Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Юридичні особи — єдиноподатники при передачі нерухомості в оренду сплачують земельний податок на загальних умовах

Редакція ПБО
Стаття

Юридичні особи — єдиноподатники при передачі нерухомості в оренду сплачують земельний податок на загальних умовах*

 

Чи повинні ЮО — платники ЄП, у яких відсутні правовстановлюючі документи на земельну ділянку, сплачувати земельний податок у разі передачі в оренду будівель, (споруд, їх частин) у тому числі, якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності, та як розраховується площа земельної ділянки для сплати земельного податку, якщо в оренду передано частини будівель (споруд)?

 

Відповідно до ст. 269, 270 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ) платниками земельного податку (далі — податок) є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Статтею 377 Цивільного кодексу України від 16 січня 2001 року № 435-IV зі змінами та доповненнями (далі — ЦКУ) визначено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

При цьому, при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.6 ст. 287 ПКУ).

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 п. 287 ПКУ).

Разом з тим, платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності (пп. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони визначають розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець (ст. 796 ЦКУ).

Плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 ЦКУ).

У разі здійснення юридичними особами діяльності з надання в оренду будівель (споруд, їх частин), у статутах таких осіб повинен бути зазначений такий вид діяльності. При цьому, для здійснення господарської діяльності використовуються саме будівлі (споруди, їх частини), що передаються в оренду.

Таким чином, юридичні особи — платники єдиного податку (незалежно від виду діяльності), повинні сплачувати земельний податок на загальних умовах за ставками, визначеними ПКУ, за земельні ділянки під будівлями (спорудами, їх частинами), переданими в оренду іншим суб’єктами господарювання, у тому числі і за земельні ділянки, щодо яких відсутні правовстановлюючі документи.

Для визначення розміру площі та нормативної грошової оцінки земельної ділянки, за яку необхідно сплачувати земельний податок, у разі передачі в оренду частини будівлі (споруди), з урахуванням норми п. 286.1 ст. 286 ПКУ, суб’єкти господарювання повинні звертатись до відповідних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

 

За матеріалами підкатегорії 200.01
 Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
 sts.gov.ua

 

* Див. також матеріал на с.47. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі