Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Податківці роз’яснили порядок невизнання податкової звітності

Редакція ПБО
Новини від 27.09.2012 р. № 4457/0/71-12/18-8515

Податківці роз’яснили порядок невизнання податкової звітності

 

Державна податкова служба України у листі від 27.09.2012 р. № 4457/0/71-12/18-8515 нагадала, що під час приймання та опрацювання податкової звітності податківці користуються порядком складання податкової звітності та подання податкової декларації до органів ДПС, встановленим у статтях 48 та 49 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та Методичними рекомендаціями щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платниками податків в органах ДПС України, затвердженими наказом ДПСУ від 14.06.2012 р. № 516 (далі — Методичні рекомендації).

Так, відповідно до норм ПКУ Податкова декларація, заповнена з порушеннями пп. 48.3 та 48.4 ПКУ, вважається неподаною.

Також у додатку 6 «Довідник причин, з яких податкова звітність не вважається податковою декларацією» до Методичних рекомендацій наведено додаткові підстави невизнання податкової звітності, що випливають з інших статей ПКУ.

Відповідно до п.п. 4.14.3 Методичних рекомендацій інспектори, які здійснюють приймання податкової звітності, попереджають платника податків про виявлені недоліки і право невизнання органом ДПС такої податкової звітності відповідно до норм чинного податкового законодавства (за кодами причин, закріпленими за підрозділами приймання та обробки податкової звітності, додаток 6 до Методичних рекомендацій).

Отже, за результатами виявлення відповідних фактів платнику податків повинно бути направлено письмове повідомлення про невизнання звітності як податкової декларації із зазначенням підстав неприйняття звітності.

При цьому у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв’язку, — протягом 5 робочих днів з дня її отримання (п.п. 49.11.1 ПКУ); у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника — протягом 3 робочих днів з дня її отримання (п.п. 49.11.2 ПКУ).

Таким чином, якщо податкова звітність заповнена платником податку всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, а також з порушенням норм ПКУ, то вона може бути не визнана контролюючим органом як податкова декларація.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі