Теми статей
Обрати теми

Інформування центрів зайнятості про наявність вакансій, або Подаємо форму № 3- ПН

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Інформування центрів зайнятості про наявність вакансій, або Подаємо форму № 3-ПН

 

Закон про зайнятість зобов’язує роботодавців інформувати центри зайнятості про наявність у них вакансій. Така інформація подається, у тому числі, з метою працевлаштування неконкурентоспроможних на ринку праці громадян та інвалідів. Донедавна інформація про наявність вакансій подавалася за старою формою № 3-ПН, затвердженою наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420. Але з 12.07.2013 р. набрав чинності наказ Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316, яким затверджено нову форму звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядок її подання. Із цієї ж дати зазначений вище наказ Мінпраці втратив чинність. Про порядок заповнення нової форми № 3-ПН та строки її подання йтиметься в цій статті.

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Хто та в якому випадку подає форму № 3-ПН?

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону про зайнятість роботодавці зобов’язані інформувати центри зайнятості про попит на робочу силу, тобто про наявність вакансій. Ця інформація подається, у тому числі, для працевлаштування неконкурентоспроможних на ринку праці громадян, уключаючи інвалідів.

Під вакансією розуміється вільна посада (робоче місце), на яку може бути працевлаштована особа. Інформування здійснюється шляхом подання нової форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» (далі — форма № 3-ПН).

Форму № 3-ПН заповнюють роботодавці. При цьому згідно з п. 1.2 Порядку № 316 термін «роботодавці» вживається у значенні, наведеному в Законі № 5026 та в Законі № 2464. У ч. 1 ст. 1 Закону № 5026 указано, що роботодавці — це юридичні особи (підприємство, установа, організація) або підприємці, які використовують найману працю. У Законі № 2464 перелік осіб, які підпадають під поняття «роботодавці», ширше та включає, крім зазначених вище осіб, самозайнятих (адвокати, нотаріуси тощо) та інших осіб, які використовують найману працю. Тобто з положень п. 1.2 Порядку № 316 можна зробити висновок, що форму № 3-ПН повинні подавати не лише юрособи та підприємці, а й інші фізособи, які використовують найману працю. Проте в самій формі у графі «Подають» указані тільки юрособи та підприємці, у яких є наймані працівники. Імовірно, що самозайняті та інші фізичні особи, які використовують найману працю, випали з уваги Мінсоцполітики, оскільки питання з вакансіями вони вирішують самостійно.

 

У які строки подається та як заповнюється форма № 3-ПН?

Подається форма № 3-ПН тільки за наявності вакансії не пізніше 10 робочих днів із дати її відкриття. При цьому днем відкриття вакансії вважається:

— наступний день після створення робочого місця;

— наступний день після припинення трудових відносин із працівником, місце якого стає вакантним;

— дата, починаючи з якої може бути укладено трудовий договір із найманим працівником.

Звертаємо увагу: на відміну від старої форми, нову форму № 3-ПН роботодавці можуть подавати не за місцем реєстрації, а до будь-якого зручного для них центру зайнятості. Річ у тім, що дані про вакансії з форми № 3-ПН потрапляють до єдиної бази, яку використовують всі центри зайнятості. Тому неважливо, до якого саме центру зайнятості буде подано звіт, а важливо в ньому вказати місце проведення робіт за професією (посадою), за якою відкрито вакансію.

Як заповнюється форма № 3-ПН, читайте у розд. II і III Порядку № 316 на с. 40. Тут зупинимося тільки на окремих моментах.

При заповненні графи 1 розділу I форми № 3-ПН найменування професії (посади) зазначається згідно з Класифікатором професій.

У графі 2 вказується кількість вакансій за однойменними професіями (посадами) з однаковими даними щодо зарплати (графа 3), місця проведення робіт (графа 4), можливості працевлаштування за сприяння центру зайнятості (графа 5). У разі якщо дані граф 3 та/або 4, та/або 5 не збігаються, то дані про вакансію відображаються за окремими порядковими номерами.

У графі 4 розділу I форми № 3-ПН необхідно вказати адміністративно-територіальну одиницю, де фактично виконуватимуться роботи за вакантною професією (посадою).

У графі 5 проставляється відмітка щодо можливості укомплектування вакансії за сприяння центру зайнятості. Якщо у графі 5 розділу I форми № 3-ПН роботодавець проставляє відмітку «Так», тобто погоджується на укомплектування вакансії за допомогою центру зайнятості, він повинен заповнити розділ II звіту. У цьому розділі наводиться детальний опис вакансії. При цьому він заповнюється окремо щодо кожного запису про вакансію (вакансії), зробленого в розділі I. У результаті має бути стільки розділів II, скільки записів унесено до графи А розділу I, щодо яких у графі 5 стоїть відмітка «Так».

У розділі II роботодавець, крім заповнення полів із прописаними вимогами до кандидата, у пункті 14 може вказати в довільній формі свої вимоги до додаткових умінь, знань та навичок працівника (наявність водійського посвідчення, навички роботи з комп’ютером; користування спеціальними комп’ютерними програмами; знання спеціальних нормативно-правових актів, володіння іноземними мовами та рівень володіння тощо).

Якщо роботодавець сам планує шукати працівника (у графі 5 розділу I указано «Ні»), то цей розділ II не заповнюється й у складі звіту не подається.

Порядок заповнення форми № 3-ПН розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад. На підприємстві відкрито вакансії за такими професіями (посадами):

— бухгалтер (дата відкриття вакансії у зв’язку зі створенням робочого місця 16.07.2013 р. — 17.07.2013 р.). Заробітна плата за цією посадою — 3500 грн. Місце проведення робіт — м. Харків, район Дзержинський;

— експедитор (дата відкриття вакансії у зв’язку зі звільненням 18.07.2013 р. працівника, який обіймав цю посаду, — 19.07.2013 р.). Заробітна плата — 2000 грн. Місце проведення робіт — м. Харків, район Дзержинський;

— продавець продовольчих товарів (дата відкриття першої вакансії — 23.07.2013 р., дата відкриття другої вакансії — 24.07.2013 р.). Обидві вакансії відкрито у зв’язку зі звільненням працівників, які обіймали вакантне місце (одну працівницю було звільнено 22.07.2013 р., другу — 23.07.2013 р.). Заробітна плата — 2500 грн. Місце проведення робіт — м. Харків, Комінтернівський район. Ці вакансії роботодавець планує укомплектувати за сприяння центру зайнятості.

Роботодавець відображає дані про перелічені вище вакансії в одному звіті, тому граничний строк його подання відлічуємо від дати відкриття першої вакансії. Отже, у цьому випадку форму № 3-ПН потрібно подати не пізніше 30.07.2013 р. Роботодавець може подати звіт до будь-якого зручного центру зайнятості Зразок заповнення звіту див. на с. 9.

Зауважимо, що відповідальності за неподання форми № 3-ПН чинним законодавством не передбачено. Отже, роботодавцю, який порушив строк подання форми № 3-ПН або не подав її зовсім, а також його посадовим особам не загрожують штрафні санкції. Водночас подання форми № 3-ПН може бути на користь самого роботодавця, оскільки центр зайнятості може допомогти підібрати необхідного співробітника. Крім того, подання форм № 3-ПН з інформацією про наявність вакантних місць, на які може бути прийнято інвалідів, може врятувати від АГС у разі невиконання нормативу з працевлаштування інвалідів. А якщо роботодавець має намір працевлаштувати іноземця, то без подання форми № 3-ПН він не зможе подати документи для отримання дозволу на працевлаштування іноземця (детальніше про це читайте на с. 27).

 

img 1
img 2

 

img 3
img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі