Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Які застосовуються штрафи, якщо підприємство помилково не нарахувало та не сплатило авансовий внесок з податку на прибуток за березень 2013 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Які застосовуються штрафи, якщо підприємство помилково не нарахувало та не сплатило авансовий внесок з податку на прибуток за березень 2013 року

 

Чи застосовуються штрафи й які, якщо дохід за 2012 рік більше 10 млн грн. і при цьому не розраховано та не сплачено аванс за березень 2013 року?

(м. Київ)

 

Докладно описуючи загальні правила розрахунку авансових внесків з податку на прибуток (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21, с. 40), ми вже звертали вашу увагу на те, що база для визначення «прибуткових» авансів, які підлягають сплаті починаючи з березня 2013 року, розраховується як сума показників рядків 14 і 20 декларації про прибуток. Тому будь-яка помилка, допущена при розрахунку показників цих рядків у 2012 році, автоматично спричинює помилку в розрахунку суми «прибуткових» авансів, що підлягають сплаті.

Можливо, саме така ситуація й мала місце в цьому випадку.

Якщо підприємство самостійно шляхом подання уточнюючого розрахунку виправляє подібну помилку, що призвела до недоплати авансових внесків, строк сплати яких уже настав, то до подання уточнюючого розрахунку* необхідно сплатити до бюджету:

— суму такої недоплати;

— штраф у розмірі 3 % від суми заниження;

— пеню згідно з вимогами ст. 129 ПКУ.

* У разі виправлення помилки в декларації за наступний податковий період, сплата зобов’язання, самостійно нарахованого штрафу — 5 % (п.п. «б» п. 50.1 ПКУ) та пені здійснюється в установлені для конкретного податкового періоду строки (пп. 49.18.2 і 49.18.3 ПКУ).

А от щодо занижених податкових зобов’язань за авансовими внесками, строк сплати яких ще не настав, штрафні санкції при поданні уточнюючого розрахунку, передбачені п. 50.1 ПКУ, не застосовуються.

Наприклад: якщо помилку при обчисленні сум авансових внесків (рядок 34) буде виявлено та виправлено в травні 2013 року (шляхом подання уточнюючої декларації за 2012 рік), то на момент її виправлення строки сплати авансових внесків за березень і квітень 2013 року вже минули, а отже, фактично платник податків не доплатив до бюджету за березень і квітень суму, на яку занизив при розрахунку зобов’язання за авансовими внесками за рядком 34.

А от заниження задекларованих авансових внесків за травень 2013 року — лютий 2014 року, строк сплати яких не настав, до недоплати до бюджету не призведе. Із цієї причини до сум зі строками сплати, що не настали, штрафні санкції не застосовуються. Не буде в цьому випадку і пені.

До речі, на те, що заниження авансових внесків у декларації за 2012 рік тягне за собою застосування до платника податків штрафних санкцій згідно з п. 50.1 ПКУ, але тільки щодо сум, строк сплати за якими на дату подання уточненої декларації вже настав, податківці вказували при відповіді на запитання 12 в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПАУ від 21.12.2012 р. № 1171 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 12, с. 20).

На наш погляд, суму штрафних санкцій і пені, нарахованих виходячи з недоплати за авансовими внесками, також бажано відобразити в уточнюючій декларації. Оскільки будь-які спеціальні рядки для відображення таких сум у декларації не передбачені, залишається один вихід: відобразити суму помилки та штраф у рядках 23 — 27 уточнюючої декларації. При цьому зазначені рядки має бути заповнено так:

рядок 23 — відображається сума збільшення податкових зобов’язань зі сплати авансових внесків з податку на прибуток у зв’язку з виправленням помилки;

рядок 25 — зазначається сума пені, нарахованої відповідно до вимог ст. 129 ПКУ (щодо авансових внесків, строк сплати яких минув);

рядок 27 — указується «самоштраф» від суми недоплати, що виникла в результаті помилки, яка спричинила заниження податкових зобов’язань за авансовими внесками (тільки за авансовими внесками, строк сплати яких минув).

Водночас майте на увазі: оскільки форма декларації, а точніше, опис перелічених рядків не передбачає подібний порядок їх заповнення, на наш погляд, разом з уточнюючою декларацією з податку на прибуток слід подати письмові пояснення, як це передбачено п. 46.4 ПКУ.

Виявлення такої помилки контролюючим органом для платника податків (крім необхідності сплати самої суми заниження податкових зобов’язань за авансовими внесками) загрожує застосуванням штрафних санкцій згідно з п. 123.1 ПКУ. Нагадаємо: відповідно до цього пункту Кодексу, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання, платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов’язання. При повторному порушенні протягом 1095 днів сума штрафу становитиме вже 50 % суми нарахованого податкового зобов’язання.

У разі виявлення помилки контролюючим органом посадові особи підприємства, відповідальні за нарахування та перерахування податків, підлягають адміністративній відповідальності за ст. 1631 КпАП у вигляді штрафу в розмірі 5 — 10 нмдг (10 — 15 нмдг за повторне порушення протягом року).

Справи за цими статтями розглядає суд на підставі складеного податковим органом протоколу про адміністративне правопорушення.

 

 Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі