Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку повернення помилково сплачених коштів судового збору

Редакція ПБО
Лист від 07.07.2012 р. № 11-3740/12

Щодо порядку повернення помилково сплачених коштів судового збору*

Лист від 07.07.2012 р. № 11-3740/12

 

Державна судова адміністрація України надає роз’яснення щодо порядку повернення коштів, помилково зарахованих до державного бюджету на рахунки, визначені для сплати судового збору, у випадках, коли провадження у справі не відкривається і в суду відсутні правові підстави для винесення рішення. Повернення сум з рахунків, визначених для сплати судового збору, у цих випадках здійснюється в порядку, передбаченому наказом Державної казначейської служби України від 10 грудня 2002 року № 226 (далі — Наказ).

Відповідно до зазначеного Наказу повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів здійснюється органами Державної казначейської служби України у національній валюті з відповідних рахунків, відкритих в згаданих органах. Повернення платежів здійснюється на рахунки одержувачів коштів, відкриті в банках або органах Державної казначейської служби України, що вказані у заяві платника. Повернення платежів фізичним особам, що не мають рахунків у банках, може здійснюватись у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв’язку, вказані у заяві платника.

Особа, яка бажає повернути грошові кошти, що були помилково сплачені на рахунок, визначений для сплати судового збору, звертається із заявою до суду, на доходний рахунок якого була помилково сплачена сума, та надає оригінал платіжного документа, що підтверджує її сплату. Суд розглядає надані документи, перевіряє факт зарахування коштів на рахунок, визначений для сплати судового збору, за випискою з рахунків і видає заявнику Довідку (додаток № 1). Одночасно з видачею Довідки відповідальний працівник суду на зворотній стороні платіжного документу робить напис — «видана Довідка № від про повернення помилково сплачених коштів в сумі». Напис завіряється підписом голови суду та скріплюється печаткою суду.

З отриманою довідкою та платіжним документом з відміткою суду заявник звертається до відповідного територіального управління Державної судової адміністрації України (далі — ТУ ДСА України) за місцем розташування суду для отримання Подання до органу Державної казначейської служби України (додаток № 2). ТУ ДСА України залишає у себе Довідку суду, яку долучає до справи, а на зворотній стороні платіжного документа робиться напис: «Видано Подання № від на суму». Напис завіряється підписом начальника ТУ ДСА України та скріплюється печаткою.

Подання надається платником до органу Державної казначейської служби України, де відкрито відповідний рахунок, визначений для сплати судового збору, на який помилково були зараховані кошти заявника, разом із його заявою про повернення коштів з бюджету, в якій заявник вказує спосіб повернення коштів. До заяви та Подання також додається оригінал платіжного документа про сплату коштів, що повертаються, з відповідними написами на зворотній стороні.

Також надаємо для відома та використання в роботі копію листа Міністерства фінансів України від 11 червня 2012 року № 31-08330-10-18/14701 щодо питань повернення судового збору.

Начальникам ТУ ДСА України повідомити з цього питання місцеві суди.

 

Перший заступник Голови І. Балаклицький

 

* Див. також матеріал на с. 33. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі