Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Надання послуг харчування платником єдиного податку другої групи юридичній особі на загальній системі оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання послуг харчування платником єдиного податку другої групи юридичній особі на загальній системі оподаткування

 

Чи може фізична особа — підприємець — платник єдиного податку групи 2 укласти договір з юридичною особою на загальній системі оподаткування про організацію харчування працівників цієї юридичної особи?

(м. Полтава)

 

Пунктом 291.4 ПКУ встановлено такі критерії для віднесення фізичних осіб — підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, до групи 2:

— здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню; виробництво та/або продаж товарів; діяльність у сфері ресторанного господарства;

— протягом календарного року не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 1 млн грн.

Тобто, перебуваючи у групі 2 єдиноподатники-фізособи не мають права надавати послуги юридичним особам на загальній системі, хоча можуть продавати їм товари, вироблену продукцію та провадити діяльність у сфері ресторанного господарства.

Для розшифровки терміна «ресторанне господарство» звернемося до профільного документа — Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219. Зокрема там зазначено, що ресторанне господарство — це вид економічної діяльності суб’єктів господарської діяльності з надання послуг щодо задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього.

Як бачимо, організація харчування працівників замовника-юрособи цілком вписується до визначення ресторанного господарства.

Далі розберемося з кодами КВЕД. На офіційному сайті ДПСУ (http://sts.gov.ua/podatki-ta-zbori/mistsevi-podatki/ediniy-podatok/perelik-vidiv-diyalnosti—-/53505.html) оприлюднена градація дозволених видів діяльності для фізосіб-підприємців — платників єдиного податку в розрізі груп 1 — 3 згідно з Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010, затвердженою наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики України від 11.10.2010 р. № 457 (далі — КВЕД-2010).

Так, фізособам групи 2 дозволено здійснювати такі види діяльності у сфері ресторанного господарства згідно з КВЕД-2010: 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування», 56.21 «Постачання готових страв для подій», 56.29 «Постачання інших готових страв». Як бачимо, діяльність з постачання готових страв знаходиться в тій самій секції КВЕД, що й інші заклади ресторанного господарства, тобто діяльність, пов’язану з приготуванням та постачанням готових страв, прирівнюють до діяльності у сфері ресторанного господарства.

Як випливає з Методологічних основ та пояснень до позицій КВЕД-2010, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. № 396, при здійсненні діяльності за кодом 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування» фізособа-єдиноподатник надає послуги харчування споживачам, незалежно від того, надаються вони у спеціальних місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. Тобто це діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, місць із наданням їжі для споживання за межами закладу, вагончиків з продажу морозива, пересувних вагончиків з продажу їжі, діяльність з приготування їжі в торговельних наметах.

За кодом 56.21 «Постачання готових страв для подій» дозволяється єдиноподатнику групи 2 надавати послуги харчування (послуги кейтерингу*), на договірних умовах із споживачем з доставки страв у місця, визначені споживачем, із приводу особливої події (банкету, прийому тощо).

За кодом 56.29 «Постачання інших готових страв» дозволяється єдиноподатнику — фізособі групи 2 надавати послуги харчування (послуги кейтерингу), засновані на договірних умовах зі споживачем, протягом визначеного періоду часу. Сюди включаються такі види діяльності: діяльність з доставки продуктів харчування установам; діяльність їдалень або кафетеріїв (для заводів, офісів) на договірній основі.

Проте для цього фізособі-підприємцю необхідно мати у свідоцтві зазначені види діяльності.

Крім того, у ЄБПЗ у розділі 230.03 є консультація податківців, у якій вони звертають увагу на таке: фізособа — єдиноподатник групи 2, яка провадить діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від юридичних осіб, які перебувають на загальній системі оподаткування або на спрощеній системі оподаткування, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж та організацію споживання продукції власного виробництва та закупних товарів.

Таким чином фізособа — єдиноподатник групи 2 може укласти договір з юридичною особою на загальній системі оподаткування про організацію харчування працівників цієї юридичної особи за наявності в неї у свідоцтві кодів 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування», 56.29 «Постачання інших готових страв». Якщо ж фізособа — єдиноподатник групи 2 має намір здійснювати й обслуговування банкетів та прийомів, то у свідоцтві має бути і код КВЕД 56.21 «Постачання готових страв для подій».

Звертаємо увагу: якщо фізособа — єдиноподатник групи 2 фактично здійснює діяльність, яка не заборонена для спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, але не вказана у свідоцтві платника єдиного податку, для неї можливі такі податкові наслідки:

— доходи, отримані в результаті здійснення діяльності, не вказаної у свідоцтві платників єдиного податку, обкладаються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) окремо від інших доходів за ставкою 15 % (про що свідчить п.п. 293.4.2 ПКУ);

— платники єдиного податку зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування (відповідно до п.п. 298.2.3.7 ПКУ).

 

Олена Іванова, сертифікований аудитор

 

* Кейтеринг (англ. catering від cater — «поставляти провізію») — це підрядні послуги з організації харчування суб’єктів господарської діяльності та приватних осіб у приміщенні та на виїзному обслуговуванні, а також обслуговування заходів різного призначення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі