Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Придбання аптечки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбання аптечки

 

Як облікувати витрати на придбання автомобільної аптечки? Як відобразити витрати на її подальше поповнення зважаючи на використання лікарських засобів та закінчення у деяких із них строку придатності?

(м. Полтава)

 

Як відомо, до експлуатації транспортних засобів висуваються певні вимоги. Так, зокрема, в автомобілі обов’язково має бути аптечка першої медичної допомоги. Як передбачено п.п. «є» п.п. 31.4.7 розд. 31 «Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання» Правил дорожнього руху, забороняється експлуатація транспортних засобів у разі відсутності медичної аптечки (з нанесеними на неї відомостями про тип транспортного засобу, для якого вона призначена, — на мотоциклі з боковим причепом, легковому, вантажному автомобілі, колісному тракторі, автобусі, мікроавтобусі, тролейбусі, автомобілі, що перевозить небезпечний вантаж).

Аптечка, що відповідає вимогам ДСТУ 3961-2000 «Аптечка медична автомобільна», має розміщатися у закріпленому стані в місці, визначеному підприємством-виробником. Якщо конструкцією транспортного засобу таке місце не передбачено, медична аптечка повинна знаходитися в легкодоступному місці.

Щодо вмісту аптечки зазначимо, що наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07.07.98 р. № 187 (далі — наказ № 187) затверджено набір препаратів — переліки лікарських засобів, які повинні бути у медичних аптечках першої медичної допомоги. Так:

аптечка № 1 (для пасажирських легкових транспортних засобів з кількістю пасажирів до 9 осіб та вантажного транспорту) — складається з 16 найменувань медичних препаратів та виробів медичного призначення, а також інструкції з користування засобами автомобільної аптечки, що додається до них;

аптечка № 2 (для пасажирських транспортних засобів з кількістю пасажирів більше 9 осіб) — складається з 24 найменувань медичних препаратів та виробів медичного призначення, а також інструкції щодо їх застосування.

У зв’язку з цим рекомендуємо придбавати автомобільні аптечки вітчизняного виробництва (оскільки, наприклад, російські аналоги можуть відрізнятися комплектацією), здійснюючи такі придбання в аптеках та звертаючи при цьому увагу на строк придатності ліків, адже завершальна частина наказу № 187 вимагає своєчасного оновлення та заміни лікарських засобів після їх використання або закінчення строку придатності.

Що стосується відображення такого придбання в обліку, то для підприємства, яке придбаває укомплектовану автомобільну аптечку вперше, вона буде об’єктом малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), тобто предметом, строк корисного використання якого більше 1 року, але вартість якого невелика та не дотягує при цьому до вартісного критерію, установленого для основних засобів (як правило, у бухобліку для зближення з податковим обліком така вартісна межа приймається на рівні 2500 грн., див. визначення терміна «основні засоби» з п.п. 14.1.138 ПКУ, хоча такий підхід, слід зауважити, не є обов’язковим і на розсуд підприємства вартісна межа, що відділяє об’єкти МНМА від основних засобів, може встановлюватися в іншому розмірі).

У такому разі, відобразивши придбану аптечку на субрахунку 112 (уключивши в податковому обліку до «малоцінної» групи 11 «МНМА»), підприємство і в бухгалтерському, і в податковому обліку нарахує за нею амортизацію одним із вибраних методів: методом «50 % на 50 %» (тобто в розмірі 50 % вартості в першому місяці використання, а решту 50 % вартості — у місяці списання) або ж методом «100 %» (тобто в розмірі 100 % вартості в першому місяці використання, п. 27 П(С)БО 7, п.п. 145.1.6 ПКУ).

Оскільки наявність аптечки під час експлуатації транспортного засобу, як уже зазначалося, обов’язкова, витрати на її придбання є пов’язаними з господарською діяльністю платника податків (у тому числі і для податкового обліку) і залежно від того, з якою метою використовується автотранспорт, відображатимуться в обліку за напрямами витрат — відповідно у складі виробничих, загальновиробничих, адміністративних витрат або витрат на збут (Дт 23, 91, 92, 93 — Кт 132). При цьому в податковому обліку витрати формуються з урахуванням положень пп. 138.4, 138.5 ПКУ.

Подальші витрати на поповнення аптечки — вартість лікарських засобів та виробів медпризначення (Дт 209), що придбавають замість використаних або у зв’язку із закінченням строку придатності, підприємство списує на витрати діяльності (Дт 23, 91, 92, 93 — Кт 209). У податковому обліку їх вартість уключається до витрат за правилами пп. 138.4, 138.5 ПКУ.

Таким чином, придбання та подальше поповнення автомобільної аптечки відобразиться в обліку підприємства так (припустимо, вартість аптечки — 78 грн., у подальшому ліки придбавають на суму 30 грн., умовно):

 

Придбання (поповнення) автомобільної аптечки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Придбано автомобільну аптечку

153

631

78

631

311

78

2

Передано аптечку в експлуатацію (видано на транспортний засіб)

112

153

78

3

Нараховано амортизацію при передачі аптечки в експлуатацію

92*

132

78**

78

* Припустимо, автомобіль використовується підприємством в адміністративних цілях.
** Підприємство нараховує амортизацію за МНМА методом «100 %» (п. 27 П(С)БО 7, п.п. 145.1.6 ПКУ).

4

Придбано нові медпрепарати для поповнення аптечки (у міру використання ліків та закінчення щодо деяких із них строку придатності)

209

631

30

631

311

30

5

Передано в аптечку закуплені медпрепарати

92

209

30

30

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі