Теми статей
Обрати теми

Постачання дисків, комп'ютерів з розтиражованим програмним забезпеченням — не постачання програмної продукції

Редакція ПБО
Лист від 26.03.2013 р. № 4670/6/15-33-15

Державна податкова служба України

Постачання дисків, комп’ютерів з розтиражованим програмним забезпеченням — не постачання програмної продукції

Лист від 26.03.2013 р. № 4670/6/15-33-15

 

Державна податкова служба України розглянула <…> звернення <…> стосовно застосування норм Закону України від 5 липня 2012 року № 5091-VI «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції» та повідомляє таке.

Відповідно до пункту 30.1 статті 30 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав.

Податкові пільги з ПДВ не надаються, а визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та застосовуються в обов’язковому порядку без можливості відмовитися від їх застосування.

Відповідно до пункту 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України операції з постачання програмної продукції, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

— результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

— криптографічні засоби захисту інформації.

Платник податку здійснює окремий облік операцій, звільнених від оподаткування податком на додану вартість.

Таким чином, звільнення від оподаткування податком на додану вартість поширюється не на окремих суб’єктів господарювання, а на операції з постачання програмної продукції.

Оскільки відповідно до діючої норми Кодексу програмною продукцією є результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, комп’ютерної програми і таке інше, постачання послуг з проектування, видання, програмування, тестування, інсталяції, впровадження, обслуговування програмних та/або програмно-технічних засобів не може відноситися до визначення програмної продукції.

Таким чином, звільнення від оподаткування податком на додану вартість не поширюється на операції з постачання послуг у сфері інформатизації.

Щодо оподаткування операцій з постачання товарів (дисків, комп’ютерів) з записаним/встановленим на них розтиражованим програмним забезпеченням, то така операція не може розглядатися як постачання програмної продукції (результат комп’ютерної програми).

 

Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі