Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Юрособи-єдиноподатники і земельний податок

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Юрособи-єдиноподатники і земельний податок

 

У власності підприємства-єдиноподатника перебуває склад, що надається в оренду. Чи потрібно йому в такому разі сплачувати земельний податок за земельну ділянку під складом?

(м. Харків)

 

Згідно з п.п. 4 п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку як юридичні особи, так і фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), незалежно від групи, до якої вони належать, звільняються від сплати земельного податку та подання відповідної звітності, за винятком земельних ділянок, що не використовуються для провадження господарської діяльності*.

Здавання приміщення в оренду є господарською діяльністю підприємства-єдиноподатника (зважаючи на його спрямованість на отримання доходу), а при наданні в оренду будівель, споруд або їх частин у госпдіяльності орендодавців беруть участь як указані об’єкти нерухомості, так і земельні ділянки, на яких розміщені такі об’єкти. Тому логічно зробити висновок, що за земельну ділянку під складом сплачувати земельний податок не потрібно. Водночас, незважаючи на всю очевидність наведеного висновку, ДПСУ традиційно щодо цього має іншу думку.

Нагадаємо: до кінця минулого року податківці наполягали на тому, що за земельні ділянки під переданою в оренду нерухомістю єдиноподатники (як юрособи, так і ФОП) зобов’язані сплачувати земельний податок. Ситуація змінилася після появи Узагальнюючої податкової консультації щодо плати земельного податку власниками нежитлових приміщень, платниками єдиного податку — фізичними особами — підприємцями, затвердженої наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 97), але лише частково. У ній контролери нарешті визнали, що за такі земельні ділянки ФОП-єдиноподатники земельний податок сплачувати не повинні.

Водночас про юросіб — платників єдиного податку ДПСУ умовчала, проте враховуючи те, що вони звільняються від сплати земельного податку на підставі тієї ж норми та при дотриманні тих же умов, що і фізособи-підприємці (див. п.п. 4 п. 297.1 ПКУ), було б логічно припустити, що податківці мають застосовувати аналогічний підхід і до них.

На жаль, в одній зі свіжих консультацій у Єдиній базі податкових знань (див. на с. 45 сьогоднішнього номера) контролери несподівано дійшли висновку, що підприємства-єдиноподатники у випадку, що розглядається, від земельного податку не звільняються**. Свій підхід вони обґрунтовують тим, що земельну ділянку під переданою в оренду нерухомістю використовує не орендодавець-єдиноподатник, а орендар.

Така думка не відповідає законодавству. На це ми неодноразово звертали увагу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 42, с. 35). Утім, щодо фізосіб-підприємців це тепер визнають і самі податківці у згаданій вище Узагальнюючій податковій консультації, щоправда, тільки відносно ФОП.

Більше того, правомірність несплати земельного податку в цьому випадку підтверджує і судова практика (див. постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 19.02.2013 р. у справі № 2а-5193/12/2170, постанову окружного адміністративного суду АР Крим від 25.10.2012 р. у справі № 2а-10489/12/0170/11).

Таким чином, земельний податок за земельну ділянку під переданою в оренду нерухомістю сплачувати не слід. Проте в такому разі необхідно готуватися до спору з податківцями — причому з метою його позитивного вирішення слід орієнтуватися на процедуру судового оскарження.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Зверніть увагу: це звільнення не поширюється на орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності.

** Разом із тим податківці визнають, що в разі здавання підприємством-єдиноподатником в оренду власне земельної ділянки, а не об’єкта нерухомості, що стоїть на ній, земельний податок сплачувати не потрібно (див. Єдину базу податкових знань, розділ 200.01).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі