Теми статей
Обрати теми

Дитячі новорічні подарунки: ПДВ-пільга для торговців і виробників

Редакція ПБО
Стаття
img 1

пільги з ПДВ

img 2

Дитячі новорічні подарунки: ПДВ-пільга для торговців і виробників

У новорічний період дитячим святковим подарункам законодавці приготували свій «подарунок» — звільнення від ПДВ. Давайте з’ясуємо, за яких умов і коли виробники та торговці мають право розраховувати на таку ПДВ-пільгу.

Людмила Солошенко, податковий експерт

 

Нагадаємо: спеціальні (пільгові) правила оподаткування дитячих святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи з року в рік відроджує Закон № 2117, який діє щорік у період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. Він установлює низку «подарункових» пільг, у тому числі пільгу з ПДВ для виробників і торговців. Тому спершу формулювання пільги наведемо дослівно:

«Стаття 2. Звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій. При цьому суми податку, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбання сировини та матеріалів для їх виробництва, відносяться до складу валових витрат і до податкового кредиту не включаються».

А тепер на умовах застосування «подарункової» ПДВ-пільги зупинимося детальніше.

На кого розрахована «подарункова» пільга з ПДВ

Пільга з ПДВ установлена для виробничих і торговельних підприємств, які реалізують дитячі святкові подарунки, тобто виробників та торговців. Тому як суб’єкти господарювання, які випускають дитячі святкові подарунки, так і їх перепродавці за певних обставин (детальніше про які скажемо далі) застосовують пільгу з ПДВ.

Причому до кола «подарункових» пільговиків потрапляють будь-які платники ПДВ — виробники і торговці — юридичні особи (підприємства), у тому числі зареєстровані платниками ПДВ єдиноподатники. Статус постачальника подарунків у цьому випадку не має значення. А от фізособи-підприємці не мають права розраховувати на «подарункову» ПДВ-пільгу.

Крім того, ПДВ-пільгою також охоплено продаж квитків на новорічно-різдвяні дитячі заходи, причому будь-якими їх розповсюджувачами (при дотриманні знову ж таки певних умов).

Період дії пільги з ПДВ

Під ПДВ-пільгу підпадають новорічно-різдвяні продажі подарунків/квитків у відведений для цього період з 15 листопада поточного до 15 січня наступного року.

Саме у цей період щорічно працюють норми Закону № 2117 (див. його ст. 5). Тому на ПДВ-пільгу торговці та виробники можуть розраховувати тільки при «подарункових» постачаннях під час навколоноворічно-різдвяних свят. А от до операцій із постачання, здійснених в інший період, вона не застосовується.

При цьому, застосовуючи пільгу з ПДВ, вважаємо, орієнтуватися слід на першу подію

А отже, важливо, щоб така перша подія (тобто оплата/постачання) відбулася у відведений для цього «пільговий» період — з 15 листопада до 15 січня. А от якщо вона відбулася раніше (скажімо, до 15 листопада), майте на увазі: «подарункові» операції будуть оподатковуваними і ПДВ-пільгу щодо них застосувати не вдасться.

ПДВ-пільга — тільки для подарунків/квитків, що придбавалися за рахунок певних(!) джерел фінансування

Пам’ятайте: ПДВ-пільга для виробників і торговців працює, тільки якщо подарунки/квитки придбаваються за рахунок коштів:

— ФТВП;

— профспілкових комітетів підприємств і організацій;

— інших неприбуткових організацій.

Тобто коли придбання подарунків/квитків фінансується за рахунок саме таких джерел. Тоді як на подарунки/квитки, що реалізуються суб’єктам господарювання за рахунок інших джерел фінансування (зокрема, які купуються за рахунок коштів самих підприємств), ПДВ-пільга зі ст. 2 Закону № 2117 не поширюється.

Тому, щоб розраховувати на «пільгову» покупку, підприємствам, які придбавають подарунки/квитки за свої кошти, логічно провести її через первинну профспілкову організацію. Підприємство для цього відрахує кошти профспілці, а та вже купить і розподілить подарунки/квитки серед працівників. Тоді придбані дитячі подарунки/квитки підпадуть під пільгове оподаткування й купуватимуться без ПДВ. Тим більше, що «профспілковий» варіант також дає можливість підприємству в податковому обліку витрачену суму віднести до витрат — у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній рік (ст. 1 Закону № 2117, п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ).

Ну і, звісно, «без ПДВ» на підприємство прийдуть «соцстрахівські» дитячі подарунки — отримані від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Ще один момент, який стосується вже власне постачальників подарунків. Тут пільговиками є, як зазначалося, і торговці, і виробники. Причому і першим, і другим для застосування пільги з ПДВ важливо враховувати джерело фінансування («соцстрахівське», «профспілкове» або «неприбуткове»). Якщо таке фінансування виробнику надходить безпосередньо, запитань не виникне. Тоді як виробнику, який співпрацює, наприклад, уже з торговцем, для збереження ПДВ-пільги від укладення з ним звичайних договорів купівлі-продажу щодо подарунків краще відмовитися.

Інакше щодо пільги можуть виникати сумніви. Адже одразу після її запровадження, ще в далекому 2001 році, податківці зазначали: якщо виробник продає дитячі подарунки торговельним підприємствам (з оплатою за рахунок коштів таких торговельних підприємств), то операції є оподатковуваними (тобто «подарункова» ПДВ-пільга не працює) і за ними потрібно нарахувати 20 % ПДВ. Щоправда, зауважимо, при цьому виникне право на податковий кредит за «вхідним» ПДВ у загальному порядку. А от вже надалі — при перепродажу подарунків торговельним підприємством (якщо витрати на подарунки фінансують соцстрах, профспілки або неприбуткові організації), торговці можуть користуватися пільгою з ПДВ (див. лист ДПАУ від 29.01.2001 р. № 1088/7/16-1201).

Вміст (наповнення) дитячого подарунка

Цей момент регулює ст. 4 Закону № 2117. Дитячими святковими подарунками вважаються виключно(!) набори товарів, що містять тільки кондитерські вироби й іграшки вітчизняного виробництва та фрукти. Тобто для ПДВ-пільги важливо, щоб кондитерські вироби та іграшки були вітчизняними. Інакше — при «закордонному» (імпортному) наповненні — пільги не буде. А от щодо фруктів водночас «батьківщина» не уточнюється.

Походження зазвичай визначають за маркуванням на упаковці товарів. А в разі виникнення сумнівів щодо «вітчизняного» походження може стати у пригоді лист Мін’юсту від 24.11.2011 р. № 711-0-2-11/8.2. Нагадаємо: у ньому пропонувалося визначати країну походження, ураховуючи положення МКУ. Тобто за державою, де товар був повністю виготовлений або підданий достатній переробці (див., наприклад, ч. 2 ст. 36 гл. 6 розд. II «Країна походження товару» МКУ).

І, вважаємо, для пільги не обов’язково, щоб усі 3 компоненти («кондитерський», «іграшковий», «фруктовий») подарунок містив одночасно. А при новорічно-святковому оформленні дитячі набори подарунків можуть компонуватися з кондитерських виробів, а також, скажімо, тільки з іграшок або фруктів.

Вартість «пільгового» подарунка — обмежена

Під ПДВ-пільгу потрапляють дитячі подарунки, вартість яких не перевищує певного розміру, а саме — 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного року (ст. 4 Закону № 2117).

А отже, у 2013 році від ПДВ звільняються дитячі подарунки, вартість яких не перевищує 91,76 грн. (1147 грн. х 8 %)

Якщо ж вартість подарунка виявилася більшою, то ПДВ-пільга не працює(!). Про це важливо пам’ятати і торговцям, і виробникам. Адже з «дорогих» подарунків — більшої вартості (понад 91,76 грн.) — уже доведеться всім нарахувати ПДВ. Причому майте на увазі: у цьому випадку податкові зобов’язання за подарунками виникнуть з усієї вартості, а не з суми перевищення.

Зауважимо, що водночас вартість квитків на новорічні дитячі заходи для ПДВ-пільги ніяк не обмежена. Тому для пільгового оподаткування головним залишається чинник фінансування. Тобто достатньо, щоб квитки на такі новорічно-різдвяні заходи згідно зі ст. 2 Закону № 2117 придбавалися за рахунок соцстраху, профспілок чи неприбуткових організацій. Тоді квитки, продані в період з 15 лис­топада до 15 січня, звільнятимуться від ПДВ.

Пільгуються операції з продажу

Для виробників, у свою чергу, це означає, що, випускаючи «пільгову» продукцію, формувати податковий кредит за вхідними сировиною/послугами вони не можуть (хоча «послуги» чомусь у ст. 2 Закону № 2117 не згадуються). На що, власне, прямо вказує друге речення ст. 2 Закону № 2117 (а також п. 198.4 ПКУ). Але водночас їм надається право суму «вхідного» ПДВ уключити до податкових витрат (тобто, по суті, діяти в дусі абзацу третього п.п. 139.1.6 ПКУ).

Тому якщо реалізуються «пільгові» подарунки, за якими «вхідний» ПДВ щодо сировини/послуг (у минулих періодах) потрапив до податкового кредиту, то виробнику доведеться дотримуватися вимог п. 198.5 ПКУ

Тобто на противагу раніше відображеному податковому кредиту нарахувати ПДВ-зобов’язання (п. 189.1 ПКУ). Зверніть увагу, що нараховують ПДВ виходячи з вартості придбання сировини. А  от на звичайні ціни в такому разі орієнтуватися не потрібно — п. 189.1 ПКУ цього не вимагає. Урахуйте також, що раніше відображений податковий кредит при цьому не коригується.

Утім, через це на виробника чатує інша неприємність. Не коригуючи податковий кредит, тим самим він позбавляється можливості включити суму «вхідного» ПДВ до податкових витрат. А отже, виробнику не вдасться скористатися «витратними» правилами абзацу третього п.п. 139.1.6 ПКУ. На те, що ці суми не потраплять до податкових витрат, указували й податківці в консультації з підкатегорії 102.07.02 Бази знань, розміщеної на сайті Міндоходів.

Зверніть увагу: за таких умов виробнику набагато вигідніше було б первісно «купувати» сировину для пільгової діяльності. Тоді сума «вхідного» ПДВ включалася б до податкових витрат (згідно з положеннями абзацу третього п.п. 139.1.6 ПКУ). А от надалі з тих «оподатковуваних» дитячих подарунків, які вже під пільгу не потрапили, виробник міг би на підставі складеної бухгалтерської довідки (згідно з положеннями абзацу шостого п. 198.5 ПКУ) відновити податковий кредит. Тоді б у результаті податкові витрати на суму «вхідного» ПДВ (за пільговою діяльністю) не пропадали.

Схожа картина — у торговців. Якщо при ПДВ-пільзі реалізуються подарунки, придбані у «допільговий» період «із ПДВ» (віднесеним до податкового кредиту), нарахування ПДВ-зобов’язань за п. 198.5 ПКУ торговцю не уникнути. Знову ж таки: усе склалося б по-іншому, якщо б подарунки, заздалегідь придбані «з ПДВ», торговець первісно купував для пільгової діяльності. Тоді б податковий кредит із ПДВ не декларувався, а його сума потрапляла б до витрат. А якщо пільга щодо подарунків «не спрацювала», торговець міг би за допомогою бухдовідки відновити податковий кредит.

Тому при щорічній круговерті ПДВ-пільги торговцям і виробникам цей нюанс краще не залишати поза увагою та згадувати про нього завчасно.

Розподіл «вхідного» ПДВ

Інший момент, який також є важливим у цьому випадку, стосується розподілу «вхідного» ПДВ. Адже якщо товари, послуги, необоротні активи, які тільки купуються, призначаються для одночасного використання в оподатковуваній і пільговій діяльності, то виникає необхідність у розподілі за ними «вхідного» ПДВ (на частини, що «включається» і «не включається» до податкового кредиту, ст. 199 ПКУ).

Причому майте на увазі: якщо ПДВ-розподіл проводиться вперше, то разом із декларацією з ПДВ у такому періоді подають додаток Д7

За даними цього періоду в ньому розраховують значення ЧВ (у рядку 2 таблиці 1 додатка Д7). Детальніше про розрахунок цього коефіцієнта ви можете прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 58, с. 27 і 2012, № 102, а також в одному з найближчих тематичних номерів.

Нагадаємо, що зазвичай ПДВ розподіляють щодо комунальних послуг, послуг зв’язку, адміністративних витрат та інших витрат, «спільних» для двох діяльностей (оподатковуваної та неоподатковуваної). Тому, як правило, торговців та виробників розподіл зачепить переважно в листопаді — січні (тобто в період дії пільги з ПДВ). Хоча сам механізм розподілу (закладений у ст. 199 ПКУ) змусить їх надалі перерахувати розподілений первісно ПДВ і за підсумками року — при «річному» перерахунку ПДВ (п. 199.4 ПКУ).

ПДВ-пільга в декларації

Для відображення «подарункових» постачань у ПДВ-звітності, на наш погляд, підходить «пільговий» рядок 5 декларації з ПДВ. При цьому не повинна бентежити його назва, де йдеться про ПДВ-звільнення тільки згідно з ПКУ та міжнародними договорами. Адже інших рядків для пільгових операцій у ПДВ-декларації не передбачено.

А якщо заповнили пільговий рядок 5 у декларації, то разом із ним потрібно подати додаток Д6, що розшифровує ПДВ-пільгу. У його таблиці 3, наприклад, може в цьому випадку зазначатися:

— у графі 2 — «операції постачання дитячих святкових подарунків»;

— у графі 3 — «ст. 2 Закону Україні «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III».

Ну і, звісно, звільнені від ПДВ «подарункові» операції супроводжує «пільгова» податкова накладна. У її розділі III за графою 11 при цьому робиться запис «Без ПДВ». А в нижній частині податкової накладної (у спеціально відведеному для цього рядку) обов’язково розшифровується підстава для застосування ПДВ-пільги — реквізити нормативно-правового акта (п. 10 Порядку № 1379). А отже, у цьому випадку там слід записати «згідно зі ст. 2 Закону Україні «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III».

Звіт про суми податкових пільг

Користуючись «подарунковою» ПДВ-пільгою, не забувайте і про «пільгову» звітність. Адже і виробники, і торговці в такому разі повинні подавати Звіт про суми податкових пільг. Нагадаємо: його форму та особливості заповнення визначено Порядком № 1233. Такий Звіт (п. 3. Порядку № 1233):

складається наростаючим підсумком із початку звітного року — за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців та

подається до податкового органу щоквартально протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду — кварталу.

Тому, застосовуючи ПДВ-пільгу в листопаді/грудні, доведеться подати Звіт про суми податкових пільг за звітний (2013-й) рік

А тим, у кого пільговими будуть січневі постачання, про ПДВ-пільгу доведеться відзвітувати перед податківцями, подавши Звіт про суми податкових пільг аж наступного року за I квартал.

Ще такий нюанс. Як зазначалося, щорічна «подарункова» пільга «царює» тимчасово — з 15 лис­топада до 15 січня. Тобто діє тільки в IV і I кварталах року. А з цим пов’язане таке запитання. Чи необхідно подавати Звіт за 6 і 9 місяців (II і III квартали року), коли насправді «подарункова» пільга не працює? Тим більше, що, на перший погляд, від його подання в цьому випадку звільняє п. 3 Порядку № 1233. Адже в ньому чорним по білому написано: якщо суб’єкт господарювання пільгами не користується, Звіт не подається.

Проте тут вся справа в наростаючому підсумку. Якщо в якомусь із періодів скористалися пільгою — то цілий рік доведеться подавати Звіт податківцям. Нехай навіть пільга застосовувалася лише в одному кварталі, тоді як у подальших періодах (кварталах) року пільги вже не було (див. консультацію податківців у підкатегорії 101.30 БЗ). Тому січневим пільговикам (торговцям і виробникам), які здійснили в січні «подарункові» пільгові постачання, щокварталу потрібно звітувати цілий рік. І тільки якщо від початку року (тобто в нашому випадку — в січні) пільгових постачань не було, Звіт про суми податкових пільг, як передбачено п. 3 Порядку № 1233, не подається.

Додамо, що «подарункова» ПДВ-пільга, установлена ст. 2 Закону № 2117, згідно з Довідником пільг* має код 14010204. Його при заповненні зазначають у третій графі Звіту. А суму податкової пільги визначають у розмірі суми податку, яку мало б сплатити підприємство, якби пільгою не користувалося. Детальніше про заповнення Звіту ви можете прочитати у статті «Заповнюємо Звіт про суми податкових пільг» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 32, с. 9.

* В «останньому» Довіднику № 67/2 інших податкових пільг станом на 01.09.2013 р., доведеному листом Міндоходів України від 01.09.2013 р. № 67/2.

Ну, а тепер, зібравши воєдино ці чинники, їх залишається намотати на вус торговцям і виробникам, щоб благополучно застосувати «подарункову» пільгу з ПДВ. А наостанок побажаємо: хай пільгове оподаткування допоможе зробити чудові подарунки на радість усім діточкам у Новий рік.

 

висновки


img 3
 
 
  • Щороку в період з 15 листопада поточного до 15 січня наступного року для виробників і торговців при продажу дитячих святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи діє пільга з ПДВ.

  • Для застосування ПДВ-пільги потрібно враховувати низку чинників: за чий рахунок придбавалися подарунки/квитки, вартість і наповнення подарунків, а також особливості обліку «вхідного» ПДВ. Також у платників податків у цьому випадку може виникнути необхідність розподілу «вхідного» ПДВ.

  • Пільга з ПДВ працює, якщо подарунки/квитки купуються за рахунок коштів певних джерел — тобто фінансуються ФТВП, профспілками та неприбутковими організаціями.

  • Користуючись ПДВ-пільгою, торговці та виробники повинні подавати до податкового органу щоквартальний Звіт про суми податкових пільг.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі