Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Номер і дата ВМД у податковій накладній: відкласти до запитання?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Номер і дата ВМД у податковій накладній: відкласти до запитання?

 

Останнім часом податківці стали активно нагадувати платникам ПДВ, що з 01.07.2013 р. податкову накладну буде доповнено новим реквізитом, а саме при постачанні імпортних товарів у ній доведеться вказувати номер і дату митної декларації. Як саме потрібно заповнювати цей реквізит до появи нової форми податкової накладної?

(м. Конотоп)

 

Згідно з п.п. «ї» п. 201.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ) номер і дата митної декларації (далі — МД), за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України, є одним з обов’язкових реквізитів податкової накладної. Однак Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20.11.2012 р. № 5503-VI («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 4) дію цього підпункту було призупинено до 01.07.2013 р. (див. п. 30 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), на чому постійно акцентується увага в консультаціях у ЄБПЗ, розд. 101.19 при відповіді на запитання, пов’язані з новим реквізитом.

Зауважимо: у період з 12.08.2012 р. по 03.01.2013 р. зазначена норма працювала, проте це не означало необхідності її виконання на практиці. Річ у тім, що для відображення номера та дати МД у чинній формі податкової накладної були відсутні відповідні графи, у зв’язку з чим податковий орган висловив лояльну для платників думку: реквізит «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» підлягає зазначенню в податковій накладній із моменту набуття чинності змінами до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення такого реквізиту (див. лист ДПСУ від 21.08.2012 р. № 1272/0/71-12/15-3117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 69, с. 2).

Інакше кажучи, у вказаному листі податківці фактично визнали, що можливість відображати новий реквізит у податковій накладній з’явиться тільки після того, як буде внесено корективи до форми самої податкової накладної.

Для вітчизняних реалій, у яких вихід підзаконних актів із запізненням є практично нормою, це роз’яснення є надзвичайно цінним. Із нього можна зробити висновок: якщо до 01.07.2013 р. до форми податкової накладної не буде внесено зміни, то після 01.07.2013 р. номер та дату МД у ній не слід наводити до моменту набуття чинності новою формою, навіть незважаючи на те, що формально діятиме норма про обов’язковість зазначення цього реквізиту.

Тому хоча деякі податкові органи вже стали повідомляти про обов’язковість зазначати невдовзі у податковій накладній номер та дату МД*, наші читачі, для яких це актуально, можуть не турбуватися, що їм ніде буде відображати цей реквізит. На нашу думку, податкова накладна, у якій після 1 липня 2013 року номер і дата МД не буде вказано, не може вважатися неналежно оформленою.

Принагідно зауважимо: значно більше запитань у платників викликають не формальні проблеми щодо місця розташування у ПН нового реквізиту, а те, як отримати достовірну інформацію для його заповнення на всіх етапах постачання імпортного товару. Адже саме до такого трактування цієї норми схилялися контролюючі органи торік. Крім того, як і раніше, незрозуміло, як заповнити зазначений реквізит у разі отримання передоплати за товари, які тільки потрібно буде імпортувати. Наші рекомендації з цього приводу див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 67, с. 34.

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

 

* Див. наприклад, повідомлення на офіційному сайті Головного управління Міндоходів у Тернопільській області: http://tr.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/99623.html і

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі