Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як підтверджується ПДВ-статус контрагента

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як підтверджується ПДВ-статус контрагента

 

Підприємство – платник ПДВ придбало у постачальника товар та отримало від нього податкову накладну. Як можна в цілях правомірності відображення «вхідного» ПДВ за такою податковою накладною у складі податкового кредиту перевірити, зареєстрований постачальник платником ПДВ чи ні?

(м. Ужгород)

 

Як відомо, право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ у порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. На це вказує п. 201.8 ПКУ.

Щоб почуватися впевнено при формуванні податкового кредиту на підставі отриманої від постачальника податкової накладної, покупцю надається можливість своєчасно перевірити, зареєстрований партнер платником ПДВ чи ні.

Інформацію про дані з Реєстру платників податку на додану вартість із зазначенням найменування або прізвища, імені та по батькові платника податку, дати податкової реєстрації, індивідуального податкового номера, номера Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість, дати початку його дії, а також дані про осіб, позбавлених реєстрації платниками ПДВ за заявою платника ПДВ або з ініціативи податкових органів чи за рішенням суду, а саме про анульовані свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість із зазначенням індивідуальних податкових номерів, дат анулювання, причин та підстав для анулювання, ДПСУ щодекади оприлюднює на своєму сайті: www.sts.gov.ua (п.п. 183.13.2 ПКУ, п. 2.8 розд. II Положення № 1394).

При цьому якщо реєстрацію особи як платника ПДВ було анульовано і відомості з Реєстру платників податку на додану вартість про таке анулювання були оприлюднені відповідно до Положення № 1394, то право доступу до таких відомостей вважається забезпеченим та інформація про таке анулювання вважається доведеною до відома зацікавлених осіб (п. 2.9 розд. II Положення № 1394).

Отже, інформацію про зареєстрованих платників ПДВ (чинних свідоцтвах про реєстрацію платника податку на додану вартість) можна отримати, скориставшись базою «Реєстр платників ПДВ» на сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua). Також для отримання інформації про контрагента можна скористатися сервісом «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» на цьому ж сайті. Для цього достатньо набрати його код ЄДРПОУ
(податковий номер, який надають органи ДПС) та/або найменування у відповідних полях інтернет-сторінки. При натисненні на «Пошук» система надасть відповідь із текстом зеленого або червоного кольору з відповідною інформацією щодо перебування/неперебування осіб на обліку в органах ДПС.

Крім того, у платників ПДВ, які звітують до податкового органу в електронній формі, завдяки змінам, унесеним наказом № 1144 до Положення № 1394, з’явилася можливість отримати підтвердження достовірності індивідуального податкового номера та номера Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість своїх контрагентів, направивши до Реєстру платників податку на додану вартість відповідний запит зі списком таких контрагентів та вказавши в ньому реквізити кожного з них (їх індивідуальний податковий номер та номер Свідоцтва) (див. п. 2.11 розд. II Положення № 1394).

За результатами перевірки в Реєстрі наявності записів із зазначеною сукупністю реквізитів у файлі-відповіді щодо кожного об’єкта запиту буде наведено одну з таких ознак:

– існує запис у переліку зареєстрованих платників ПДВ;

– існує запис у переліку анульованих свідоцтв платників ПДВ;

– відсутній запис у переліках зареєстрованих платників ПДВ та анульованих свідоцтв платників ПДВ.

Отже, тепер процедура перевірки ПДВ-статусу контрагента повинна стати для платників ще простіше.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі