Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку податкових зобов'язань з ПДВ при перевищенні звичайної ціни над фактичною ціною продажу

Редакція ПБО
Лист від 07.05.2013 р. № 31-08410-07/23-1524/2/1696

Щодо бухгалтерського обліку податкових зобов’язань з ПДВ при перевищенні звичайної ціни над фактичною ціною продажу

Лист від 07.05.2013 р. № 31-08410-07/23-1524/2/1696

 

Міністерство фінансів України на <…> лист <…> щодо бухгалтерського обліку податку на додану вартість повідомляє.

Відповідно до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 01.07.97 р. № 141, суми податкових зобов’язань з податку на додану вартість відображаються платниками цього податку за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками», аналітичний рахунок «Розрахунки з податку на додану вартість», у кореспонденції з дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання» у разі перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною.

Згідно з Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73, зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) за звітний період, для цілей бухгалтерського обліку визнається витратами.

Отже, суму нарахованого податкового зобов’язання, що збільшилася в результаті перевищення звичайної ціни продажу товарів, робіт, послуг, необоротних активів над фактичною ціною їх продажу, слід відносити до складу інших витрат поточного періоду. Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, зазначена операція відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» та кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання».

 

Перший заступник міністра А. Мярковський



коментар редакції

ПДВ на суму перевищення звичайної ціни над фактичною:
 у бухобліку — витрати, а як бути з податковим обліком?

У листі, що коментується, Мінфін, нарешті, висловився щодо питання, яке виникло внаслідок змін, унесених його ж наказом від 27.12.2011 р. № 1753 до Інструкції з бухгалтерського обліку ПДВ, затвердженої наказом Мінфіну України від 01.07.97 р. № 141. Згідно з п. 1.2 нової редакції зазначеної Інструкції суму податкових зобов’язань з ПДВ, що виникла внаслідок перевищення звичайної ціни над фактичною, у бухобліку слід відображати за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» у кореспонденції з дебетом транзитного субрахунку 643 «Податкові зобов’язання».

Аналізуючи зазначені зміни, ми ще тоді звернули увагу, що Інструкція умовчує про те, яким є порядок подальшого закриття субрахунку 643, та запропонували закривати його на витрати (див. наш коментар до наказу Мінфіну від 27.12.2011 р. № 1753 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 23, с. 5). По суті, у листі, що коментується, Мінфін погодився з нашою точкою зору.

Проте вітчизняним бухгалтерам, для яких бухоблікова «естетика» давно вже є питанням другорядним, набагато важливіше було б дізнатися, як складається ситуація з відображенням суми ПДВ, зазначеної в податковій накладній, виписаній на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, в обліку податковому.

Згідно з п.п. 139.1.6 ПКУ суми ПДВ, уключені до ціни товарів (робіт, послуг), які платник податку на прибуток придбаває для виробничого чи невиробничого використання, у загальному випадку не включаються до складу витрат. Винятком є випадки, коли суми сплаченого в ціні товарів (робіт, послуг) ПДВ не були включені до складу податкового кредиту, а саме: якщо ці товари придбав неплатник ПДВ (який у принципі не має права на податковий кредит) або якщо придбані товари використовуються у ПДВ-«необ’єктних» або ПДВ-звільнених операціях.

Податківці раніше зазначали, що норма п.п. 139.1.6 стосується саме випадків, коли ПДВ було сплачено: (1) у складі ціни товарів (робіт, послуг); (2) під час придбання товарів (робіт, послуг) (див., наприклад, лист ДПСУ від 11.04.2012 р. № 6434/6/15-1415). Вочевидь, що ПДВ, нарахований та сплачений у зв’язку з перевищенням звичайної ціни над фактичною, не підпадає під цю норму ані за першим, ані за другим критерієм, оскільки не входить до ціни товарів (робіт, послуг) і сплачується не покупцем постачальнику (який уже перерахує його до бюджету), а безпосередньо постачальником.

Ураховуючи це, вважаємо, що суму ПДВ, нараховану у зв’язку з перевищенням звичайної ціни над фактичною, у податковому обліку відобразити не вдасться, і вона утворюватиме постійну податкову різницю, тобто належатиме до витрат, що відображені в бухобліку, але ніколи не потраплять до складу «податкових» витрат.

 

Максим Нестеренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі