Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Подання збиткової декларації з податку на прибуток після граничних строків

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Подання збиткової декларації з податку на прибуток після граничних строків

 

Підприємство — платник авансових внесків з податку на прибуток за результатами діяльності за І квартал 2013 року в податковому обліку отримало збиток. Подати декларацію за I квартал 2013 року в межах граничного строку підприємство не встигло. Чи можна буде зробити це пізніше?

(м. Харків)

 

Право платника авансових внесків з податку на прибуток у разі отримання збитку за результатами І кварталу подати податкову декларацію за цей період установлено абз. 7 п. 57.1 ПКУ. У зв’язку з перенесенням граничного строку подання звітності з 10 на 13 травня 2013 року граничним строком подання квартальної звітності за І квартал 2013 року є 13 травня.

На нашу думку, декларацію з податку на прибуток із від’ємним значенням за І квартал 2013 року можна було подати лише до зазначеної дати (включно). Якщо ж подати декларацію у зазначені строки не вдалося, то, найімовірніше, податківці перешкоджатимуть прийняттю такої декларації і небезпідставно, адже абз. 7 п. 57.1 ПКУ розглядає таке подання саме як право платника податків, а не обов’язок. Цілком імовірно, що податківці обґрунтовуватимуть свою позицію приблизно так: підприємство мало право на подання декларації, але не скористалося цим правом у встановлений законодавством строк, а отже, повинно продовжувати сплачувати авансові внески та подати декларацію лише за 2013 рік.

Незважаючи на таку постановку питання, формальні зачіпки на користь подання декларації після закінчення граничного строку, у ПКУ знайти можна. Наслідки відмови податковим органом у прийнятті декларації описано в п. 49.12 ПКУ. Так, у разі неприйняття податковим органом декларації платник податків має право:

— подати податкову декларацію та сплатити штраф (п. 120.1 ПКУ) у разі порушення строку її подання (п.п. 49.12.1 ПКУ);

— оскаржити рішення органу державної податкової служби в порядку, передбаченому статтею 56 ПКУ (п.п. 49.12.2 ПКУ).

Оскаржувати відмову податкового органу безперспективно, оскільки ст. 49 ПКУ як одну з підстав для обов’язкового прийняття декларації визначає подання декларації у строк, установлений ПКУ (п. 49.1 ПКУ). Інша річ, що платник податків може спробувати діяти за першим варіантом: після отримання відмови у прийнятті декларації сплатити вказаний штраф (170 грн. за кожне неподання, а у випадку повторного порушення протягом року — 1020 грн.) і ще раз подати декларацію.

На жаль, ми не можемо гарантувати, що податківці приймуть декларацію у специфічному випадку, що розглядається (коли це право, а не обов’язок платника податків), навіть після сплати зазначеного штрафу, оскільки наведені норми ПКУ стосуються обов’язкового подання, а не добровільного.

У цьому випадку розраховувати доводиться лише на ліберальне роз’яснення ДПСУ, але вона поки що не висловилася з цього питання.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі