (див. про це далі).

* Із цією метою навіть можна перенести свою держреєстрацію на початок наступного місяця.

Тому, якщо ФОП пройшов у конкретному місяці держреєстрацію та встиг у цьому ж місяці подати заяву про обрання ЄП (за ставками групи 1 або 2), то свідоцтво йому податківці зобов’язані оформити тією ж датою, коли було подано заяву. Відповідно — якщо вірити нормі згаданого п.п. 298.1.2 ПКУ — до лав платників ЄП такий вчасно «заявлений» ФОП повинен потрапити з початку наступного після реєстрації місяця.

Наприклад, запис у держреєстрі про реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності здійснено 3 жовтня. Цей новозареєстрований ФОП заяву про обрання спрощеної системи (за групою 1 або 2) подав місцевим податківцям 16 жовтня.

Свідоцтво платника ЄП податківці зобов’язані виписати йому тією ж датою (у нашому прикладі — 16-м жовтня)

Отже, згідно з п.п. 298.1.2 ПКУ платником ЄП він вважатиметься починаючи з 1 листопада.

Розмірковуючи далі у ключі «букви кодексу», робимо висновок: якщо раптом такий ФОП встиг отримати доходи до настання дати, з якої він став вважатися платником ЄП (у нашому прикладі — з 3 жовтня до 1 листопада), то такі доходи повинні в нього оподаткуватися ПДФО в порядку, передбаченому для ФОП, які працюють на загальній системі (ст. 177 ПКУ).

Утім, на практиці виходить усе не настільки однозначно. Наприклад, головні податківці дотримуються в цьому питанні, швидше, логічно-ліберального, а не буквоїдськи-фіскального підходу. Про це свідчить їх консультація, розміщена в підкатегорії 107.12 Бази знань. У ній надана відповідь на таке запитання: на якій системі оподаткування перебуватиме новостворений ФОП, котрий до закінчення місяця, в якому відбулася його держреєстрація, подав заяву про обрання ЄП і ставки ЄП, установленої для першої або другої групи? Податківці (попередньо процитувавши згадану вище норму п.п. 298.1.2 ПКУ) зазначають, що з моменту подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування новостворений ФОП вважається таким, що застосовує спрощену систему. А платником ЄП така особа є з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписане свідоцтво платника ЄП. При цьому доходи, отримані таким ФОП у період з дати подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування, включаються до податкової декларації платника єдиного податку за перший податковий звітний період.

Отже, ФОП — ще не платник ЄП, але доходи, отримані в «вакуумному» періоді**, уже підпадають під ЄП!

** Тобто в періоді з дати подання заяви до першого числа місяця, в якому ФОП «офіційно поповнить» лави єдинників.

Ми, звісно, нічого не маємо проти. Але, зауважимо, що цей підхід, крім усього іншого, якось не дуже стикується з тим, що норма п. 294.4 ПКУ для новозареєстрованих ФОП, які стали платниками ЄП групи 1 або 2, перший звітний податковий період приписує відміряти починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому було виписане свідоцтво платника ЄП. І якось дивно буде вносити до першої декларації доходи, отримані до дати початку першого звітного періоду…

Крім того, як ми вже зазначали, ФОП у п. 5.1 заяви повинен вказати точну дату, з якої він просить перевести його на ЄП. У світлі цієї консультації ФОП бажано в цьому пункті заяви вказати саме дату подання заяви до місцевого органу ДПС (у нашому прикладі — 16 жовтня). Звісно, якщо ФОП планує почати отримувати доходи вже до початку наступного місяця — з якого він офіційно стане платником ЄП.

Доходи ж, отримані новозареєстрованим ФОП до дати подання заяви до податкової (у нашому прикладі — з 3 по 16 жовтня), від обкладення ПДФО ця ліберальна консультація, на наш погляд, не врятує.

Другий випадок (групи 3 — 6). Щодо другого випадку начебто особливих проблем не вбачається. Встиг СПД, який бажає працювати на ЄП у групі 3 — 6, у 10-денний строк із моменту держреєстрації подати податківцям заяву — і нібито все гаразд.

Тоді СПД повинен вважатися єдинником заднім числом — починаючи із самої дати його народження як суб’єкта підприємництва

Утім, і тут усе не зовсім гладко — і тут встигла «наслідити» недбала рука законописця. Річ у тім, що норма другого абзацу п.п. 298.1.2 ПКУ не стикується з аналогічною нормою щодо визначення першого податкового періоду таких «нових» фіз/юр-СПД, що фігурує в другому абзаці п. 294.4 ПКУ. Там написано, що в разі подання суб’єктами, які бажають «утиснутися» до гр. 3 — 6 єдинників, заяви до кінця місяця не протягом 10 днів!) перший податковий період у них стартує з першого числа місяця, в якому відбулася їх держреєстрація. Тобто суб’єкта (якщо його зареєстрували не 1-го числа) ще може і не бути, а податковий період у нього вже почався J…

Але це не так страшно, а от «різнобій» щодо строків подання заяви в цих нормах (у першій — протягом 10 днів із моменту держреєстрації, а в другій — до кінця місяця держреєстрації) є неприємнішим.

У світлі цього хотілося б поцікавитися в законодавця: а як бути фіз/юр-СПД у ситуації, коли він пройшов держреєстрацію в кінці місяця, а заяву про обрання ЄП (3 — 6 групи) подав уже в наступному місяці, але протягом належних 10 днів? Може, тоді в нього перший податковий період почнеться все-таки з дати його держреєстрації?..

Якщо ж такий СПД встиг подати заяву до кінця місяця, але перевищив згадані 10 днів, то, судячи з усього, перший «спрощений» період має в нього початися тільки з наступного календарного кварталу (див. нижче).

Якщо не встигли подати «заяву» вчасно. Тепер про ситуації, коли новостворені СПД не встигли подбати про подання заяви у строки, обумовлені п.п. 298.1.2 ПКУ (тобто ФОП, які забажали ЄП у групі 1 і 2, не встигли до кінця місяця, а ФОП та юрособи, що прагнуть потрапити до груп 3 — 6, не вписалися у згадані 10 днів).

У такому разі їм слід орієнтуватися на п.п. 298.1.4 ПКУ. Згідно з його нормами СПД, який має намір перейти на спрощену систему оподаткування, повинен подати до податкового органу заяву не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому платником єдиного податку він стане тільки з першого числа цього наступного кварталу. Отже, якщо в період із моменту реєстрації до дати вступу до лав єдинників такі суб’єкти отримали доходи, то їм необхідно буде подати відповідну звітність, передбачену для загальносистемників: ФОП — декларацію з ПДФО, а юрособам — з податку на прибуток. Якщо доходів у цьому часовому проміжку не отримували, то все одно краще подати податківцям порожню декларацію — щоб уникнути можливих претензій і санкцій з їх боку.

Ми вважаємо, що в цій ситуації строк подання декларацій і для ФОП, і для юросіб квартальний, тобто протягом 40 днів після закінчення календарного кварталу, який передував переходу на спрощену систему (нашу думку з цього приводу було викладено ще в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 30, с. 43).

І хоча основним звітним періодом для платників податку на прибуток на сьогодні є календарний рік, проте цей випадок є винятком із правила. У тому ж ключі роз’яснює і Міндоходів у консультації, розміщеній у підкатегорії 102.30.02 Бази знань. Там податківці, відповідаючи на запитання щодо строку подання звітності в разі переходу платника податку на прибуток на спрощенку в середині року, роблять висновок, що декларація в такій ситуації має бути подана у строки, передбачені для подання квартальної податкової звітності з податку на прибуток (40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду). Тепер цей підхід підтверджено у відповіді на запитання 6 Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань щодо сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, затвердженої наказом Міндоходів від 22.11.2013 р. № 698 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 98, с. 10).

З 01.01.2014 р.

Нагадаємо: згідно із Законом № 657 з 1 січня 2014 року перестають видаватися свідоцтва платників ЄП. Реєстрація здійснюватиметься шляхом внесення платника до відповідного реєстру. Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 24.

При цьому певних змін у ПКУ зазнала низка норм, що стосуються реєстрації СПД платником ЄП.

Зокрема, з 01.01.2014 р. для новозареєстрованих як СПД осіб, крім викладених вище варіантів, додався ще один: заяву про обрання спрощеної системи можна подати одразу ж державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, яка подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або ФОП (див. текст нового п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ, внесеного Законом № 657).

Норми згаданого вище першого абзацу п.п. 298.1.2 ПКУ хоча і зазнали відповідних змін, але містять усе той же старий «вірус» недосконалості

Після змін, унесених до цього підпункту, він тепер установлює, що новозареєстровані ФОП, які подали до закінчення місяця, в якому відбулася їх державна реєстрація, заяву про обрання спрощенки та ставки ЄП, установленої для першої або другої групи, вважаються платниками ЄП із першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Цікаво, чому не можна було при внесенні чергових змін до ПКУ зробити «по-людськи», тобто — ідентично з платниками ЄП, які реєструються у групах 3 — 6? Адже останні згідно з незмінним абзацом другим того ж п.п. 298.1.2 ПКУ як зараз, так і з 01.01.2014 р. вважаються платниками ЄП одразу — з дати їх держреєстрації (якщо, звісно, вони встигнуть у 10-денний строк подати заяву).

Отже, з 01.01.2014 р. новозареєстровані як суб’єкти підприємництва ФОП, стаючи платниками ЄП груп 1 і 2, якщо подадуть заяву про обрання спрощенки одразу держреєстратору при їх реєстрації як СПД, офіційно до лав платників ЄП потраплять тільки починаючи з наступного за держреєстрацією місяця (як і ті ФОП, які подадуть таку заяву до свого податкового органу, встигнувши це зробити до кінця місяця їх держреєстрації).

Отже, у ФОП, які реєструються платниками 1 або 2 групи ЄП, проблеми з періодом із дати їх держреєстрації до початку наступного місяця залишаться колишніми. Відповідно, і згадана вище консультація з підкатегорії 107.12 БЗ залишиться не менш актуальною. Причому для тих ФОП, які подадуть заяву одразу при реєстрації, усі доходи, отримані з моменту реєстрації, уже точно потраплять до першої декларації з ЄП, на відміну від тих ФОП, які подадуть заяву пізніше. Адже податківці в консультації, нагадаємо, говорять про обкладення ЄП доходів, отриманих починаючи з дати подання заяви про обрання спрощеної системи.

Ну і зазначимо, що згадані нами вище проблеми з нестикуванням норм других абзаців п.п. 298.1.2 ПКУ і п. 294.4 ПКУ з 01.01.2014 р. законописці так і не усунули.

O tempora, o lex!..

 

висновки


img 1
 
 
  • Новоствореним СПД, щоб уникнути низки проблем, слід подбати про подання заяви про обрання ЄП у строки, обумовлені п.п. 298.1.2 ПКУ: тобто ФОП, які бажають працювати у групах 1 і 2 ЄП, — до кінця місяця їх держреєстрації, а ФОП та юрособам, які прагнуть потрапити до груп 3 — 6 ЄП, — протягом 10 днів після дати їх держреєстрації.

  • Податківці вважають, що доходи, отримані новоствореним ФОП (який обрав 1 або 2 групу ЄП) у період з дати подання ним заяви про обрання «спрощенки» до першого числа наступного місяця, з якого він став платником ЄП, мають уключатися до податкової декларації платника єдиного податку за перший податковий звітний період.

  • З 01.01.2014 р. для новозареєстрованих як СПД осіб, які мають намір обрати «спрощенку», додається ще один варіант: заяву про обрання спрощеної системи можна подати одразу ж при їх реєстрації — державному реєстратору. Утім, проблеми щодо дати вступу СПД до лав платників ЄП та початку першого звітного періоду в ПКУ так і не усунені.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі