Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Доходи, що відображаються в додатку 7 до річної декларації

Редакція ПБО
Стаття

Доходи, що відображаються в додатку 7 до річної декларації

 

Які доходи для цілей застосування п.п. «є» п. 176.1 ПКУ є доходами, отриманими за цивільно-правовими договорами?

 

Згідно з п.п. «є» п. 176.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платник податків зобов’язаний подати за підсумками звітного податкового року декларацію про майновий стан і доходи, якщо він протягом такого звітного року отримував доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат чи інших виплат та винагород за трудовим договором або цивільно-правовим договором від двох або більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума цих оподатковуваних доходів перевищила 120 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Для цілей розд. IV ПКУ, що регулює, зокрема, і питання подання платниками податків декларацій про майновий стан і доходи, заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Що стосується винагород за цивільно-правовими договорами, то при визначенні граничної суми, у разі досягнення якої у платника податків виникає обов’язок з подання декларації про майновий стан і доходи, слід ураховувати всі виплати за договорами цивільно-правового характеру, що оподатковуються за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %). До таких доходів, наприклад, належать винагороди, що виплачуються за цивільно-правовими договорами, за якими надавалися послуги та/або виконувалися роботи (тобто за договорами підряду та договорами про надання послуг), доходи, що виплачуються в межах договору оренди рухомого майна.

При цьому доходи, що виплачуються за трудовими ти цивільно-правовими договорами, але оподатковуються за ставками (1; 5; 10; 30 %), тобто відмінними від тих, що визначені в п. 167.1 ст. 167 ПКУ (15 і 17 %), наприклад, дивіденди, при визначенні граничної суми для цілей застосування п.п. «є» п. 176.1 ПКУ не враховуються.

 

Надія ФІЛІППОВСЬКИХ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу оподаткування доходів фізичних осіб ДПСУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі