Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Ми їдемо, їдемо, їдемо... на екскурсію безоплатно! А чи так вже безоплатно?!

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ми їдемо, їдемо, їдемо… на екскурсію безоплатно! А чи так вже безоплатно?!

Профком, що діє на нашому підприємстві, організував для членів профспілки — працівників підприємства передноворічну екскурсію. Вартість екскурсії члени профспілки оплачували самостійно, а от транспорт (2 автобуси, які довезли працівників до місця екскурсії і назад) оплатив профком. Чи є способи уникнути ПДФО в цьому випадку?

(м. Черкаси)

Ну звісно ж є! Адже хто шукає, той може навіть і знайде! ☺ Озвучимо вам наші варіанти. А почнемо ми з «якнайпрофільнішої» для профспілки пільги — пільги, установленої п.п. 165.1.47 ПКУ. На підставі цієї норми профспілка має право не обкладати ПДФО суми виплат або відшкодувань (крім зарплати чи інших виплат за цивільно-правовими договорами) своєму члену при виконанні двох таких умов (п.п. 165.1.47 ПКУ):

1) сукупний розмір таких виплат за рік не перевищує розмір, установлений у п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2013 році — 1610 грн.);

2) рішення про виплату прийняте в порядку, встановленому статутом (положенням) профспілки. У нашому випадку достатньо, щоб рішення про оплату транспорту для членів профспілки, що відвідали екскурсію (про оплату культурно-масового заходу, відповідного цілям створення профспілки), було прийняте профкомом. Затверджувати загальними зборами членів профспілки таке рішення не потрібно (див. лист № 4284/7/17-0717 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 27).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід члена профспілки, що не оподатковується на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ, ви відобразите з ознакою «167».

Але що ж робити, якщо комусь із членів профспілки вже здійснювалися у звітному році виплати за п.п. 165.1.47 ПКУ та їх сума не дозволяє уникнути оподаткування? У цьому випадку допомогти може «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Керуючись ним, податковий агент має право не обкладати ПДФО негрошові подарунки, вартість яких не перевищує 50 % однієї мінзарплати (в розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного року (у 2013 році — 573,50 грн.). А з тим, що профспілки можуть використовувати цей підпункт ПКУ разом із зазначеним вище «профспілковим» п.п. 165.1.47 ПКУ, податківці погодилися в листі № 4284/7/17-0717. Але якщо ми говоримо, що поїздка була для працівника подарунком, то його надання потрібно провести за документами саме як подарунок від профспілки члену профспілки. Не зашкодить у рішенні про його надання посилання на «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ.

У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ вартість негрошового подарунка, що не обкладається ПДФО, відображаємо з ознакою «160».

Як бачите, варіанти уникнути ПДФО у профспілки є. Головне — все правильно документально оформити. Проте якщо жоден із наведених способів звільнення від ПДФО вам не підходить з якихось причин, то вартість проїзду до місця екскурсії і назад буде для члена профспілки доходом у вигляді додаткового блага. Такий дохід, збільшений на «натуральний» коефіцієнт, ви повинні обкласти ПДФО за ставками 15 % і 17 % та відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».

 

Лілія Калашникова, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі