Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Уцінили товар. Як після 01.09.2013 р. Відобразити в обліку його продаж?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Уцінили товар. Як після 01.09.2013 р. відобразити в обліку його продаж?

Підприємство оптової торгівлі виявило в себе товари, які не мали збуту більше трьох місяців, тобто не мали попиту в покупців. Щоб продати ці товари, було прийнято рішення уцінити їх до чистої вартості реалізації. Облік товарів підприємство веде за купівельними цінами. Як у податковому обліку відобразити результат продажу, якщо чиста вартість реалізації уцінених товарів нижча за їх первісну вартість?

(м. Мукачево)

Давайте спочатку з’ясуємо, у яких випадках проводять уцінку товарів. Для цього звернемося до Положення про порядок уцінки і реалізації продукції, що залежалась, з групи товарів широкого вжитку, продукції виробничо-технічного призначення та надлишкових товарно-матеріальних цінностей, затвердженого наказом Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України від 10.09.96 р. № 120/190.

img 1Відповідно до п. 1 цього Положення торговельні підприємства всіх форм власності можуть провести уцінку:

— товарів широкого вжитку, що залежалися (не мають збуту більше трьох місяців) і не мають попиту у споживачів;

— товарів, що частково втратили свою первісну якість.

Чудово, все сходиться — у цьому випадку підприємство цілком правомірно провело уцінку товарів, що залежались.

Якими ж є податкові наслідки такого заходу? Давайте подивимося.

Уцінка товарів. Власне уцінка товарів не спричинює жодних наслідків у податково-прибутковому обліку підприємства. Такий висновок випливає з п. 152.10 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). У ньому зазначено: якщо платник податку приймає рішення про уцінку/дооцінку активів відповідно до правил бухгалтерського обліку, то така уцінка/дооцінка з метою оподаткування не змінює балансову вартість активів та доходи або витрати такого платника податку, пов’язані з придбанням зазначених активів.

Тобто розмір «податкових» витрат, що формують собівартість придбаних товарів, щодо яких у бухгалтерському обліку проводиться уцінка, не змінюється.

Жодними наслідками у ПДВ-обліку уцінка товарів також не супроводжується. Тобто підприємство (1) не коригує податковий кредит, раніше відображений при придбанні товарів, які згодом піддалися уцінці, і (2) не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ за цими товарами, як це відбувається при негосподарському використанні ТМЦ. Адже товари хоча й уцінені, але, як і раніше, виконують своє призначення — використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податків. Отже, умови, передбачені ст. 198 ПКУ, дотримуються.

Інша річ — реалізація уцінених товарів. Тут до податкових наслідків готуватися потрібно. Вони будуть такими.

Реалізація уцінених товарів. Напевно ви пам’ятаєте, що ще зовсім недавно при продажу товарів нижче за ціну придбання пов’язаним особам, неплатникам податку на прибуток або «нестандартним» його платникам продавець повинен був розраховувати податковий дохід виходячи зі звичайної ціни. Цього вимагали пп. 153.2.1 і 153.2.3 ПКУ.

Ураховувати звичайну ціну при визначенні бази обкладення ПДВ, причому незалежно від ПДВ-статусу покупця, зобов’язував і п. 188.1 ПКУ.

З 1 вересня 2013 року такі вимоги канули в Лету! Із цієї дати звичайні ціни за правилами «трансфертної» ст. 39 ПКУ застосовуються тільки при здійсненні операцій з «підконтрольними» особами*.

* До «підконтрольних» осіб належать пов’язані особи — нерезиденти і резиденти, які відповідають критеріям з п.п. 39.2.1 ПКУ, або «особливі» нерезиденти зі ставкою податку на прибуток у своїй державі на 5 і більше відсоткових пунктів нижче, ніж в Україні, за умови, що загальна сума операцій з кожною з таких осіб за календарний рік дорівнює або перевищує 50 млн грн. Детальніше щодо цього див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 69, с. 6, № 100, с. 5 та 27.

А от при продажу товарів будь-якому «непідконтрольному» покупцю податковий дохід підприємство відображає за загальним правилом, установленим ст. 135.4 ПКУ, тобто виходячи з ціни продажу. Причому це правило працює і в тому випадку, якщо така ціна нижча за ціну придбання товару. Підтвердження цього знаходимо й у консультації спеціалістів Міндоходів, яка опублікована у журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2013, № 44, с. 40.

Отже, тепер, на радість платникам податків, при здійсненні операцій зі звичайними («непідконтрольними») пов’язаними особами, неплатниками або «нестандартними» платниками податку на прибуток звичайні ціни не застосовуються.

Те ж саме з ПДВ. Податкові зобов’язання за операціями з «непідконтрольним» покупцем продавець визначає також виходячи з договірної (контрактної) вартості (п. 188.1 ПКУ).

І ще один приємний момент. До 01.09.2013 р. підприємствам при подальшому продажі імпортованих товарів доводилося нараховувати ПДВ з оглядкою на їх митну вартість (тобто виходячи з договірної, але не нижче митної вартості). Зараз цього робити не потрібно — такої умови в п. 188.1 ПКУ більше немає. Детальніше про це читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 40, с. 30.

Тому ПДВ-зобов’язання при продажу імпортних товарів (навіть якщо ціна їх продажу нижче митної вартості) нараховують виходячи з договірної вартості. І тільки якщо імпортні товари беруть участь у «контрольованих» операціях — з урахуванням звичайноцінових положень «трансфертної» ст. 39 ПКУ.

Приклад. Підприємство придбало партію товару на суму 6000 грн. (без ПДВ — 5000 грн., ПДВ 20 % — 1000 грн.). Облік товару ведеться за купівельними цінами.

Цей товар не мав збуту більше трьох місяців, тому за рішенням керівника підприємства проведена його уцінка до чистої вартості реалізації, яка дорівнює 3000 грн.

Уцінений товар продано «непідконтрольному» покупцю за 4200 грн.

У податковому та бухгалтерському обліку ці операції відображаємо такими записами:

Порядок відображення в обліку реалізації уціненого товару

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

Придбання товару

1

Отримано товар від постачальника

281

631

5000

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості отриманого товару

641/ПДВ

631

1000

3

Оплачено отриманий товар

631

311

6000

Уцінка і продаж товару

1

Відображено суму уцінки товару (5000 грн. - 3000 грн.)

946

281

2000*

* Якщо на дату балансу ціна запасів знизилася або вони зіпсовані, застаріли або в інший спосіб втратили первісно очікувану економічну вигоду, то такі активи відображаються за чистою вартістю реалізації (п. 25 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246). Сума, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їх реалізації, списується на витрати звітного періоду (п. 27 зазначеного П(С)БО).

2

Відвантажено покупцю уцінений товар

361

702

4200

3500

5000

3

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ у складі вартості відвантаженого товару

702

641/ПДВ

700

4

Списано собівартість реалізованого товару

902

281

3000

5

Віднесено на фінансовий результат:

 

 

 

 

 

— суму уцінки

791

946

2000

— собівартість реалізованого товару

791

902

3000

— дохід від реалізації товару

702

791

3500

6

Надійшли від покупця кошти в оплату товару

311

361

4200

 

 Наталя Білова, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі