Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Формування облікових цін на продукти при харчуванні школярів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Формування облікових цін на продукти при харчуванні школярів

 

Підприємство громадського харчування надає послуги з харчування дітей у шкільних їдальнях (операції звільняються від ПДВ згідно з п.п. 197.1.7 ПКУ). Як саме в такому разі формувати відпускну (продажну) ціну продовольчої сировини, що використовується у приготуванні їжі: тобто до якої вартості застосовувати торговельну націнку (установлену в розмірі 50 %) — вартості сировини з ПДВ чи без ПДВ?

(м. Київ)

 

Насамперед, починаючи розмову про дитяче харчування, нагадаємо, що місцеві власті наділені певними правами з регулювання цін у цьому випадку. Так, згідно з п. 12 постанови КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548 обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям надано повноваження встановлювати граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах. При цьому, як свідчить практика, рівень торговельної націнки за регіонами України в цьому випадку відрізняється; причому для готової продукції власного виробництва і для купованих товарів місцевими органами влади, як правило, установлюються різні рівні торговельних націнок (їх розмір становить від 10 % до 50 % до ціни придбання; у запитанні, наприклад, ідеться про 50 % торговельну націнку). Визначимося з порядком її застосування.

Як передбачено п.п. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ, операції з постачання послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров’я звільняються від ПДВ (пільгуються). Порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість затверджено постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 116.

Згідно з п. 198.4 ПКУ, якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільнені від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), до податкового кредиту не включаються. Отже, суми «вхідного» ПДВ за сировиною, що купується для виробництва пільгового харчування, до податкового кредиту підприємство включити не може. При цьому в підприємства — платника податку на прибуток у податковому обліку суми такого «вхідного» ПДВ (разом із вартістю сировини) формуватимуть «податкові» витрати (п.п. 139.1.6 ПКУ) за загальновстановленими правилами. Зауважимо, що сума «вхідного» ПДВ (як сума податку, що не відшкодовується підприємству) також включатиметься до первісної вартості сировини й у бухобліку (п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246; п. 2.1 Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 17.06.2003 р. № 157).

Таким чином, в обліку продовольча сировина буде оприбуткована за вартістю з урахуванням ПДВ. Тому саме до такої облікової вартості сировини «з ПДВ» у подальшому при формуванні її відпускної (продажної) ціни й потрібно застосовувати торговельну націнку (у цьому випадку — у розмірі 50 %). Так, наприклад, якщо ціна постачальника на продукт харчування становить 12 грн. (у тому числі ПДВ — 2 грн.), то відпускна (продажна) ціна такої сировини визначатиметься так:

відпускна (продажна) ціна сировини = ціна постачальника (з ПДВ) х % торговельної націнки = 12 грн. х 150 % = 18 грн.

В обліку підприємства операції відобразяться так:

 

Надходження продуктів харчування

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1. Отримано продукти від постачальника (вартість з ПДВ)

281

631

12

2. Перераховано оплату постачальнику

631

311

12

3. Відображено суму торговельної націнки

281

285

6

 

На завершення зауважимо: підтверджує такий порядок формування відпускних цін і розпорядження місцевої київської влади. Так, зокрема, як передбачено п. 1.1 розпорядження КМДА «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування» від 29.12.2010 р. № 1224, граничну торговельну націнку на продукцію громадського харчування власного виробництва, що реалізується в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності встановлено у розмірі 50 % (з урахуванням ПДВ) вартості сировинного набору, розрахованого виходячи з норм закладки сировини та закупівельної ціни на нього. Отже, формувати відпускну ціну підприємству громадського харчування потрібно, застосовуючи торговельну націнку до закупівельної ціни «з ПДВ».

А от, наприклад, у Київській області граничний розмір торговельної націнки на продукцію громадського харчування власного виробництва, що реалізується в навчальних закладах, установлено нижче і він складає 40 % від ціни придбання (п. 1 розпорядження Київської обласної державної адміністрації «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах» від 12.09.2012 р. № 404). Причому про ПДВ у цьому документі взагалі не йдеться, що здається найбільш правильним, оскільки дозволяє суб’єкту господарювання не замислюватися про сумісне застосування «місцевої» та «загальнодержавної» норм.

У зв’язку з цим слід зауважити: іноді в місцевих документах ситуація прописана й дещо інакше. Так, наприклад, у п. 1 розпорядження Луганської обласної державної адміністрації «Про регулювання цін на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах» від 11.08.2009 р. № 886 зазначається про встановлення граничної торговельної націнки на продукцію громадського харчування власного виробництва, що реалізується в навчальних закладах, у розмірі не вище 50 % (без урахування ПДВ) від оптово-відпускної ціни (митної вартості). Тому в кожному випадку підприємствам важливо насамперед попередньо ознайомитися з документами (розпорядженнями) місцевих органів влади, що регулюють це питання.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі