Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Премія від Діда Мороза — роботодавця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Премія від Діда Мороза — роботодавця

Керівник підприємства має намір виплатити всім працівникам премію до Нового року в сумі 500 грн. Ця премія не пов’язана з результатами їх праці. Чи буде вона враховуватися в розрахунку середньої зарплати для оплати періодів щорічної відпустки, відрядження, хвороби та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами?

(м. Умань Черкаської області)

Премія до Нового року, що виплачується керівником підприємства всім працівникам, — це, по суті, одноразове заохочення, не пов’язане з конкретними результатами праці (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). Таку виплату згідно з п. 2.3 Інструкції № 5 віднесено до заохочувальних та компенсаційних виплат, які входять до фонду оплати праці (далі — ФОП).

Будучи частиною заробітної плати працівника, сума новорічної премії потрапить до бази справляння єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Податком на доходи фізичних осіб цю премію слід обкладати в загальному порядку, встановленому для заробітної плати.

Важливо! Незважаючи на те що премія до Нового року входить до ФОП згідно з Інструкцією № 5, для безпроблемного її відображення у складі витрат як виплати, наданої в межах трудових відносин, рекомендуємо передбачити можливість її нарахування в колективному (трудовому) договорі в розділі «Оплата праці». У цьому випадку суму новорічної премії включите до витрат на підставі пп. 138.8.2, 138.8.5, 138.10.2 — 138.10.4 і п. 142.1 ПКУ, а суму ЄСВ у частині нарахувань на неї — на підставі п.п. 138.10.4, п. 143.1 ПКУ.

Тепер поговоримо про розрахунок середньої зарплати. Премія до Нового року, нарахована працівникам незалежно від результатів їх роботи в поточному році, не включається до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду щорічної відпустки та відрядження на підставі п.п. «и» п. 4 Порядку № 100.

А от з її включенням до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду хвороби та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не все так однозначно. Пояснимо.

Премія до Нового року входить до ФОП, із неї справляється ЄСВ і вона не віднесена Інструкцією № 5 до виплат, нарахованих за невідпрацьований час. Тому за загальним правилом її сума включається до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду тимчасової непрацездатності, у тому числі й у зв’язку з вагітністю та пологами (п. 7 Порядку № 1266).

Водночас для заохочувальних та компенсаційних виплат, що мають разовий характер (а наша премія є саме такою виплатою), установлено особ­ливий порядок включення до розрахунку середньої зарплати (абзац другий п. 9 Порядку № 1266). Якщо такі виплати були нараховані в місяці роз­рахункового періоду, який не відпрацьовано повністю з поважних причин, то їх суми включаються до розрахунку лікарняних і декретних пропорційно відпрацьованому часу. До поважних причин п. 4 Порядку № 1266 відносить виключно:

— тимчасову непрацездатність;

— відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустку для догляду за дитиною до 3 років, а також до 6 років (за медичним висновком).

А от якщо працівник у розрахунковому періоді не працював з інших причин, наприклад, перебував у відпустці (щорічній, без збереження заробітної плати та в інших видах відпусток), то заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, ураховуються повністю.

Для наочності узагальнимо наведену інформацію, яка стосується включення премії до Нового року до розрахунку лікарняних та декретних, у таблиці.

Премія до Нового року щодо розрахунку середньої заробітної плати для оплати періоду хвороби та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

У місяці розрахункового періоду працівник:

Премія до Нового року до розрахунку середньої заробітної плати для оплати періоду хвороби та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

1. Частину місяця перебував у відпустці та частину місяця працював

Включається повністю

2. Увесь місяць перебував у відпустці

3. Частину місяця перебував у відпустці, а частину, що залишилася, був відсутнім із поважних причин, і немає жодного відпрацьованого дня

Не включається

4. Частину місяця перебував у відпустці, а частину, що залишилася, був відсутнім із поважних причин, але є відпрацьовані дні

Включається пропорційно відпрацьованому часу

5. Увесь місяць не працював із поважних причин

Не включається

6. Частину місяця працював і частину місяця був відсутнім із поважних причин

Включається пропорційно відпрацьованому часу

 

Марія Соломіна, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі