Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Норма про податок із грошових переказів із-за кордону існує вже десять років

Редакція ПБО
Стаття

Норма про податок із грошових переказів із-за кордону існує вже десять років

 

Міністерство доходів і зборів України наголошує, що норма про визнання об’єктом оподаткування іноземних доходів, у тому числі грошових переказів із-за кордону, міститься в українському законодавстві вже більше 10 років.

Відповідна норма була передбачена спочатку Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 року, а потім увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2011 року. Зокрема, діюче законодавство передбачає, що при отриманні таких доходів громадянин має подати річну декларацію, в якій зазначити отриману суму та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб. Відповідно до Податкового кодексу, кошти, які перераховані з-за меж України на поточні чи карткові рахунки громадян, вважаються іноземними доходами.

Ставка податку залежить від суми отриманих коштів. Якщо сума перевищує десятикратний розмір мінімальної місячної зарплатні (у січні — листопаді 2013 року — 1147 грн.), застосовується ставка 17 %, в інших випадках — 15 %. При цьому Податковий кодекс передбачає, що у разі наявності міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.

Тобто громадяни України, які у 2012 році отримували будь-які оподатковувані доходи з іноземних джерел, у тому числі перекази з-за кордону, повинні були включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію. За підсумками деклараційної кампанії поточного року громадяни збільшили задекларований обсяг іноземних доходів, отриманих у 2012 році, у вісім разів — до 9 млрд грн. (за 2011 рік було задекларовано 1 млрд грн.). Сплата податку з таких заробітків зросла майже вп’ятеро і склала 580 млн грн.

З огляду на активну суспільну дискусію з приводу оподаткування грошових переказів з-за кордону, Міністерство доходів і зборів України підкреслює, що мова йде не про запровадження нового податку, а про виконання прямої норми закону, яка діє з 2003 року.

 

За матеріалами сайта Міндоходів: minrd.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі