Теми статей
Обрати теми

Для використання праці іноземців за цивільно-правовим договором отримувати дозвіл не потрібно

Редакція ПБО
Лист від 05.02.2013 р. №

Міністерство соціальної політики України

Державний центр зайнятості

Для використання праці іноземців за цивільно-правовим договором отримувати дозвіл не потрібно

Лист від 05.02.2013 р. № ДЦ-09-588/0/6-13

 

Державний центр зайнятості розглянув <…> звернення <…> щодо необхідності отримання дозволу на застосування праці іноземного громадянина, який має намір працювати за договором підряду.

За підсумками розгляду повідомляємо таке.

Цивільне право регулює майнові та пов’язані з ними особисті немайнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій незалежності їх учасників, а трудове право — трудові відносини, що виникають між власником підприємства і працівником, а також трудові відносини між суб’єктом підприємницької діяльності — фізичною особою та найманим працівником.

Трудові відносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах України, регулюються законодавством України та міжнародними договорами.

Чинним законодавством України (ст. 50 — 55 ГКУ, ст. 24, 25, 42, 43 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців») не передбачено отримання дозволу на використання праці на здійснення іноземцями в Україні підприємницької діяльності, у тому числі заснування суб’єктів господарської діяльності юридичними особами та підприємцями — фізичними особами, а також іноземцями, які оформили свої правовідносини з роботодавцями на підставі цивільно-правових угод (договорів підряду).

Інші категорії іноземних громадян, працевлаштування в Україні яких здійснюється без дозволу на використання праці, визначені в частинах 6, 7 статті 42 Закону України від 05.07.2012 р. № 5067-VI «Про зайнятість населення».

Водночас звертаємо <…> увагу на те, що в разі якщо в цивільно-правовій угоді або договорі підряду присутні ознаки статей 21, 24 КЗпП України, до роботодавця може бути застосована штрафна санкція відповідно до вимог частини 5 статті 53 Закону України «Про зайнятість населення».

 

Заступник директора М. Аглоткова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі