Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників

Редакція ПБО
Наказ від 08.11.2013 р. № 748/2354/5

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників

img 1Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України від 08.11.2013 р. № 748/2354/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.11.2013 р. за № 1954/24486

(витяг)

 

Відповідно до статті 29 Закону України «Про зай­нятість населення», пункту 13 Порядку укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2013 року № 20, та з метою визначення порядку внесення до трудових книжок студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів запису про проходження стажування на підприємствах, в установах, організаціях

НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Зміни до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 серпня 1993 року за № 110 (зі змінами), що додаються*.

* Зміни не публікуються, оскільки витяг із зазначеної Інструкції наводимо нижче в кодифікованому вигляді з урахуванням унесених змін. Зміни в тексті виділено напівжирним курсивом. — Прим. ред.

<…>

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

Міністр соціальної політики України Н. Королевська

Міністр юстиції України О. Лукаш

 

 

Затверджено наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.08.1993 р. за № 110

Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників

(із змінами і доповненнями, останні з яких унесено наказом Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України від 08.11.2013 р. № 748/2354/5)

(витяг)

 

1. Загальні положення

1.1. Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації (далі — підприємство) усіх форм власності або у фізичної особи понад п’ять днів, у тому числі осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню.

Трудові книжки ведуться на студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації усіх форм власності.

На осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи.

<…>

2. Заповнення трудових книжок

а) загальні вказівки:

<…>

2.2. Заповнення трудової книжки вперше проводиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття працівника на роботу або прийняття студента вищого, учня професійно-технічного навчального закладу, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, на стажування.

<…>

в) внесення відомостей про роботу

<…>

2.16. Для студентів, слухачів курсів, учнів, аспірантів та клінічних ординаторів, які мають трудові книжки, навчальний заклад (наукова установа) вносить записи про час навчання на денних відділеннях (у тому числі підготовчих) вищих навчальних закладів. Підставою для таких записів є накази навчального закладу (наукової установи) про зарахування на навчання та про відрахування з числа студентів, учнів, аспірантів, клінічних ординаторів.

Період роботи зазначених студентів, учнів, аспірантів та клінічних ординаторів у студентських таборах, при проходженні виробничої практики і при виконанні науково-дослідної госпдоговірної тематики і при проходженні стажування підтверджується відповідною довідкою із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади та часу роботи. На підставі цих довідок навчальні заклади (наукові установи) забезпечують занесення до трудових книжок студентів, учнів, аспірантів та клінічних ординаторів відомостей про роботу та стажування згідно з одержаними даними. Довідки зберігаються в особистих справах зазначених осіб, як документи суворої звітності.

2.17. Запис у трудову книжку про стажування студентів вищих, учнів професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, вноситься підприємством, установою, організацією, де вони проходили стажування, із зазначенням посади, періоду та місця проходження (структурний підрозділ) стажування, спеціальності (кваліфікації) або професії (кваліфікаційного рівня) стажиста. Підставою для таких записів є наказ про проходження стажування.*

* У зв’язку з внесенням нового пункту 2.17 змінюється нумерація наступних пунктів. Тобто пункти 2.17 — 2.29 вважати відповідно пунктами 2.18 — 2.30.

<…>

коментар редакції


img 2

Узяли стажиста? Будь ласка, оформіть трудову книжку

 

Детально про стажування студентів та учнів на підприємствах за професією (спеціальністю), за якою вони здобувають освіту, ви можете дізнатися, ознайомившись зі статтею в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 32, с. 32.

Нагадаємо, що запис про проходження стажування має бути внесений до трудової книжки. Це прямо передбачено абзацом п’ятим ч. 1 ст. 29 Закону України «Про зай­нятість» від 05.07.2012 р. № 5067-VI. На момент підготовки згаданої вище публікації Мінсоцполітики в листі від 26.02.2013 р. № 279/021/106-13 повідомляло, що розроб­лено проект наказу «Про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», яким визначено порядок внесення роботодавцями записів про період проходження стажування студентів. На сьогодні відповідні зміни затверджено наказом, що коментується.

У разі якщо студент (учень) не має трудової книжки, то за аналогією з працівниками, які працевлаштовуються вперше, трудову книжку має оформити підприємство, де відбувається стажування. Зробити це потрібно не пізніше тижневого строку з дня прийняття студента (учня) на стажування.

При внесенні запису до трудової книжки зазначаємо посаду, період та місце проходження (структурний підрозділ) стажування, спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста. Підставою для запису є наказ про проходження стажування (новий п. 2.17 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, далі — Інструкція № 58).

Якщо на момент прийняття на стажування у студента (учня) вже є трудова книжка, то відомості про стажування та роботу під час стажування до трудової книжки внесе нав­чальний заклад. Підстава — довідка, видана підприємством, де відбувалося стажування (оновлений п. 2.16 Інструкції № 58).

Наказ, що коментується, набере чинності з дня офіційного опублікування. На момент підготовки матеріалу його не було опубліковано.

.

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі