Теми статей
Обрати теми

Як відкоригувати ПЗ/ПК у разі зміни суми компенсації або повернення авансу

Редакція ПБО
Лист від 26.09.2013 р. № 11981/6/99-99-19-04-02-15
img 1

ПДВ

img 2

Як відкоригувати ПЗ/ПК у разі зміни суми компенсації або повернення авансу

Лист Міністерства доходів і зборів України від 26.09.2013 р. № 11981/6/99-99-19-04-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <…> щодо окремих питань заповнення розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних, направлений на розгляд Міністерства листом Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики <…>, і повідомляє.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

А) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку;

Б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг (підпункт 192.1.1 пункту 192.1 статті 192 розділу V Кодексу).

Згідно з пунктом 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 <…> (далі — Порядок № 1379), у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до статті 192 розділу V Кодексу постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Відповідно до встановленої форми розрахунку покупець при його отриманні має засвідчити факт такого отримання, а саме зазначити на примірнику розрахунку продавця дату отримання розрахунку та засвідчити підписом. Таким чином, дата підпису розрахунку має відповідати даті його отримання.

У разі зміни податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням ним покупцю коштів за товари/послуги або повернення товарів покупцем розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної виписується в день повернення (коштів або товарів) незалежно від того, чи здійснювалася така операція у тому самому звітному періоді, в якому відбулося постачання товарів (отримання коштів) та було виписано податкову накладну, чи в іншому періоді.

Враховуючи наведене, при здійсненні пере­рахунку у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача повинні бути відкориговані одночасно в тому звітному періоді, на який припадає дата отримання та підписання отримувачем розрахунку.

Якщо покупець відмовляється підписувати розрахунок коригування та відкоригувати свій податковий кредит, то законодавчі підстави для коригування податкових зобов’язань у постачальника відсутні. При цьому статтею 188 глави 20 розділу IV Господарського кодексу України визначено, що у разі, якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 3

ПДВ-коригування — тільки в періоді підписання РК покупцем: податківці наполягають

 

У листі, що коментується, податківці доходять таких «цікавих» висновків:

ПДВ-коригування (податкових зобов’язань продавцем та податкового кредиту покупцем) проводиться сторонами одночасно в періоді отримання та підписання розрахунку коригування (РК) покупцем;

— якщо покупець не хоче коригувати податковий кредит і від підпису в РК відмовляється, то в «заручниках» опиняється і сам продавець — він не має права на коригування своїх податкових зобов’язань.

Звісно, такої позиції податківці дотримуються, коли справа стосується зменшення ПДВ-зобов’язань. Тоді як у протилежній ситуа­ції з донарахуванням ПДВ податківці на місцях зазвичай, навпаки, вимагають збільшення податкових зобов’язань від продавця вже в періоді складання розрахунку коригування.

Утім, новиною все це не назвеш. Адже аналогічні роз’яснення в податківців траплялися і раніше (див. наприклад, «докодексну» консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 14, с. 30, а також роз’яснення в підкатегоріях 101.23 і 101.07 Бази знань, розміщеної на сайті Міндоходів).

Однак, чесно кажучи, з «коригувальної» ст. 192 ПКУ такі висновки зовсім не випливають. Навпаки, у ній чітко зазначено: сторони проводять ПДВ-коригування за результатами того періоду, в якому відбулася подія, що потребує перерахунку ПДВ (тобто повернення товарів, передоплати; перегляд цін у бік зменшення або збільшення; зміна обсягів постачання тощо). Причому насправді за продавцем у ст. 192 ПКУ закріплено обов’язок — спершу відкоригувати (зменшити/збільшити) податкові зобов’язання з ПДВ і тільки після цього надіслати покупцю складений розрахунок коригування. У схожій ситуації перебуває й покупець. Йому ст. 192 ПКУ наказує також уже в періоді перерахунку переглянути податковий кредит з ПДВ.

До того ж сама ст. 192 ПКУ взагалі не встановлює зв’язку (!) між коригуванням ПДВ (у будь-який бік) та датою отримання (підписання) покупцем розрахунку коригування. Головне для продавця — це скласти та надіслати такий розрахунок покупцю. І аж ніяк ст. 192 ПКУ не забороняє коригувати продавцю свої податкові зобов’язання, якщо покупець не бажає отримувати РК і від його підпису відмовляється.

До того ж, якщо заглянути при цьому до форми самого РК, побачимо: він також вимагає від продавця включати проведене коригування до Реєстру поточного періоду (див. у РК після табличної частини застереження «Суми ПДВ, які скориговані у зв’язку із зміною кількісних чи вартісних показників, що зазначені в цьому розрахунку, визначені правильно, включені відповідно до податкового зобов’язання з одночасним відображенням у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних»). Отже, позиція податківців навряд чи є обґрунтованою.

До речі, цікаво, що у протилежній ситуації (коли продавець виписувати РК відмовляється) податківці вже: (1) не ставлять коригування податкового кредиту покупцем в залежність від коригування податкових зобов’язань продавцем та (2) вимагають від покупця відкоригувати податковий кредит уже в періоді перерахунку, не чекаючи отримання розрахунку коригування (роз’яснення з підкатегорії 101.07 Бази знань).

Що маємо у підсумку? Таку думку податківців візьміть на замітку. І якщо спори з перевіряючими вам не потрібні, то продавцю та покупцю, владнавши всі «перерахункові» деталі, краще провести коригування ПДВ з РК, що його підтверджує, в одному періоді. А якщо з чийогось боку сталася затримка, то контрагенту варто ПДВ відкоригувати самостійно (зменшити/збільшити — залежно від ситуації). Адже в цьому випадку будуть дотримані умови «коригувальної» ст. 192 ПКУ. Хоча, звісно, сподіваємося, що з контрагентами вам пощастить і завжди вийде домовитися.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі