Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Розподіл загальновиробничих витрат на один вид продукції

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розподіл загальновиробничих витрат на один вид продукції

 

Підприємство виробляє один вид продукції. Чи потрібно в цьому випадку здійснювати розподіл загальновиробничих витрат?

(м. Марганець)

 

Загальновиробничими визнаються виробничі накладні витрати, тобто ті, що стосуються виробництва в цілому, але не можуть бути віднесені до конкретного об’єкта витрат (продукції, робіт, послуг або виду діяльності підприємства). Відповідно до п. 16 П(С)БО 16 загальновиробничі витрати бувають змінними та постійними. Змінні загальновиробничі витрати відносяться на виробничу собівартість виходячи з фактичної потужності виробництва (тобто включаються до собівартості в повному обсязі), а постійні — виходячи з нормальної виробничої потужності.

У разі виробництва одного виду продукції всі змінні загальновиробничі витрати відноситимуться на її собівартість, а от постійні загальновиробничі витрати все одно потрібно розподіляти. Після цього розподілені загальновиробничі витрати включаються до собівартості (Дт 23 — Кт 91). Нерозподілені загальновиробничі витрати визнаються витратами періоду, в якому вони виникли, та включаються в цьому періоді до собівартості реалізованої продукції (Дт 90 — Кт 91) (див. абзац третій п. 16 П(С)БО 16)*.

* Докладно про формування, розподіл та облік загальновиробничих витрат див. статтю «Загальновиробничі витрати в податковій собівартості» («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 73, с. 20 — 29).

Таким чином, можна зробити висновок, що постійні загальновиробничі витрати розподіляються: (1) на витрати, що включаються до собівартості, та витрати періоду (відповідно до додатка 1 до П(С)БО 16), (2) між декількома видами продукції. У загальному випадку матимуть місце обидва розподіли, а от при виробництві одного виду продукції — тільки перший розподіл.

Щоб пояснити суть цієї вимоги П(С)БО 16, проілюструємо її конкретним прикладом. Припустимо, підприємство виробляє один вид продукції. У звітному періоді А воно випустило 100 одиниць цього виду продукції, а у звітному періоді Б — 80 одиниць, причому суми постійних загальновиробничих витрат, понесених у періодах А і Б, рівні та становлять 40000 грн. У цьому випадку при віднесенні всієї суми постійних загальновиробничих витрат на виробничу собівартість значення собівартості продукції, виробленої в періоді Б, буде вище, ніж у періоді А, унаслідок того, що на кожну одиницю продукції припадатиме більша сума постійних загальновиробничих витрат. У цьому прикладі в періоді Б сума постійних загальновиробничих витрат на одиницю продукції становитиме 500 грн./од. (40000 грн. : 80 од.), а в періоді А — 400 грн./од. (40000 грн. : 100 од.), і різниця, що утворилася у розмірі 100 грн. на кожну одиницю продукції, завищуватиме собівартість продукції, виробленої в періоді Б. Саме для того, щоб уникнути такого завищення собівартості, потрібний розподіл загальновиробничих витрат відповідно до додатка 1 до П(С)БО 16.

Як бачимо, необхідність зазначеного вище розподілу постійних загальновиробничих витрат не залежить від кількості видів продукції, що виробляються, та виникає навіть у разі, коли на підприємстві виробляється тільки один вид продукції. Цей розподіл має виключити вплив сезонних та циклічних факторів на формування собівартості та необхідний для дотримання принципу обачності (ст. 4 Закону про бухоблік) у частині незавищення оцінки активів — готової продукції та незавершеного виробництва.

 

 Максим Нестеренко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі