Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці

Редакція ПБО
Постанова від 19.03.2013 р. № 2

Про затвердження Порядку участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці

Постанова правління від 19.03.2013 р. № 2

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 квітня 2013 р. за № 550/23082

(витяг)

 

Відповідно до статей 17, 22, 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Порядок участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці, що додається.

2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 01 листопада 2001 року № 40 «Про затвердження Положення про порядок забезпечення фінансування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації відповідних спеціалістів з питань охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань» (із змінами).

<…>

4. Ця постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

 

Голова правління Б. Райков

 

 

Затверджено постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 19.03.2013 р. № 2

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04 квітня 2013 р. за № 550/23082

Порядок участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці

 

I. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає механізм участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) навчання і підвищення кваліфікації відповідних спеціалістів з питань охорони праці (далі — спеціалісти), які працюють на умовах трудового договору (контракту) у юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, а також добровільно застрахованих від нещасного випадку осіб, які забезпечують себе роботою самостійно (далі — страхувальники).

1.2. Фонд здійснює фінансування навчання з питань охорони праці спеціалістів за заявками страхувальників та уповноважених представників застрахованих осіб (профспілок) (далі — уповноважені представники).

1.3. Навчання з питань охорони праці спеціалістів за кошти Фонду проводиться за навчальним курсом в межах загальних питань охорони праці відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (далі — Типове положення).

 

II. Порядок організації фінансування навчання з питань охорони праці

2.1. Організація фінансування навчання з питань охорони праці спеціалістів здійснюється виконавчою дирекцією Фонду, управліннями та відділеннями виконавчої дирекції Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі — робочі органи виконавчої дирекції Фонду) за рахунок коштів, передбачених на ці цілі у бюджеті Фонду.

2.2. Навчання з питань охорони праці спеціалістів за кошти Фонду проводиться навчальними закладами, визначеними виконавчою дирекцією Фонду або її робочими органами, відповідно до вимог законодавства, які проводять навчання з питань охорони праці в установленому Типовим положенням порядку (далі — навчальний заклад).

2.3. Організація навчального процесу (матеріально-технічне забезпечення, формування навчальних груп, розробка навчально-тематичних планів і програм, форм навчальної документації та порядок їх ведення тощо) здійснюється навчальними закладами відповідно до Закону України «Про освіту», Типового положення та інших нормативно-правових актів.

Розроблені навчальними закладами тематичні плани і програми навчання, за якими здійснюватиметься навчання з питань охорони праці спеціалістів за кошти Фонду, повинні відповідати вимогам Типового положення.

2.4. Для проведення за кошти Фонду навчання з питань охорони праці міністерства, інші центральні органи виконавчої влади та інші органи державної влади вищого рівня, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, об’єднання профспілок, які мають статус всеукраїнських, звертаються до виконавчої дирекції Фонду, а усі інші страхувальники та уповноважені представники — до її робочого органу, та надають такі документи:

лист за підписом керівника страхувальника або керівника уповноваженого представника на ім’я керівника виконавчої дирекції Фонду або її робочого органу щодо необхідної кількості відповідних спеціалістів для проходження навчання з питань охорони праці у наступному році. Надається до 15 вересня поточного року;

копію розпорядчого документа про призначення на відповідну посаду спеціаліста, який потребує проходження навчання, або іншого документа, який засвідчує виконання спеціалістом певних обов’язків з охорони праці. Надається під час формування навчальних груп для проходження навчання у навчальних закладах.

2.5. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду на підставі документів, наданих страхувальниками або уповноваженими представниками відповідно до пункту 2.4. цього розділу, визначають потребу у навчанні з питань охорони праці спеціалістів та до 01 жовтня поточного року надають виконавчій дирекції Фонду пропозиції щодо кількості осіб, які потребують навчання у наступному році.

2.6. Виконавча дирекція Фонду на підставі отриманої інформації щодо кількості осіб, які потребують навчання, готує пропозиції щодо включення обсягів фінансування навчання з питань охорони праці спеціалістів до заходів з профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Заходи з профілактики нещасних випадків) на відповідний рік, які затверджуються постановою правління Фонду.

2.7. Виконавча дирекція Фонду та робочі органи виконавчої дирекції Фонду при укладенні договору з навчальним закладом можуть визначати порядок та спосіб оповіщення страхувальника або уповноважених представників про спеціалістів, яких включено до складу навчальних груп.

 

III. Порядок проведення фінансування навчання з питань охорони праці

Забезпечення Фондом фінансування навчання з питань охорони праці спеціалістів здійснюється за рахунок коштів Фонду та в межах загальних витрат Фонду на фінансування профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаним умовами праці, передбачене статтями 1, 22 та 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

 

Начальник управління
 організації профілактичних заходів
 та страхових експертиз
С. Таровик



коментар редакції

Як «нещасний» Фонд тепер фінансує навчання
 і підвищення кваліфікації спеціалістів
з питань охорони праці

Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд) постановою від 19.03.2013 р. № 2 затвердило новий Порядок участі у проведенні і фінансуванні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації з питань охорони праці (далі — Порядок № 2). Із дати набуття чинності зазначеною постановою (з 26.04.2013 р.) Положення про порядок забезпечення фінансування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації відповідних спеціалістів з питань охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затверджене постановою правління Фонду від 01.11.2001 р. № 40, втратило чинність.

Порядок № 2 встановлює новий механізм фінансування Фондом витрат на навчання і підвищення кваліфікації спеціалістів з питань охорони праці. Звернемо увагу на основні моменти.

1. Фонд бере участь у проведенні та фінансуванні навчання і підвищення кваліфікації спеціалістів з питань охорони праці, які працюють на умовах трудового договору (контракту) в юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, а також добровільно застрахованих від нещасного випадку осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

2. Фінансування навчання з питань охорони праці спеціалістів Фонд здійснюватиме на підставі заявок страхувальників та уповноважених представників застрахованих осіб (профспілок). Для проведення за рахунок коштів Фонду навчання з питань охорони праці страхувальники повинні звернутися до робочих органів Фонду та надати такі документи:

— лист за підписом керівника страхувальника на ім’я керівника робочого органу щодо необхідної кількості відповідних спеціалістів для проходження навчання з питань охорони праці в наступному році — подається до 15 вересня поточного року;

— копію розпорядчого документа про призначення на відповідну посаду спеціаліста, який потребує проходження навчання, або іншого документа, що засвідчує виконання спеціалістом певних обов’язків з охорони праці — подається під час формування навчальних груп для проходження навчання в навчальних закладах.

3. Навчання з питань охорони праці проводять навчальні заклади, визначені Фондом, згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15.

 

 Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі