Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 31.12.2012 р. № 8323/0/61-12/15-3115

Щодо визначення дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 31.12.2012 р. № 8323/0/61-12/15-3115

(витяг)

 

Державна податкова служба України розглянула лист щодо деяких питань визначення дати виникнення податкових зобов’язань <…> та повідомляє.

Згідно з пунктом 187.1 статті 187 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що відбулася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплати товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки в банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України та оформлена згідно з вимогами митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу визначено, що постачання товарів — будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник.

Отже, з метою оподаткування під постачанням товарів розуміється як операція, у результаті якої за умовами договору між постачальником та покупцем передача права власності на товар уже відбулася, так і операція, у результаті якої виникнення права власності на товар ще має відбутися при виконанні певних умов договору, тобто оплата товару або отримання товару покупцем.

Таким чином, визначення дати виникнення податкових зобов’язань при здійсненні операцій з продажу товарів не залежить від дати переходу права власності на товар, який постачається, а вжитий у пункті 187.1 статті 187 Кодексу термін «відвантаження товарів» розуміється не як факт виникнення права власності на товар, а як початок процесу фізичного переміщення товару з місця його постійного перебування (зберігання) постачальнику.

А тому в цілях оподаткування при здійсненні операцій з продажу товарів, оплата яких ще не відбулася і постачальник не має права на визначення податкових зобов’язань за касовим методом, датою виникнення податкових зобов’язань з податку на додану вартість вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, що здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилка тощо).

Одночасно повідомляємо: Кодексом не встановлено взаємозв’язок між датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів та датою визначення доходу від його реалізації, оскільки дата виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів визначається за правилом «першої події», а дохід від реалізації таких товарів визнається датою переходу до покупця права власності на такий товар.

<…>

 

Заступник Голови А. Ігнатов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі