Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. ДПСУ про податкову накладну: порядок складання при часткових авансах, а також мова її заповнення

Редакція ПБО
Новини від 28.12.2012 р. № 7786/0/51-12/15-3114

ДПСУ про податкову накладну: порядок складання при часткових авансах, а також мова її заповнення

 

ДПСУ в листі від 28.12.2012 р. № 7786/0/51-12/15-3114 нагадала про деякі нюанси заповнення податкової накладної.

По-перше, пославшись на Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджену наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 127 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 17, с. 9), податківці зазначили: якщо в межах одного дня за одним договором постачальнику надходить кілька часткових передоплат, на кожну таку передоплату йому слід скласти окрему податкову накладну (від себе додамо, що за необхідності такі накладні реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних). При цьому ДПСУ вважає, що в подібному випадку постачальник може обійтися складанням однієї податкової накладної на загальну суму авансів, що надійшли протягом дня. На нашу думку, аналогічний підхід застосовний і щодо кількох часткових відвантажень протягом одного дня за одним договором.

По-друге, контролери нагадали, що податкова накладна повинна складатися українською мовою, на що у тому числі прямо вказано в п. 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПСУ від 01.11.2011 р. № 1379. При цьому вони зазначили, що згідно з п. 201.10 Податкового кодексу України відсутність реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних та порушення порядку її заповнення не дає права на відображення на підставі такої накладної податкового кредиту. У такому разі покупець має право відобразити податковий кредит на підставі скарги на постачальника (додаток 8 до декларації з ПДВ), подавши її разом з декларацією за звітний період.

У той же час податківці забули нагадати, що з цього правила є деякі винятки. Так, без перекладу можна обійтися, зазначаючи в податковій накладній найменування товару та торговельну марку (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Крім того, вважаємо, що найменування контрагента-нерезидента в податковій накладній можна також не перекладати, що, до речі, у недалекому минулому підтверджували і в ДПСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі