Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Довгоочікувані зміни у формі Податкової декларації з податку на прибуток

Редакція ПБО
Новини від 05.12.2012 р. № 1281

Довгоочікувані зміни у формі Податкової декларації з податку на прибуток

 

Мінфін наказом «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» від 05.12.2012 р. № 1281 уніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства. Насамперед зміни пов’язані з необхідністю сплати авансових внесків з податку на прибуток.

Як і очікувалося, головна зміна полягає в тому, що форму декларації доповнено новими рядками 33 і 34, в яких відповідно вказуються: загальна сума податку на прибуток, від якого розраховується сума авансового внеску, і власне сума щомісячного авансового внеску, який сплачуватиметься в березні — грудні 2013 року і січні — лютому 2014 року (а також у подальших періодах). Авансові внески за січень — лютий 2013 року в ряд. 34 декларації вказуватися не повинні, вони проводитимуться в автоматичному режимі (останні віяння від податківців щодо сплати перехідних авансів див. у статті «Авансові внески за січень та лютий» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 4).

Звертаємо увагу: показник ряд. 33 розраховується від суми ряд. 14 і ряд. 20 декларації (нагадаємо, що в цих рядках вказуються сума податку на прибуток та сума авансового внеску при виплаті дивідендів). Нагадаємо, що в проекті цього документа до бази для розрахунку авансових внесків пропонувалося включити ще показник ряд. 17 (у ньому вказується сума податку на прибуток при виплаті доходів (прибутку) нерезидентам). Про нелогічність такого підходу ми говорили в першій зі згаданих публікацій.

На жаль, із тексту документа (порівняно з проектом) зникла однозначність відносно розрахунку десятимільйонного критерію. Так, у проекті було чітко вказано, що він визначається виходячи з показника ряд. 01 декларації. У тексті документа, прийнятому Мінфіном, посилання на цей рядок немає. Проте вважаємо, що це зовсім не означає зміну підходу, тим більше, що в чинних консультаціях податківці прив’язуються саме до ряд. 01 декларації (див. ЄБПЗ, підкатегорія 110.30.03).

Крім того, зміни вносяться й до додатка ЗП: таблиця 1 доповнюється рядком 13.7, в якому і повинні відображатися авансові внески (що сплачуються як у перехідний період, так і в загальному випадку). Показник цього рядка зменшуватиме суму нарахованого податку на прибуток через ряд. 13 декларації. Таке зменшення можливе або за підсумками періодів 2013 року (якщо платник податків подаватиме декларацію поквартально, наприклад, особа, яка сплатила авансовий внесок в січні-лютому та отримала збиток у I кварталі 2013 року, зможе зробити залік у декларації за півріччя, зрозуміло, якщо дозволить сума «піврічного» податку), або в декларації за 2013 рік (якщо платник податків подаватиме декларацію за рік). Утім, не виключено, що податківці будуть проти першого випадку.

Серед інших змін виділимо скасування додатка ОК, унесення коректив до додатків СБ і ВП.

Аналогічні зміни вносяться і до форми Податкової декларації з податку на прибуток банку, Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, Податкової декларації з податку на прибуток (доходи) страховика.

Що стосується строків подання нової форми, то найімовірніше податківці вимагатимуть її подання вже за 2012 рік (хоча це певною мірою суперечить п. 46.6 ПКУ), причому не пізніше 11 лютого 2013 року. За новою формою слід подавати декларацію і тим платникам, які не сплачують авансові внески (відповідні рядки буде заповнено з прокресленням). У межах сьогоднішнього коментаря неможливо охопити всі нюанси змін. Цим питанням буде присвячено окремі публікації нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі