Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ мотиваційних платежів (премій, бонусів, інших заохочень)

Редакція ПБО
Лист від 31.12.2012 р. № 8239/0/61-12/15-3115

Щодо оподаткування ПДВ мотиваційних платежів (премій, бонусів, інших заохочень)

Лист від 31.12.2012 р. № 8239/0/61-12/15-3115

 

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування податком на додану вартість мотиваційних платежів за досягнення встановлених показників у рамках роботи з товаровиробниками та повідомляє.

Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з:

а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України;

б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Згідно з підпунктом 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 Кодексу постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Підпунктом 14.1.108 пункту 14.1 статті 14 Кодексу маркетингові послуги (маркетинг) — послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управління руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків.

Таким чином, одним з методів просування товарів постачальника на ринку є сплата мотиваційних виплат (премій, бонусів, інших заохочень) на користь третіх осіб (організацій, які придбавають товари у постачальника та здійснюють їх збут (дистриб’ютори)).

Оскільки мотиваційні виплати спрямовуються на стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), такі витрати можуть бути віднесені до маркетингових послуг.

Враховуючи зазначене, мотиваційні виплати є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Мотиваційні премії (бонуси) — «так» витратам у постачальника
та податковим зобов’язанням у дистриб’ютора

У листі, що коментується, податківці фактично ще раз підтвердили свою позицію, раніше висловлену в Узагальнюючій податковій консультації щодо віднесення витрат на оплату маркетингових та рекламних послуг до складу витрат, затвердженій наказом ДПСУ від 15.02.2012 р. № 123 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 22, с. 3). Згідно з цією позицією, мотиваційну премію (бонус) було визначено як маркетингову послугу (п.п. 14.1.108 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ), надану постачальнику дистриб’ютором. Справедливість такого підходу буде зрозуміла, якщо взяти до уваги, що дистриб’ютором учинюються дії з просування товару на певному ринку, які приносять відчутну вигоду не лише йому самому як власнику і продавцю товару, що розповсюджується, а й не в останню чергу постачальнику (виробнику) товару.

Виходячи із зазначеного підходу, у «прибутковому» обліку мотиваційні премії набули права на відображення у складі «податкових» витрат постачальника, як витрати на збут (п.п. «в» п.п. 138.10.3 ПКУ). Відповідно, у ПДВ-обліку вказані премії прирівняно до плати за надані послуги відповідно до загальних правил п.п. «б» п. 185.1 ПКУ, а отже, такі бонуси у дистриб’ютора є об’єктом обкладення ПДВ.

Саме такого висновку ми доходили у спеціальній статті, присвяченій мотиваційним виплатам (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 60, с. 42). Водночас ми вказували, що застосування описаного вище підходу до бонусів можливе не завжди, а тільки тоді, коли бонус оформляється як плата за послугу. Якщо ж бонус оформляється як знижка, податковий облік операцій з надання бонусів здійснюватиметься із застосуванням правил коригування у постачальника (який раніше реалізував товар дистриб’ютору) доходів та витрат (відповідно до п. 140.2 ПКУ) і податкових зобов’язань з ПДВ (п. 192.1 ПКУ).

 

 Максим Нестеренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі