Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Коштами на спецрахунку можна одним платіжним дорученням сплачувати повну вартість виробничих факторів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коштами на спецрахунку можна одним платіжним дорученням сплачувати повну вартість виробничих факторів

 

Сільгосппідприємство — суб’єкт спецрежиму оподаткування ПДВ для цілей сільгоспвиробництва придбаває різні виробничі фактори (товарно-матеріальні цінності та послуги). З буквального трактування норм п. 209.2 ПКУ не однозначно зрозуміло: чи можна коштами зі спецрахунку сплачувати одним платіжним дорученням повну вартість таких виробничих факторів? Чи спочатку слід сплатити лише суму ПДВ, а вже потім, так би мовити, за залишковим принципом, можна буде сплатити власне вартість товарів/послуг та/або основних фондів?

(м. Львів )

 

Насамперед нагадаємо, що говорять норми п. 209.2 ПКУ. Згідно із спецрежимом оподаткування сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільгосппідприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей .

Зазначені суми ПДВ акумулюються сільгосппідприємствами на спеціальних рахунках, відкритих в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

На наш погляд, у цьому питанні ніякої черговості сплати не має бути. Адже сума ПДВ, яка акумулюється на спецрахунку, власне і є тим залишком коштів, тобто різницею між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, визначеною за спецдекларацією з ПДВ. Звісно, що це позитивна різниця суми ПДВ попередніх звітних періодів, яка використовується у поточному чи у майбутніх періодах. Таким чином доходимо висновку, що за виробничі фактори сільгосппідприємство має право сплачувати зі спецрахунку зразу всю вартість, тобто, повну, разом з ПДВ.

 

 Анатолій Бобро, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі