Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування премії за 9 місяців при обчисленні середньої зарплати

Редакція ПБО
Лист від 30.08.2013 р. № 472/18/99-13
img 1

лікарняні

img 2

Щодо врахування премії за 9 місяців при обчисленні середньої зарплати

Лист Міністерства соціальної політики України від 30.08.2013 р. № 472/18/99-13

(витяг)

 

<…>

Обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 7 Порядку середня заробітна плата застрахованої особи для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, в тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Єдиним документом, що визначає складові фонду оплати праці, структуру заробітної праці найманих працівників відповідно до Закону України «Про оплату праці», є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція).

Фонд основної заробітної плати (винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці) визначений пунктом 2.1 Інструкції.

Доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій, премії та винагороди, в тому числі за вислугу років, що мають систематичний характер незалежно від джерел фінансування, відносяться до фонду додаткової заробітної плати та визначаються пунктом 2.2 Інструкції.

Вищезазначені виплати відповідно до Порядку мають бути включені в повному обсязі для розрахунку страхових виплат, у тому місяці, в якому були нараховані.

Лише заохочувальні та компенсаційні виплати, які мають одноразовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, мають включатися до розрахунку середньої заробітної плати для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності відповідно до пункту 9 Порядку.

Перелік таких виплат визначено пунктом 2.3 Інструкції, до яких, на нашу думку, не належать премії за 9 місяців за рахунок економії фонду оплати праці.

Разом з тим звертаємо увагу, що відповідно до пункту 3 наказу Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 роз’яснення щодо застосування Інструкції надає Державна служба статистики України.

 

Директор Департаменту соціального страхування
 та партнерства О. Постоюк

коментар редакції


img 3

Премія за 9 місяців: ураховуємо правильно при розрахунку лікарняних

 

 Підприємство визначає умови, порядок та розміри преміювання працівників у Положенні про преміювання залежно від наявних коштів на ці цілі. Цим документом може бути передбачено виплату премій за 9 місяців.

Такі премії, як і премії за квартал, півріччя, — це винагорода, яку виплачують працівникам за результатами їх роботи за відповідний період. Вони включаються до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати як премії, що мають систематичний характер (п.п. 2.2.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом від 13.01.2004 р. № 5, далі — Інструкція № 5).

Правило, установлене абзацом другим п. 9 Порядку № 1266*, діє тільки для заохочувальних та компенсаційних виплат і виплат, що не передбачені актами законодавства або здійснюються понад установлені зазначеними актами норми. Полягає воно в такому. Якщо працівник частину місяця в розрахунковому періоді не працював з поважних причин, для обчислення середньої заробітної плати такі виплати враховуються пропорційно відпрацьованому часу. Поважних причин усього три: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Мінсоцполітики звертає увагу на те, що перелік заохочувальних та компенсаційних виплат наведено в п. 2.3 Інструкції № 5. До них, зокрема, належать винагороди за підсумками роботи за рік; премії, що виплачуються за спеціальними системами преміювання, відповідно до рішень уряду; разові заохочення до ювілейних та пам’ятних дат тощо.

Премії за 9 місяців не належать до заохочувальних та компенсаційних виплат. Тому і в місяцях, коли частину місяця працівник не працював з поважних причин, вони беруть участь у розрахунку лікарняних у повній сумі.

Приклад. Працівник надав листок непрацездатності, який свідчить про його хворобу з 11 по 19 листопада 2013 року. Розрахунковий період — травень — жовтень 2013 року. Стаж роботи — 10 років 5 місяців. У розрахунковому періоді нараховані такі виплати:

— заробітна плата — 16826,09 грн.;

— премія за 9 місяців — 1500,00 грн.;

— лікарняні — 2032,24 грн. (хворів з 1 по 11 жовтня).

Кількість фактично відпрацьованих днів у розрахунковому періоді — 116.

У розрахунку середньої зарплати беруть участь зарплата та премія за 9 місяців у повній сумі без пропорційного розподілу. Лікарняні не враховуємо, оскільки вони не включаються до фонду оплати праці (п. 3.2 Інструкції № 5).

Загальна сума виплат, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати, становила 18326,09 грн. (16826,09 грн. + 1500,00 грн.).

Розрахуємо середньоденну зарплату: 18326,09 грн. : 116 роб. дн. = 157,98 (грн./дн.).

Визначимо розмір оплати перших п’яти календарних днів тимчасової непрацездатності: 157,98 грн. х 5 роб. дн. = 789,90 грн.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, становить: 157,98 грн. х 2 роб. дн. = 315,96 грн.

Детально про розрахунок лікарняних читайте в тематичному випуску «Декретні та лікарняні» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 73.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі