Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Операції з цінними паперами: порядок відображення у ПДВ-звітності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Операції з цінними паперами: порядок відображення у ПДВ-звітності

 

Підприємство здійснює операції з цінними паперами (акціями та облігаціями) — випускає та розміщує свої, а також купує та продає чужі за грошові кошти. Такі операції не є об’єктом обкладення ПДВ. Однак чи відображаються вони у відповідних рядках декларації з ПДВ та в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних?

(м. Хмельницький)

 

Операції з розміщення та продажу за кошти цінних паперів та корпоративних прав, а також операції з обміну цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери та корпоративні права дійсно не є об’єктом обкладення ПДВ, про що зазначено в п.п. 196.1.1 ПКУ.

При цьому слід мати на увазі, що цінні папери відповідно до п.п. 14.1.244 ПКУ в будь-яких операціях, крім операцій з їх розміщення/емісії та погашення, визнаються товаром.

І хоча при продажу цінних паперів за гроші або в обмін на інші цінні папери податкові зобов’язання з ПДВ емітентом не нараховуються, а у інвестора при придбанні їх у такий спосіб не виникає податковий кредит, такі операції, з точки зору п.п. 14.1.191 ПКУ, є постачанням, оскільки до покупця переходить право власності на ці цінності.

А отже, операції з продажу/купівлі цінних паперів як неоподатковувані операції (тобто неоподатковувані постачання), підлягають відображенню в декларації з ПДВ (у «неоподатковуваному» рядку 3 та «безПДВшному» рядку 11.2), а також у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр).

На те, що інформація про подібні операції, які не є об’єктом обкладення ПДВ згідно зі ст. 196 ПКУ, повинна знайти відображення в Реєстрі (окремо), вказує п. 5 розд. I Порядку № 1340.

Процедура такого відображення така. Оскільки за вказаними операціями податкова накладна не виписується, то в Реєстрі такі, що не є об’єктом обкладення ПДВ:

1) постачання — відображаються на підставі документів бухгалтерського обліку (наприклад, виписки банку, актів приймання-передачі цінних паперів). У графі 4 розділу I Реєстру при цьому проставляється скорочене позначення «БО» (п. 1.4 розд. III Порядку № 1340); крім того, у цій ситуації в розділі I Реєстру:

— у графі 1 проставляється порядковий номер запису в Реєстрі;

— у графах 2, 3 наводяться відповідні реквізити бухгалтерського документа;

— у графу 5 вписується найменування (прізвище, ім’я, по батькові фізособи-підприємця) покупця;

— у графі 6 проставляється нуль (див. консультацію податківців, розміщену в розділі 130.23 ЄБПЗ);

— у графах 7, 11 зазначається загальна сума неоподатковуваного постачання;

2) придбання — записуються на підставі відповідних документів, що підтверджують придбання цінних паперів (наприклад, виписки банку, акти приймання-передачі цінних паперів). При цьому у графі 5 розділу II Реєстру як позначення виду документа здебільшого теж фігуруватиме абревіатура «БО» (див. п. 2.4 розд. IV Порядку № 1340), якщо тільки це не придбання у неплатника ПДВ (тоді тут буде проставлено умовне позначення «НП»). У графах 10, 12, 14 і 16 розділу II Реєстру також проставляється відмітка «0» (п. 2.9 розд. IV Порядку № 1340).

А от щодо операцій з розміщення/емісії та погашення цінних паперів можна не турбуватися — вони як такі, що не є постачанням, ані в декларації з ПДВ, ані в Реєстрі не відображаються.

 

 Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі