Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Порядок відображення податкових накладних, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту з ПДВ, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Порядок відображення податкових накладних, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту з ПДВ, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних

 

Підприємство здійснює операції, що обкладаються ПДВ, і такі, що цим податком не обкладаються. Відповідно придбання товарів/послуг, призначених для одночасного використання як у діяльності, що обкладається ПДВ, так і в такій, що цим податком не обкладається, потребує розподілу «вхідного» ПДВ за ними на частини, що включається та не включається до податкового кредиту. У якому порядку в подібних ситуаціях податкові накладні, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту, відображаються в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних?

(м. Київ)

Дійсно, якщо платником податків здійснюються операції, що обкладаються ПДВ, і такі, що цим податком не обкладаються, то придбані ним товари/послуги можуть призначатися для одночасного використання як у діяльності, що обкладається ПДВ, так і в такій, що цим податком не обкладається (до таких, як правило, належать комунальні послуги, послуги зв’язку, адміністративні витрати та інші витрати, що одночасно припадають на діяльність, що обкладається ПДВ, так і таку, що цим податком не обкладається).

У таких випадках виникає необхідність пропорційного віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту (тобто розподілу «вхідного» ПДВ на частини, що включається і не включається до податкового кредиту). Правила такого пропорційного віднесення встановлено ст. 199 ПКУ (детальніше про порядок розподілу див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 102).

Процедура ж відображення податкових накладних, за якими здійснюється розподіл податкового кредиту, у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) регулюється п. 2.10 розд. IV Порядку № 1340.

Так, згідно з цим пунктом, якщо платник податків проводить розподіл податкового кредиту відповідно до п. 199.1 ПКУ, то в день отримання податкової накладної він записує до розділу II Реєстру:

— у графи 9, 10 — суму, що відповідає частці використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях;

— у графи 11, 12 — суму, що відповідає частці використання в операціях, які звільнені від оподаткування та не є об’єктом оподаткування.

Інакше кажучи, у загальному випадку зазначені податкові накладні повинні заноситися до розділу II Реєстру вже з урахуванням розподілу: при цьому у графах 9, 10 (придбання з метою здійснення постачань, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності) указується частина суми операції, що включається до податкового кредиту, а у графах 11, 12 (придбання з метою здійснення пільгованих та/або неоподатковуваних постачань) — частина, яка до нього не потрапляє.

При цьому в графі 5 розділу II Реєстру до літерного позначення таких податкових накладних, за якими здійснюється розподіл, слід додавати літеру «Р», — наприклад, «ПНПР» (паперова податкова накладна, за якою здійснено розподіл суми податкового кредиту) або «ПНЕР» (електронна податкова накладна, за якою здійснено розподіл суми податкового кредиту).

Ті платники ПДВ, які не здійснювали неоподатковувані постачання в попередньому календарному році, а почали здійснювати їх тільки у звітному періоді, а також новостворені платники ПДВ, повинні проводити такий розподіл в останній день звітного (податкового) періоду шляхом коригування записів податкових накладних, відповідно до яких придбавалися такі товари/послуги.

Тобто спершу вони ці податкові накладні заносять до Реєстру в загальному порядку — як такі, що дають право на податковий кредит (заповнюються графи 9, 10 розділу II Реєстру; у графі 5 проставляється вид документа «ПНП», «ПНЕ»). А вже останнім днем звітного періоду такими платниками ПДВ виконується один (комплексний) «коригуючий» запис, що уточнює суму раніше відображеного податкового кредиту, відповідно з належним зменшенням сум (зі знаком «-») у графах 9, 10 розділу II Реєстру (тобто виключенням їх із податкового кредиту) та одночасним їх відображенням (зі знаком «+») у графах 11, 12 розділу II Реєстру; у графі 5 при цьому наводиться літерне позначення «ПНПР», «ПНЕР».

Що стосується перерахунку податкового кредиту за підсумками року, то він має здійснюватися на підставі бухгалтерської довідки. У цьому випадку розділ II Реєстру заповнюється так:

1) у графі 2 наводиться дата останнього дня звітного періоду календарного року (вочевидь, що такою є грудень або IV квартал року), тобто і для місячних, і для квартальних платників ПДВ — 31 грудня;

2) у графі 3 фіксується дата складання бухгалтерської довідки;

3) у графу 5 вписується «БО». Нагадаємо: старий порядок заповнення Реєстру, що діяв до 01.01.2013 р., передбачав проставляння у графі 5 умовного літерного позначення «ПНР», що отримується шляхом додавання літери «Р» до абревіатури «ПН» (податкова накладна);

4) у графі 10 наводиться сума коригування ПДВ згідно з додатком 7 до декларації з ПДВ зі знаком «+» або «-», що переноситься до рядка 16.4 декларації з ПДВ.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі