Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Бартер для єдиноподатників під забороною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Бартер для єдиноподатників під забороною

 

Чи можуть платники єдиного податку відповідно до ПКУ використовувати в розрахунках бартерні операції?

(м. Одеса)

 

Як відомо, відповідно до п. 291.4 ПКУ існує шість груп єдиноподатників:

1) для фізичних осіб — підприємців на єдиному податку групи 1 — 3 і 5;

2) для юридичних осіб на єдиному податку — групи 4 і 6.

Разом із класифікацією єдиноподатників за групами характерним нововведенням ПКУ стало розширення заборони на можливість для платників єдиного податку використовувати негрошові способи здійснення розрахунків.

Нагадаємо: чинний раніше Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ № 727) забороняв негрошові розрахунки тільки юрособам-єдиноподатникам (ст. 1), а фізособи-єдиноподатники за умовчанням «випадали» з цієї заборони*..

* Слід зауважити: незважаючи на чітку норму Указу № 727, у постанові Верховного Суду України від 07.04.2009 р. № 09/67 фактично визнається, що вексельні розрахунки за відвантажені товари (роботи, послуги) фізособи-єдиноподатники використовувати не можуть, а це вказувало на недопустимість застосування ними також будь-яких інших негрошових розрахунків.

Згідно з п. 291.6 ПКУ всі єдиноподатники (як юрособи, так і фізособи-підприємці) повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (надані послуги, виконані роботи) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відповідно до п.п. 14.1.10 ПКУ бартерна (товарообмінна) операція — це господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в межах одного договору.

Таким чином, бартерні операції заборонені всім платникам єдиного податку, незалежно від того, до якої групи вони належать згідно з п. 291.4 ПКУ. При цьому негрошовими розрахунками для єдиноподатників вважається не лише «прямий» бартер, а також і взаємозалік (ЄБПЗ, розд. 240.12), розрахунок векселями (ЄБПЗ, розд. 230.12) та розрахунки із застосуванням електронних грошей (Web Money) (ЄБПЗ, розд. 230.04).

Порушення цієї заборони спричинює відповідальність у вигляді позбавлення можливості перебувати на спрощеній системі з першого числа звітного періоду, наступного за періодом, в якому було допущено порушення заборони. Так, згідно з п.п. 7 п. 299.15 і п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ при застосуванні платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж указаний у п. 291.6 ПКУ, свідоцтво платника анулюється органом державної податкової служби в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено такий спосіб розрахунків, а платник з першого числа наступного (податкового) звітного періоду зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Крім того, п.п. 296.5.5 ПКУ передбачає, що в разі застосування іншого способу розрахунків, ніж наведений у п. 291.6, платники єдиного податку в податковій декларації додатково відображають окремо доходи, отримані від здійснення таких операцій: рядок 04 розд. II, рядок 09 розд. III, рядок 14 розд. IV, рядок 19 розд. V декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця відповідно для єдиноподатників 1, 2, 3 і 5 груп; рядок 5 розд. II декларації платника єдиного податку — юридичної особи для єдиноподатників групи 4 і рядок 20 розд. III цієї декларації для єдиноподатників групи 6.

Обкладення єдиним податком цих доходів згідно з ПКУ здійснюється за ставкою 15 % від суми доходу, отриманого при використанні негрошових способів розрахунку для єдиноподатників груп 1, 2, 3 і 5 (п.п. 3 п. 293.4 ПКУ) і в подвійному розмірі ставок (6 або 10 % для єдиноподатників — платників ПДВ і 10 або 14 % для тих єдиноподатників, які платниками ПДВ не є), якщо йдеться про єдиноподатників відповідно груп 4 і 6 (п.п. 2 п. 293.5 ПКУ).

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі