Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Зміни у формі декларації з податку на прибуток: нові рядки та інші новації

Редакція ПБО
Новини від 05.12.2012 р. № 1281

Зміни у формі декларації з податку на прибуток: нові рядки та інші новації

 

Як відомо, Міністерство фінансів України наказом від 05.12.2012 р. № 1281 (далі — наказ № 1281) затвердило зміни до форм «прибуткової» звітності* (див. замітку «Довгоочікувані зміни у формі Податкової декларації з податку на прибуток» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 5, с. 3). Поява цього документа є однією з найбільш гучних подій цього місяця.

* Зміни до форм декларацій не наводяться. Читачі, які передплатили бухгалтерські бланки, отримають нові форми декларацій у комплекті за січень. — Прим. ред.

Про основні його нововведення ми вже говорили в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 5, сьогодні зупинимося на них детальніше, що тим більш актуально у зв’язку з останніми роз’ясненнями від ДПСУ.

Оновлення форми декларації. Основна новація полягає в доповненні декларації з податку на прибуток підприємства новими рядками, об’єднаними розділом, що називається «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток». Зокрема:

1) ряд. 33 — «Загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звітний (податковий) рік (рядок 14 + рядок 20)»;

2) ряд. 34 — «Авансовий внесок (1/12 нарахованої до сплати загальної суми податку на прибуток за звітний (податковий) рік), що підлягатиме сплаті щомісяця у березні — грудні 20____ року та січні — лютому 20___ року (рядок 33/12)».

Таким чином, декларацію було приведено у відповідність до вимог чинної редакції п. 57.1 ПКУ. При цьому, як нескладно здогадатися, ці рядки і є тим розрахунком, про який ідеться у зазначеному пункті (затверджувати з цією метою будь-які додаткові форми не потрібно): на підставі відображених у них сум здійснюється нарахування авансових внесків за березень — грудень поточного року та січень — лютий наступного року (подібний порядок визначення 12-місячного періоду для сплати авансових внесків передбачено безпосередньо в п. 57.1 ПКУ та, як бачимо, розкрито в найменуванні ряд. 34). Винятком з цього правила є авансові внески за січень — лютий 2013 року: вони нараховуються податківцями автоматично на підставі показника ряд. 01 декларації за 9 місяців 2012 року, не відображаючись при цьому в декларації, про що див. запитання 9 Узагальнюючої податкової консультації щодо особливостей подання декларації з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженої наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1171 (далі — УПК № 1171).

Нагадаємо: необхідність у заповненні цих рядків виникає лише у платників, дохід яких за минулий рік перевищує 10 млн грн. (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбутковиків та ін. осіб, про яких див. у запитанні 4 УПК № 1171). При цьому у загальному випадку з метою розрахунку цього критерію орієнтуватися слід на показник ряд. 01 річної декларації — про це зазначається у запитанні 1 УПК № 1171. Виняток становить авансовий внесок за січень — лютий 2013 року: у цьому випадку, згідно з роз’ясненнями ДПСУ, слід використовувати дані ряд. 01 декларації за 9 місяців (водночас для наступних місяців орієнтуватися доведеться на показники річної декларації).

Тепер щодо вмісту цих рядків. Перший із них (ряд. 33) містить базу для розрахунку авансових внесків за березень — грудень поточного року та січень — лютий наступного року: як бачимо, вона визначається як сума показників ряд. 14 «Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)» та ряд. 20 «Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи»**. Про нелогічність подібного підходу ми зазначали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 85 (у такому разі «дивідендний» авансовий внесок з податку на прибуток сплачується двічі: при виплаті дивідендів та у складі авансового внеску з податку на прибуток), тому на цьому питанні не зупинятимемося. Що стосується авансового внеску за січень — лютий 2013 року, то він визначається на підставі ряд. 14 і 20 декларації за 9 місяців 2012 року (див. запитання 3 УПК № 1171).

** На щастя, з остаточної редакції наказу зникла згадка про необхідність врахування в цій сумі показника ряд. 17.

Другий із рядків, що розглядаються (ряд. 34), призначений для розрахунку авансових внесків за березень — грудень поточного року та січень — лютий наступного року: ця сума визначається шляхом ділення показника рядка 33 на 12. Виняток становить авансовий внесок за січень — лютий 2013 року — його сума визначається за допомогою ділення суми ряд. 14 і 20 декларації за 9 місяців на 9.

Інші зміни в декларації. Крім названих вище доповнень, наказом, що коментується, передбачаються такі зміни:

1) таблицю 1 додатка ЗП до декларації доповнено ряд. 13.7, показник якого формується із сум сплачених авансових внесків та зменшує суму нарахованого податку (ряд. 14) у квартальній/річній декларації*. Таким чином, у наявності прямий зв’язок між сумою сплачених авансових внесків у поточному році та їх сумою в майбутньому. Водночас на практиці можливе виникнення ситуації, за якої сума сплачених авансових внесків перекриє суму нарахованого податку. При цьому ані ПКУ, ані формою декларації порядок дій у такому разі не передбачено. На наш же погляд, ця сума має вважатися переплатою податку, а тому і вчиняти з нею слід відповідно. Водночас остаточно роз’яснити це питання можуть лише податківці;

2) додаток СБ доповнено рядками П1 і П2, які призначені для обчислення пені згідно з п.п. 159.1.2 ПКУ за підсумками останнього кварталу;

3) із форми декларації вилучено додаток ОК та згадки про нього;

4) заголовну частину додатка ВП доповнено рядками «Звітна», «Звітна нова», «Консолідована»;

5) зміни, причому не лише названі вище, було також унесено і до інших форм декларацій з податку на прибуток: банків, страховиків, спільної діяльності.

* При цьому в зазначеному рядку повинні враховуватися і суми авансового внеску за січень — лютий 2013 року, навіть незважаючи на те, що в інших рядках декларації вони не відображаються.

Правила подання декларації. У 2013 році річну декларацію за 2012 рік необхідно подавати в загальні строки, у зв’язку з чим граничним днем для її подання є 11 лютого (також див. запитання 8 УПК № 1171). При цьому у зв’язку із затвердженням наказу, що коментується, виникло запитання про те, за якою формою її доведеться надавати: новою чи старою. На нього відповіли податківці: на їх думку, декларацію за 2012 рік необхідно подавати вже за новою формою (див. лист ДПСУ від 31.12.2012 р. № 12918/0/71-12/15-1317). У зв’язку з цим повинні визнати: незважаючи на те, що такий підхід суперечить п. 46.6 ПКУ (з чим, до речі, погоджуються і податківці), у цій ситуації він виправданий, що зумовлено необхідністю нарахування авансових внесків. Водночас подібний підхід спричинив проблему: річ у тім, що на момент підготовки цієї замітки наказ № 1281 усе ще не опубліковано, а тому він не набрав чинності. Отже, неквапливість чиновників призвела до того, що певний час платники не мали можливості виконати свій обов’язок з подання декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі