Теми статей
Обрати теми

«Про затвердження форми звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб'єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» та Порядку її подання»

Редакція ПБО
Наказ від 31.05.2013 р. № 315

Про затвердження форми звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» та Порядку її подання

Наказ від 31.05.2013 р. № 315

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 р. за № 987/23519

(витяг)

 

Відповідно до пункту 4 частини четвертої статті 36 Закону України «Про зайнятість населення»

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

1.1. Форму звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні».

1.2. Порядок подання форми звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні».

<…>

4. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

 

 

Міністр Н. Королевська

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

 

Наказ Міністерства соціальної політики України 31.05.2013 року № 315

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 червня 2013 р. за № 987/23519

Порядок подання форми звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні»

 

1. Форма звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» (далі — інформація) заповнюється суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктами господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні у інших роботодавців.

2. У цьому Порядку термін «роботодавці» вживається у значенні, наведеному в Законах України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

3. Інформація подається щороку не пізніше 01 лютого після звітного року до територіального органу Державної служби зайнятості України у містах Києві та Севастополі, районі, місті, районі у місті (далі — територіальний орган) за місцем здійснення діяльності незалежно від місця свого розташування. Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, днем закінчення строку подачі звіту є перший після нього робочий день.

4. Розділ I заповнюється суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. У цьому розділі зазначаються кількість громадян, працевлаштованих у звітному році, а також номер ліцензії відповідного суб’єкта господарювання.

5. Розділ II заповнюється суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні. У цьому розділі зазначається кількість громадян, працевлаштованих у звітному році, у тому числі за професіями (посадами) та розмірами заробітної плати.

5.1. У графі А вказується порядковий номер запису.

5.2. У графі 1 зазначається найменування професії (посади) відповідно до діючого Національного класифікатора України «Класифікатор професій».

5.3. У графі 2 вказується кількість працевлаштованих громадян за зазначеними професіями (посадами). Сума даних, наведених у графі 2, повинна дорівнювати загальній кількості працевлаштованих громадян.

5.4. У графах 3 — 8 зазначається розподіл працевлаштованих громадян за розмірами заробітної плати, включаючи додаткові матеріальні заохочення.

6. Розділ III заповнюється суб’єктом господарювання, що наймає працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця. У цьому розділі зазначається кількість громадян, направлених на роботу суб’єктом господарювання у звітному році відповідно до укладених трудових договорів, а також кількість роботодавців (включаючи фізичних осіб), у яких працювали такі особи у звітному році.

7. Форма підписується керівником (власником) або фізичною особою — підприємцем. Зазначаються прізвище, ініціали та дата складання звіту. Вказуються номери телефону, факсу та адреса електронної пошти суб’єкта господарювання або фізичної особи — підприємця.

 

Директор Департаменту праці та зайнятості
М. Лазебна



коментар редакції

Затверджено звітність для посередників у працевлаштуванні

Нагадаємо: діяльності посередників у працевлаштуванні було присвячено дві статті наших фахівців: «Договір аутстафінгу: особливості укладення та нюанси оподаткування» та «Посередництво у працевлаштуванні та Закон про зайнятість» («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 46, № 50). У цих статтях ми вказували на обов’язок посередників у працевлаштуванні звітувати перед центрами зайнятості про чисельність працевлаштованих ними осіб, що встановлено п. 4 ч. 4 ст. 36 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі — Закон про зайнятість).

Наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2013 р. № 315 (набрав чинності з 12.07.2013 р.) затверджено форму звітності № 1-ПА «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» (далі — форма № 1-ПА) та Порядок її подання (далі — Порядок № 315).

Форму № 1-ПА заповнюють та подають суб’єкти господарювання, які:

надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордон (заповнюють розділ I форми № 1-ПА) та в Україні (заповнюють розділ IІ форми № 1-ПА);

здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців, тобто працюють за договорами аутстафінгу (заповнюють розділ IІI форми № 1-ПА).

Посередники у працевлаштуванні повинні подавати форму № 1-ПА щорічно не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним. Якщо останній день подання припадає на вихідний, святковий або неробочий день, днем закінчення строку подання звіту є перший після нього робочий день (п. 3 Порядку № 315). Уперше форму № 1-ПА потрібно подати за підсумками 2013 року. Граничним строком подання буде 3 лютого 2014 року, оскільки 1 лютого 2014 року припадає на суботу.

Що стосується місця подання форми № 1-ПА, то згідно з п. 3 Порядку № 315 вона подається до територіального органу Державної служби зайнятості України в містах Києві та Севастополі, районі, місті, районі в місті за місцем провадження діяльності незалежно від свого місцезнаходження. Водночас у самій формі вказано, що форма № 1-ПА подається посередниками у працевлаштуванні незалежно від місцезнаходження. Згідно з усними роз’ясненнями фахівців Державної служби зайнятості (далі — ДСЗ) за «задумом» звіт потрібно надавати до будь-якого зручного центру зайнятості (за аналогією з формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»). Але, ураховуючи положення п. 3 Порядку № 315, форму № 1-ПА безпечніше подавати до центру зайнятості за фактичним місцем провадження діяльності. Сподіваємося, що до граничного строку подання першого звіту з’являться офіційні роз’яснення ДСЗ щодо цього питання.

Відповідно до ч. 4 ст. 53 Закону про зайнятість за неподання або порушення порядку подання форми № 1-ПА справляється штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, установленої на момент виявлення порушення. У зазначеній нормі Закону про зайнятість суб’єкти господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшої роботи в Україні в інших роботодавців, не згадуються. Водночас і діяльність підприємств, що надають послуги з працевлаштування, і діяльність підприємств, що здійснюють наймання працівників для подальшої роботи в Україні в інших роботодавців, регулюються положеннями одного і того самого розд. VI «Послуги з посередництва у працевлаштуванні». У зв’язку з цим, на нашу думку, є ймовірність, що підприємствам-провайдерам, які надають послуги за надання персоналу, також загрожує штраф за неподання форми № 1-ПА.

 

Катерина Скрипкіна

 

 

img 1
img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі