Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Якщо основні засоби почали також використовуватися і в неоподатковуваній діяльності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо основні засоби почали також використовуватися і в неоподатковуваній діяльності

 

У квітні 2013 року в підприємства (разом з оподатковуваними операціями) з’явилися також пільгові операції, звільнені від оподаткування (пільгові продажі вітчизняних друкованих ЗМІ згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ). Як бути в такому разі з податковим кредитом, задекларованим у минулому за придбаним об’єктом основних засобів — кіоском, де тепер реалізовуватиметься як оподатковувана, так і пільгова продукція? Чи підлягає він будь-якому коригуванню і якщо так, то якому саме?

(м. Харків)

 

Так, в описаній ситуації підприємству доведеться пригадати суму, яку було віднесено раніше при придбанні об’єкта основних засобів (кіоску) до податкового кредиту, адже тоді такий об’єкт придбавався виключно для використання в оподатковуваній діяльності (у зв’язку з чим розподіл «вхідного» ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ щодо нього не проводився). Тепер же такий об’єкт основних засобів (ОЗ) починає одночасно використовуватися як в оподатковуваній, так і в неоподатковуваній (пільговій) діяльності. А отже, платнику податків віднині доведеться враховувати норми ст. 199 ПКУ, де йдеться про пропорційне формування податкового кредиту в такому разі. Разом із тим ст. 199 ПКУ, що вимагає розподіляти «вхідний» ПДВ, водночас прямої вказівки, як бути в такому разі, не містить.

Зауважимо: наприклад, раніше в подібній ситуації податківці говорили про часткове коригування податкового кредиту (часткове виключення суми ПДВ з податкового кредиту — пропорційно частці використання в неоподатковуваних операціях) у періоді початку використання ОЗ за подвійним призначенням з проведенням подальшого перерахунку за правилами п. 199.4 ПКУ (див. лист ДПСУ від 30.11.2011 р. № 6446/6/15-3415-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 103). Водночас реалізація цього варіанта на практиці оберталася складнощами в заповненні ПДВ-звітності (у декларації з ПДВ не було для цього потрібних рядків).

Вочевидь, тому згодом у консультації з розділу 130.19 ЄБПЗ контролюючі органи в такому разі стали говорити вже про дещо інший варіант, радячи діяти так:

— нарахувати щодо таких ОЗ за правилами п. 198.5 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ (з урахуванням положень п. 189.1 ПКУ виходячи з балансової (залишкової) вартості ОЗ, що склалася на початок періоду одночасного використання ОЗ в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях);

— надалі — простежити, щоб такі ОЗ за підсумками календарного року взяли участь у проведенні «загального» річного перерахунку податкового кредиту, передбаченого абзацом першим п. 199.4 ПКУ. Крім того, у подальшому з урахуванням вимог абзацу другого п. 199.4 ПКУ такі ОЗ у загальному порядку братимуть участь у перерахунку податкового кредиту за підсумками одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, у якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію).

Таким чином, дослухаючись до роз’яснень податківців, у періоді початку одночасного використання в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях платнику податків за об’єктом ОЗ (виходячи з його залишкової вартості) потрібно нарахувати податкові зобов’язання. Крім того, на наш погляд, у цьому випадку платнику податків (апелюючи до норм абзацу шостого п. 198.5 ПКУ, що допускають відновлення податкового кредиту) також слід одночасно в цьому ж періоді провести розподіл «вхідного» ПДВ виходячи з балансової (залишкової) вартості об’єкта ОЗ та значення ЧВ (частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях), розрахованої за перший звітний період поточного року, у якому з’явилися пільгові операції. Адже на сьогодні (після змін, внесених до форми декларації з ПДВ наказом Мінфіну от 17.12.2012 р. № 1342, див. газету «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 12, с. 5, с. 34) відобразити такий розподіл «вхідного» ПДВ за об’єктом, який одночасно почав використовуватися як в оподатковуваній, так і в неоподатковуваній діяльності, дозволяє рядок 16.6 декларації з ПДВ (тоді як раніше, до таких змін, показати його в декларації з ПДВ зважаючи на відсутність для цього спеціальних рядків було просто неможливо). Щоправда, іноді, слід зауважити, з посиланням на норми абзацу другого п.п. 4.5.5 розд. V Порядку № 1492 і п. 198.6 ПКУ податківці можливість відновлення податкового кредиту намагаються обмежити для платника податків строком у 365 днів (див. наприклад, лист ДПСУ від 27.03.2013 р. № 4692/6/15-3115), з чим ми, однак, погодитися не можемо. Тоді потрапивши під розподіл та будучи включеним у такому періоді «початку одночасного використання» до рядка 16.6 декларації з ПДВ, у подальшому такий ПДВ зможе взяти участь у проведенні «загального» річного перерахунку податкового кредиту (таблиця 2 додатка Д7 до декларації з ПДВ). При проведенні «загального» річного перерахунку, на наш погляд, вартістю придбання таких ОЗ (графа 3 таблиці 3 додатка Д7) умовно слід вважати балансову (залишкову) вартість ОЗ, що склалася на початок періоду використання ОЗ у неоподатковуваних операціях (тобто відштовхуватися від тієї ж балансової (залишкової) вартості, виходячи з якої раніше нараховувалися за ними згідно з пп. 189.1, 198.5 ПКУ ПДВ-зобов’язання).

Надалі, як передбачено абзацом другим п. 199.4 ПКУ, перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях здійснюється за підсумками одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, в якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію). Ураховуючи, що в абзаці другому п. 199.4 ПКУ йдеться про проведення перерахунку за підсумками одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком введення об’єкта основних засобів в експлуатацію, у таких щорічних перерахунках у платника податків об’єкт основних засобів братиме участь, якщо, звісно, з моменту введення його в експлуатацію такий строк ще не закінчився. Інакше, якщо такі три календарні роки, наприклад, уже минули, то об’єкт візьме участь у платника податків лише в загальному «річному» перерахунку одноразово.

Про розподіл податкового кредиту за правилами ст. 199 ПКУ див. також тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 102.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі