Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Послуги банку за розрахунково-касове обслуговування в Реєстрі податкових накладних

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги банку за розрахунково-касове обслуговування в Реєстрі податкових накладних

 

Як у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних відображати операції з придбання в банків послуг розрахунково-касового обслуговування?

(м. Дергачі)

 

Як ми розуміємо, незважаючи на те що послуги банку з розрахунково-касового обслуговування (РКО) не є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI) і на них податкова накладна не виписується, показувати в розділі II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) отримані послуги банку з РКО потрібно. Згідно з п. 1 розд. IV Порядку ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну України від 17.12.2012 р. № 1340, у розділі II Реєстру відображаються документи, на підставі яких здійснюється облік придбання товарів/послуг. Щодо придбання послуги банку з РКО такими документами є банківська виписка або (рідше) акт наданих послуг (меморіальний ордер).

Якщо згідно з договором оплата за РКО справляється банком після закінчення місяця на підставі акта наданих послуг (меморіального ордера), то такі послуги включаються до розділу II Реєстру за таким актом (меморіальним ордером). Якщо ж єдиний акт не оформлюється, а витрати на РКО відображаються на підставі виписок, то в цьому випадку послуги РКО заносяться до розділу II Реєстру за кожною випискою банку (див. лист ДПСУ від 25.10.2011 р. № 4261/6/15-3415-04 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 93, с. 6).

При цьому в обох випадках відомості про операцію вносяться до розділу II Реєстру так:

— у графі 1 «№ з/п» записується порядковий номер, що відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі, та проставляється у графі 4;

— у графах 2 «дата отримання» і 3 «дата складання» указуються відповідно дати отримання та виписування документа (акта/меморіального ордера або банківської виписки);

— у графі 5 «вид документа» Реєстру проставляється «БО» (у названому вище листі податківці пропонували вказувати в цій графі «НП», проте ще тоді ми вважали подібний варіант некоректним, оскільки більшість банків є платниками ПДВ);

— у графі 7 «індивідуальний податковий номер» податківці у своїй консультації в ЄБПЗ, розд. 101.21 рекомендують проставляти «0», проте на практиці сервер Міндоходів не пропускає електронні копії реєстрів, у яких ІПН постачальника позначено як «0». У зв’язку з цим на практиці в цій графі слід зазначати ІПН банку. Дізнатися цей ІПН можна декількома способами, зокрема:

у Реєстрі платників ПДВ, розміщеному на офіційному сайті Міндоходів*, за кодом ЄДРПОУ або за повною назвою платника;

у відділенні банку в так званому «Куточку споживача»**;

— у графі 8 указується загальна сума придбання;

— у графах 9, 11, 13 і 15 зазначається вартість послуг (залежно від напряму подальшого використання таких послуг);

— у графах 10, 12, 14, 16 відповідно проставляється «0».

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

 

* Див. : http://minrd.gov.ua/reestr 

** Згідно з п. 3.16 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну України від 07.11.2011 р. № 1394 у приміщенні платника та в усіх його філіях (відділеннях), представництвах у доступних для огляду місцях повинні розміщуватися копії Свідоцтва платника ПДВ, достовірність яких засвідчена податковим органом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі