Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування ЄСВ на виплати за договорами найму (оренди)

Редакція ПБО
Лист від 11.03.2013 р. № 6211/03-20

Щодо нарахування ЄСВ на виплати за договорами найму (оренди)

Лист від 11.03.2013 р. № 6211/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув <…> запит на отримання публічної інформації <…> щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на виплати за договорами цивільно-правового характеру і повідомляє.

Згідно з частиною першою статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) платниками єдиного внеску є роботодавці, а саме підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

Єдиний внесок для вищезазначених платників нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (частина перша статті 7 Закону).

Відносини, які виникають між власником приміщення (наймодавцем) та юридичною особою, яка винаймає таке приміщення (наймачем), регулюються договором найму (оренди) (стаття 759 глави 58 Цивільного кодексу України) та не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг.

Таким чином, договір оренди, укладений для вирішення виробничих питань, не є базою для нарахування єдиного внеску, відповідно, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при сплаті на користь фізичної особи орендної плати згідно з договором найму (оренди) приміщення не нараховується.

Водночас відповідно до пункту 2.3.4 розділу 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. за № 5 та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. № 114/8713, виплати, що мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків), належать до фонду оплати праці як виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі.

Таким чином, оплата житла згідно з договором найму (оренди), укладеним для проживання працівника підприємства, є базою для нарахування єдиного внеску.

 

Директор департаменту надходження доходів
В. Литвиненко



коментар редакції

Орендна плата та ЄСВ

Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) надав роз’яснення щодо справляння єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) із виплат за договорами оренди.

Нагадаємо: згідно зі ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) до бази для нарахування ЄСВ уключаються:

1) нарахована заробітна плата за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Згідно з п.п. 4.3.5 Інструкції про порядок нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5, види виплат, що належать до заробітної плати, визначаються відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5;

2) оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів фондів соціального страхування;

3) сума винагороди, що виплачується фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Винятком є суми винагород за цивільно-правовими договорами, укладеними з фізичними особами — підприємцями, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, згідно з відомостями з Держреєстру, які не включаються до бази для нарахування й утримання ЄСВ та не обкладаються цим внеском.

У листі, що коментується, Пенсійний фонд звертає увагу на те, що відносини між орендодавцем та юридичною особою — орендарем регулюються договором оренди та не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. На цій підставі пенсійники роблять висновок: сума орендної плати, що виплачується фізособі за договором оренди, не включається до бази справляння ЄСВ. Аналогічні роз’яснення Пенсійний фонд надавав і раніше (див. лист від 10.08.2011 р. № 16534/03-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 91).

Водночас у ситуації, коли підприємство орендує житло для свого працівника, сума оплати орендованого житла потрапить до бази справляння ЄСВ як дохід працівника у вигляді заробітної плати. Такого висновку Пенсійний фонд доходив також у листах від 08.11.2012 р. № 26026/03-20, від 02.01.2013 р. № 100/03-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 28. Підставою для нього є те, що згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, оплата орендованого для працівника житла включається до фонду оплати праці у складі виплат соціального характеру.

Від себе додамо: сума орендної плати, що виплачується фізособі за договором оренди, уключається до оподатковуваного доходу орендодавця на підставі п.п. 164.2.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI та обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) за ставками 15 і 17 %. У свою чергу, сума оплати орендованого житла для працівника включається до оподатковуваного доходу працівника як дохід у вигляді заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

Таким чином, якщо роботодавець уклав договір оренди житла, в якому проживатиме працівник, зі звичайною фізичною особою, то він повинен:

— з орендної плати, нарахованої фізичній особі — орендодавцю, утримати ПДФО. Дохід у вигляді орендної плати відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «106»;

— суму оплати орендованого житла з урахуванням «натурального» коефіцієнта* включити до доходу працівника у вигляді зарплати, відповідно нарахувати на цю виплату ЄСВ та утримати з неї ЄСВ та ПДФО. Суму оплати орендованого житла слід відобразити у звіті про ЄСВ у складі зарплати та в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «101».

 

Катерина Скрипкіна

 

* Зауважимо, що Пенсійний фонд проти застосування «натурального» коефіцієнта для цілей справляння ЄСВ (див. листи від 16.09.2011 р. № 19693/03-30 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 98, від 20.03.2012 р. № 6288/03-30).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі