Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. КСУ щодо оплаченої/неоплаченої частки у статутному капіталі ТОВ

Редакція ПБО
Новини від 05.02.2013 р. № 1-3/2013

КСУ щодо оплаченої/неоплаченої частки у статутному капіталі ТОВ

 

Конституційний Суд України (далі — КСУ) рішенням від 05.02.2013 р. у справі № 1-3/2013 дав офіційне тлумачення ч. 4 ст. 58 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства), згідно з якою учасники ТОВ мають кількість голосів, пропорційну розміру їх частки у статутному капіталі. Питання при цьому полягало в тому, які частки повинні враховуватися в цілях застосування цієї норми (зокрема, при визначенні правомочності загальних зборів та результатів голосування): реально внесені чи зафіксовані в установчих документах?

При відповіді на нього КСУ дійшов висновку, що тільки в межах першого року з дня держреєстрації ТОВ його учасники володіють числом голосів, пропорційним розміру їх частки у статутному капіталі, — незалежно від факту повного чи часткового внесення (сплати) внесків.

Водночас як діяти у другому та подальших роках, КСУ не уточнив, у зв’язку з чим можна пригадати ст. 52 Закону про госптовариства, яка в ситуації з несплатою або не повною сплатою протягом першого року заявлених внесків передбачає конкретні наслідки (зменшення статутного капіталу, виключення учасників з товариства тощо). Це, на перший погляд, знімає більшість питань, проте такі наслідки застосовуються не автоматично, а за рішенням загальних зборів ТОВ. При цьому КСУ уточнив, що ситуація, за якої ТОВ зобов’язане прийняти одне з рішень згідно зі ст. 52 Закону про госптовариства, але не приймає його, підлягає законодавчому регулюванню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі