Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Як ураховуються показники уточнюючого розрахунку при поданні його до настання граничного строку сплати податкових зобов’язань за помилковою ПДВ-декларацією

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як ураховуються показники уточнюючого розрахунку при поданні його до настання граничного строку сплати податкових зобов’язань за помилковою ПДВ-декларацією

 

Підприємство подало до податкового органу декларацію з ПДВ із додатним значенням (заповнено рядок 25). Після закінчення граничного строку подання, але до настання граничного строку сплати податкових зобов’язань у цій декларації виявлено помилку — за однією і тією ж операцією податкові зобов’язання було нараховано двічі. Якби все було зроблено правильно, то в декларації з ПДВ фігурувало б від’ємне значення. Цю помилку підприємство планує виправити через уточнюючий розрахунок. Чи можна буде не сплачувати до бюджету помилково задекларовану до сплати суму ПДВ, якщо встигнути подати такий уточнюючий розрахунок до настання граничного строку сплати податкових зобов’язань?

(м. Севастополь)

 

Так, можна.

За загальним правилом, установленим п. 50.1 ПКУ, якщо в наступних податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, допущені в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний подати уточнюючий розрахунок (УР) до такої податкової декларації за формою, чинною на момент його подання.

УР може не подаватися, якщо відповідні уточнені показники вказуються платником податків у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Однак у п. 2 розд. I і розд. IV Порядку № 1492 передбачено, що самостійно виявлені ПДВ-помилки виправляються (у будь-якому разі) шляхом складання УР, який залежно від обраного платником податків способу виправлення може бути подано:

— або як самостійний документ (спосіб виправлення помилок «через УР»)

— або як додаток до декларації (спосіб виправлення помилок «у поточній декларації»).

УР має статус податкової декларації, його показники з моменту подання до податкового органу вважаються узгодженими (п. 54.1 ПКУ) та заносяться до картки особового рахунка платника податків.

Відповідно до п. 4.3 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПАУ від 18.07.2005 р. № 276, нарахування узгоджених податкових зобов’язань у картках особових рахунків платників здійснюється в разі подання УР:

— як додатка до декларації з ПДВ за датою граничного строку сплати таких податкових зобов’язань, тобто одночасно з даними декларації, до якої подається цей УР;

— як самостійного документа за датою його фактичного подання.

Після подання платником податків УР у картці особового рахунка буде відображено дані з урахуванням уточнених показників.

У ситуації, що розглядається, за допомогою УР підприємство зменшує відображені в помилковій декларації податкові зобов’язання, тому доцільніше подати його як самостійний документ.

Якщо такий УР ви встигнете подати до настання граничного строку сплати податкових зобов’язань за помилковою ПДВ-декларацією, то з урахуванням його показників сплачувати до бюджету за результатами звітного періоду вам нічого не доведеться. Погоджуються з цим і податківці в консультації, розміщеній у розділі 130.25 ЄБПЗ.

А от якщо цей строк ви пропустите, то суму, зазначену в рядку 25 помилкової декларації, потрібно буде сплатити до бюджету. При цьому, щоправда, у вас буде можливість на значення графи 6 рядка 25 УР зменшити наступний платіж до бюджету.

Детальніше з порядком виправлення ПДВ-помилок ви можете ознайомитися, зокрема, у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 64, с. 45; № 70, с. 27.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі