Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. До декларації з ФСП орендаря включаються площі сільгоспугідь за умови, що їх орендодавцем є неплатник ФСП

Редакція ПБО
Стаття

До декларації з ФСП орендаря включаються площі сільгоспугідь за умови, що їх орендодавцем є неплатник ФСП

 

Чи включаються до декларації з ФСП площі сільськогосподарських угідь (земель водного фонду), що надані платнику ФСП на умовах оренди (суборенди)?

 

Відповідно до ст. 302 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком (далі — податок) для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у тому числі на умовах оренди.

У разі якщо платник податку (орендодавець) надає сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в оренду іншому платникові податку (орендарю), орендована площа земельних ділянок не може включатися до декларації з податку орендаря, а враховується у такій декларації орендодавця (п. 306.6 ст. 306 ПКУ).

Якщо платник податку (орендар) орендує сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду в особи (орендодавця), яка не є платником податку, орендована площа земельних ділянок включається до декларації з податку орендаря (п. 306.7 ст. 306 ПКУ).

Згідно зі ст. 8 Закону України від 6 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі», зі змінами та доповненнями, орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

З урахуванням викладеного, до декларації з ФСП включаються площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що надані в користування платнику ФСП на умовах оренди (суборенди), за умови, що орендодавцем є неплатник ФСП. Площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що надані в користування на умовах оренди (суборенди) орендодавцем — платником ФСП, не включаються до декларації з ФСП орендаря.

 

За матеріалами підкатегорії 360.03
 Єдиної бази податкових знань, розміщеної
 на офіційному сайті ДПСУ: sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі