Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можливо відновити податковий кредит при повторній ПДВ-реєстрації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можливо відновити податковий кредит при повторній ПДВ-реєстрації

 

Підприємство — платник ПДВ було анульовано за рішенням контролюючого органу. Вступати в судові дебати підприємство не захотіло та вирішило знову зареєструватися платником ПДВ. Чи можна в такому разі відновити податковий кредит, який було втрачено через умовне постачання?

(м. Запоріжжя)

 

Нагадаємо: згідно з п. 184.7 ПКУ за товарами/послугами, необоротними активами, суми податку за якими було включено до складу податкового кредиту, які не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (простіше кажучи, якщо на момент анулювання вони значаться на балансі платника, крім активів негосподарського призначення, оскільки за ними податкового кредиту бути не може), такий платник в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації платником зобов’язаний визначити податкові зобов’язання виходячи зі звичайної ціни відповідних товарів/послуг або необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації платником податку внаслідок реорганізації платника шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

На дату визнання умовного постачання платник повинен виписати податкову накладну у двох примірниках та обидва залишити в себе. При цьому у верхній лівій частині податкової накладної слід зробити відмітку «Х» у полі «Залишається в продавця (тип причини)» та проставити код причини — «10» (п. 8 Порядку № 1379).

Як уже зазначалося, хоча умовне постачання покликане скоригувати нарахований раніше податковий кредит, насправді воно часто обертається нарахуванням додаткових податкових зобов’язань, оскільки звичайна ціна на момент анулювання реєстрації платника ПДВ може істотно відрізнятися від тієї, за якою було здійснено придбання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 79, с. 45).

Знову реєструючись платником ПДВ, підприємство стає новим платником. При повторній реєстрації* воно отримуватиме зовсім інше свідоцтво, а тому вже вважатиметься таким, що не має відношення до раніше відображеного податкового кредиту. Ураховуючи цей факт, при повторній ПДВ-реєстрації відновити раніше втрачений податковий кредит неможливо.

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

 

* Згідно з роз’ясненнями, раніше наданими податківцями в консультаціях у ЄБПЗ, розд. 130.01, для обчислення «обов’язковореєстраційного» обсягу у 300 тис. грн. та періоду у 12 місяців (п. 181.1 ПКУ): (1) ураховуються місяці попередніх реєстрацій та (2) не враховуються операції з умовного постачання, відображеного при анулюванні свідоцтва платника ПДВ. Формально з цією позицією можна погодитися, оскільки нарахування податкових зобов’язань при ПДВ-розреєстрації не названо постачанням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі