Теми статей
Обрати теми

Щодо пропорційного розподілу сплати ПДВ переробними підприємствами

Редакція ПБО
Лист від 07.02.2013 р. № 3077/7/15-33-17-3

Щодо пропорційного розподілу сплати ПДВ переробними підприємствами

Лист від 07.02.2013 р. № 3077/7/15-33-17-3

 

Державна податкова служба України, у зв’язку із численними запитами платників податків, органів державної податкової служби щодо розподілу відсотків переробними підприємствами при перерахуванні до спеціального фонду Державного бюджету України та на спеціальний рахунок бюджетних коштів та з метою належної організації адміністрування податку на додану вартість переробних підприємств повідомляє.

До 01.01.2012 р. згідно з п. 1 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо-кісткове борошно), у повному обсязі спрямовувалась до спеціального фонду державного бюджету.

Законом України від 22 грудня 2011 року № 4268-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників», який набрав чинності з 01.01.2012 р., до п. 1 підрозділу 2 р. XX «Перехідні положення» ПКУ були внесені зміни, згідно з якими, починаючи з 01.01.2012 р. переробне підприємство позитивну різницю між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначену у податковій декларації з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції, сплачує до спеціального фонду Державного бюджету України та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі державної казначейської служби, у таких розмірах:

у 2012 році — до спеціального фонду Державного бюджету України — у розмірі 30 відсотків, а на спеціальний рахунок — у розмірі 70 відсотків;

у 2013 році — до спеціального фонду Державного бюджету України — у розмірі 40 відсотків, а на спеціальний рахунок — у розмірі 60 відсотків;

у 2014 році — до спеціального фонду Державного бюджету України — у розмірі 50 відсотків, а на спеціальний рахунок — у розмірі 50 відсотків (п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Таким чином, першим звітним (податковим) періодом, для сплати позитивної різниці між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, що визначена у податковій декларації з податку на додану вартість до спеціального фонду Державного бюджету України та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі державної казначейської служби, у розмірах, передбачених для 2013 року, буде січень 2013 року.

Сплата переробними підприємствами сум податку на додану вартість за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо-кісткове борошно) за грудень 2012 року має бути здійснена в пропорції: 30 відсотків до спеціального фонду Державного бюджету, 70 відсотків на спеціальні рахунки.

Повідомляючи викладене, Державна податкова служба України зобов’язує довести зазначену інформацію до суб’єктів господарювання — переробних підприємств; встановити контроль за правомірністю розрахунку та повнотою сплати; вжити заходів для забезпечення виконання індикативних показників.

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Пропорції розподілу сплати ПДВ переробниками: акцент на місяці
«за» який, а не «у» якому здійснюється сплата

Як ми розуміємо, виникнення численних (зі слів ДПСУ) запитів платників податків та податкових органів щодо адміністрування ПДВ переробних підприємств пов’язано з порядком сплати цього податку за останній звітний (податковий) період календарного року.

На наш погляд, такі платники та податкові органи занадто буквально трактують норми п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, яким установлено, що переробне підприємство позитивну різницю між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначену у податковій декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання продукції, сплачує до спеціального фонду держбюджету та на спеціальний рахунок, відкритий ним в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

у 2012 році — до спецфонду — у розмірі 30 %, а на спецрахунок — у розмірі 70 %;

у 2013 році — до спецфонду — у розмірі 40 %, а на спецрахунок — у розмірі 60 %;

у 2014 році — до спецфонду — у розмірі 50 %, а на спецрахунок — у розмірі 50 %.

При цьому акцент робиться, гадаємо, на слові «у» в контексті 2012/2013/2014 років, що тлумачиться ними як своєрідне обмеження операцій з пропорційного перерахування ПДВ-коштів межами певного календарного року.

Водночас загальновідомо, що сплата нарахованого за поточний звітний період ПДВ, здійснюється у наступному періоді (місяці). Більш того, строк сплати ПДВ за останній звітний (податковий) період поточного календарного року наступає взагалі у наступному календарному році. Скоріше за все, ця обставина і послугувала збудником спокою.

Приємно відзначити, лист, що коментується, демонструє лояльну позицію податківців. У ньому чітко вказується, що за грудень 2012 року сплата ПДВ має бути здійснена в пропорції: 30 % до спецфонду держбюджету, 70 % — на спецрахунок. Першим звітним (податковим) періодом, за який сплачується ПДВ з передбаченим для 2013 року розподілом 40 та 60 відсотків, є січень 2013 року. За визначальну умову слід приймати період «за» який, а не «у» якому здійснюється сплата ПДВ.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі