Теми статей
Обрати теми

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Редакція ПБО
Лист від 31.12.2012 р. № 13035/0/71-12/15-2217

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Лист від 31.12.2012 р. № 13035/0/71-12/15-2217

 

Державна податкова служба України у зв’язку зі зверненнями платників податків і зборів та з метою належного дотримання норм законодавства із питань застосування положень Податкового кодексу України (далі — Кодекс) щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності повідомляє.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності (далі — збір), як встановлено статтею 10 Кодексу, належить до місцевих податків і зборів та є обов’язковим до сплати на території відповідних територіальних громад (пункт 8.3 статті 8 Кодексу).

Згідно із підпунктом 267.1.1 пункту 267.1 статті 267 Кодексу платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують в установленому цією статтею порядку торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності:

а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

б) діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України;

в) торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти;

г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Підпунктом 267.5.2 пункту 267.5 статті 267 Кодексу встановлені строки сплати збору (далі — строки):

— за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту — не пізніш як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

— за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями — щомісяця не пізніше 15 числа, який передує звітному місяцю;

— за здійснення діяльності у сфері розваг — щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Відповідно до пункту 125.1 статті 125 Кодексу несплата (неперерахування) суб’єктом господарювання сум збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності, зазначених у підпункті 267.1.1 пункту 267.1 статті 267 Кодексу, в порядку та у строки, визначені цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків ставок збору, встановлених статтею 267 Кодексу.

У разі невнесення суб’єктом господарювання збору у встановлені строки дія такого патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення (підпункт 267.7.4 пункту 267.4 статті 267 Кодексу).

Враховуючи зазначене, торговий патент підлягає анулюванню у випадку, якщо суб’єкт господарювання не вніс плату за торговий патент до першого числа звітного місяця (кварталу) та за несвоєчасну сплату до нього буде застосована штрафна санкція відповідно до пункту 125.1 статті 125 Кодексу.

Якщо суб’єкт господарювання, у якого анульовано дію патенту, продовжує здійснювати діяльність, передбачену статтею 267 Кодексу, вважається, що така діяльність здійснюється без отримання відповідних торгових патентів з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення.

Просимо довести вищевикладене до підпорядкованих органів державної податкової служби та платників податків і встановити контроль за правильністю справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Торговий патент анулюється лише
 при затримці оплати до 1 числа
наступного місяця/кварталу

Як відомо, одним із наслідків несвоєчасної оплати торгового патенту (про строки оплати див. у листі, що коментується) є його анулювання — з 1 числа місяця, наступного за місяцем цього порушення (п.п. 267.7.4 ПКУ). При цьому з буквального прочитання наведеної норми випливає, що таке анулювання має здійснюватися навіть у тому випадку, якщо оплату буде внесено із запізненням хоча б на 1 день.

Водночас ДПСУ підходить до цього питання традиційно ліберально, що підтверджується і листом, що коментується. У ньому податківці зробили висновок, що торговий патент підлягає анулюванню тільки в разі, якщо його вартість не оплачена до 1 числа звітного місяця/кварталу (до сьогодні цей висновок містився лише в Єдиній базі податкових знань, у розділі 120.03). Разом із тим, крім названого, увагу необхідно звернути на такі моменти:

1) несвоєчасна оплата торгового патенту призводить до накладення штрафу згідно з п. 125.1 ПКУ, що становить 50 % від відповідної ставки збору;

2) для цілей застосування зазначених санкцій несвоєчасною оплатою торгового патенту вважається у тому числі перерахування суми в неповному розмірі або не за встановленим місцем сплати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 72, с. 22);

3) при визначенні строку оплати торгового патенту значення має дата такої оплати, а не момент зарахування відповідної суми до бюджету (постанова Волинського окружного адміністративного суду від 31.08.2012 р. у справі № 2а/0370/2555/12, постанова Волинського окружного адміністративного суду від 23.08.2012 р. у справі № 2а/0370/2550/12).

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі