Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Класифікуємо ливарну форму як об’єкт ОЗ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Класифікуємо ливарну форму як об’єкт ОЗ

 

Підприємство для потреб виробництва виготовило ливарну форму вартістю 35000 грн. Очікуваний строк експлуатації цієї форми становить 5 років. Чи можна для обліку цього оснащення використовувати субрахунок 106 «Інструменти, прилади та інвентар»?

(м. Харків)

 

Так, ливарна форма, виготовлена підприємством для потреб виробництва, може обліковуватися на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар».

Порядок бухгалтерського обліку основних засобів регулюється П(С)БО 7 «Основні засоби», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92 (далі – П(С)БО 7). Згідно з п. 4 цього Положення основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство/установа утримує з метою використання їх у процесі виробництва/діяльності або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Окремою одиницею їх обліку є об’єкт основних засобів, під яким розуміють:

– закінчений пристрій з усіма пристосуваннями та приладдям до нього;

– конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій;

– відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно;

– інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частину такого активу, що контролюється підприємством/установою.

Згідно з п. 6 П(С)БО 7 об’єкт основних засобів визнається активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство/установа отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання та вартість його може бути достовірно визначена.

Із запитання видно, що виготовлена підприємством ливарна форма використовуватиметься у виробничому процесі, тобто з метою отримання прибутку, її вартість визначена та строк її планованої експлуатації становить понад один рік. Отже, із цього боку немає перешкод для бухгалтерського обліку ливарної форми як об’єкта основних засобів.

Згідно з п. 5 П(С)БО 7 для цілей бухгалтерського обліку основні засоби поділяються на дві групи: основні засоби та інші необоротні матеріальні активи. Для розмежування основних засобів та малоцінних необоротних матеріальних активів підприємство самостійно встановлює вартісний критерій (див. п.п. 5.2 П(С)БО 7). Переважно вартісний критерій установлюється в розмірі, що не перевищує 2500 гривень, за аналогією з критерієм, що застосовується в податковому обліку при класифікації основних засобів.

А оскільки у випадку, що розглядається, вартість ливарної форми більше 2500 грн., то в бухгалтерському обліку цей об’єкт слід обліковувати у складі основних засобів. Тобто на баланс ливарну форму в цьому випадку слід зараховувати на рахунок 10 «Основні засоби».

Тепер розберемося з тим, який же із субрахун­ків застосувати. На сьогодні не існує єдиного нормативного документа, положення якого чітко розмежовували б класифікацію основних засобів у бухгалтерському обліку, що створює певні труднощі бухгалтеру.

Так, наприклад, Мінфін неодноразово вказував на можливість застосування положень Державного класифікатора України «Класифікація основ­них фондів» ДК 013-97, затвердженого наказом Держстандарту України від 19.08.97 р. № 507 (далі – Класифікатор ДК 013-97), для цілей аналітичного обліку основних засобів відповідно до положень п. 5 П(С)БО 7 (див. листи Мінфіну від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021, від 15.12.2006 р. № 31-34000-20-23/27008 та від 06.10.2006 р. № 31-34000-30-25/20896 //
«Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 37).

Водночас, на думку, викладену в листі Держкомстату України від 03.12.2007 р. № 03/7-8/872 («Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 44), на сьогодні немає законодавчих підстав для практичного застосування Класифікатора ДК 013-97. Тому для цілей бухгалтерського обліку формування інформації про ОЗ, у тому числі для нарахування амортизації, повинно ґрунтуватися виключно на вимогах П(С)БО 7.

На наш погляд, Класифікатор ДК 013-97 ще може бути корисний як орієнтовний документ для розмежування за групами окремих об’єктів основних засобів. Водночас безперечним є те, що для цілей бухгалтерського обліку пріоритетне значення все ж має П(С)БО 7.

Такий самий висновок можна зробити і щодо можливості застосування для цілей бухгалтерської класифікації основних засобів ще одного документа – Національного класифікатора України «Державний класифікатор продукції і послуг» ДК 016:2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457 (далі – Класифікатор ДК 016:2010). Зазначений документ також може в окремих випадках допомогти з’ясувати належність матеріальних активів до тих чи інших груп основних засобів. Але знову ж таки, звертаючись до цього документа, голов­не пам’ятати: якщо норми Класифікатора ДК 016:2010 суперечать вимогам П(С)БО 7, керуватися слід саме Положенням.

У Класифікаторі ДК 013-97 ливарну форму окремо не виділено в тій чи іншій групі основних фондів, що не дає можливості за його допомоги визначитися з групою цього об’єкта. А от Класифікатор ДК 016:2010 відносить форми ливарні для лиття металів до коду 25.73.5 за загальним кодуванням 25.73 «Інструменти».

Отже, згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, ливарну форму (при дотриманні інших умов) слід обліковувати на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар».

Для повноти відповіді додамо, що ливарна форма, виготовлена підприємством для потреб виробництва, визнається об’єктом основних засобів і в податковому обліку. При цьому облік її ведеться в групі 6 «Інструменти, прилади, інвентар (меблі)» (п. 145.1 ПКУ).

 

Олександр Лямін, консультант газети
«Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі